Kirjoittaja Aihe: Ruokaa luonnosta  (Luettu 9971 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Ruokaa luonnosta
« : 23.05.13 - klo:15:17 »
Onko kukkaan tehny ruokaa kotimaisista etanoista ?
Jos on, niin millaista oli ja miten teit ?  :kahvi:

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #1 : 23.05.13 - klo:17:44 »
Entäs grillannu Suomalaisia sammakonreisiä ?
Etanoita näkys olevan hyvin saatavilla luonnossa.   :kahvi:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #2 : 23.05.13 - klo:18:02 »
Kerään luonnosta marjat ja sienet, pyydämme kalaa, saamme joskus riistaa. vVhanneksia ja yrttejä omalta kasvimaalta käytämme. Olen hyvin varovainen
esim. kaikkien luonnonlääkkeiden käytön suhteen. Pitäisi olla paljon tietoa mikä kenellekin sopii, olla vaaka punnituksiin ym.

Etanoiden, sammakoiden saati heinäsirkkojen ja jauhomatojen proteiinit saavat jäädä kokeilematta. Ajatuskin etoo. Hyvä että mateen valmistamisesta selviän. Hauki on hajultaan inhottava ja lahna muuten vain.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #3 : 23.05.13 - klo:18:27 »
Ihan hyviä ne , Taistelumuurahaiset paahettuna, suklaa tai vaniljakuorrutuksella, nam.

Pääskysenpesäkeitto on kans ihan syötävvää, pikkusen imelää tosin.
Suomessa pääskysenpesäkeittoa ei vopi oikein tehdä, kun täällä niissä on muutakin ainesta kuin kasveja, kukkia.

Entäs ketunleipä ?
Suolaheinä oli herkkua, raparperin korviketta.   :kahvi:

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21732
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #4 : 23.05.13 - klo:18:46 »
Minäkin olen vain metsän marjojen ja sienien kannalla.
Kotimökillä pieni kasvimaa, hernettä, yrttejä.
Alkavana kesänä haaveena kalastaa...saas nähdä miten veli veikkosen käy :eusa_angel:

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #5 : 23.05.13 - klo:20:49 »
Onko kukkaan Martoissa, sieltä vois sada tittoon miten nuo etanat.
Muistankohan oikkeen jotta Ranskassa ne laitettaan joksikin aikkaa syömään jottain vihreetä (salaatteja, persilajaa jne )   jotta suoli puhistuu ja sitten vasta tehdään ruoaksi ?  :kahvi:

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #6 : 23.05.13 - klo:22:01 »
Täältä ilmoittautuu yksi martta. Ei meille kyllä ole opetettu etanoiden valmistusta. Sitä pitäisi kysyä etanan viljelijöiltä. On kai niitä Suomessakin. Olen ainakin syönyt ravintolassa etanoita alkupaloiksi. Eipä nuo oikein maistuneet muulta kuin valkosipulivoilta.  :017:

Me käytetään luonnon antimia runsaan puoleisesti. Tietenkin sienet, marjat, hirvet, jänikset, rusakot, peurat. Metsäkanalintuja en ole saanut laitettavaksi. Puuttuu linnustaja.

Näiden lisäksi syömme näin keväällä nokkosta, vuohenputkea, poimulehteä, horsmaa ja vesiheinäkin on ihan ok. Ne on mukavia lisiä salaattiin. Ei tarvise niin paljon kaupasta ostaa. Kesemmällä sitten kasvimaalta viljeltäviä kasveja.

Kuusenkerkkäsiirappiakin olemme keitelleet joinakin keväinä. Se on mukava kastike jäätelölle, grillikasviksille tai riistapihveille. Siitä saa myös hyvän totin lentsulääkkeeksi.

Pakurikääpä olemmme myös Tiitiäisen opastamana keränneet. Pakuriteetä voisi juoda useimminkin. En vain ole muistanut.

Tänään luin lehdestä, että puuntuhoojan tuokat ovat myös syötäviä. Niissä on kokoakin sen verran, että niitä voisi ihan ruuaksi laittaa. Kerran yhden seminaarin ruokajonossa yritimme Penan siskon kanssa muistaa mikä se toukka on nimeltään. Se kun muistuttaa paistettua pikkunakkia. Joku samaisessa jonossa voi pahoin pelkästään kun kuuli puhuttavan toukasta ruokajonossa. :003:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Puuntuhooja

Muita toukkia en tiedä syöneeni kuin vadelmamatoja. Ne taitavat olla vadelmakärsäkkään tuokkia. Olen sen verran laiska, etten turhan tarkkaan tutki vadelmia, kun mätän niitä poskeen. Jos vaapukka on päällisin puolin hyvän näköinen, niin enpä juuri sisälle katso. Eri juttu on sitten pahoin syödyt vaapukat, joissa on jo tummaa. Ne jää syömättä. Niissä on yleensä myös se toukka sisällä.
Pyryharakka

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21732
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #7 : 23.05.13 - klo:23:28 »
Yllättävän paljon luonnosta ruokaa löytyy, kun vaan tietäisi ja osaisi.
Voikukan juurethan oli aikoinaan kahvin korvike, äitini kertoi, itse en muista sellaista.

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #8 : 24.05.13 - klo:06:37 »
Tykkään syödä possua... ja sehän on luontokappale missä madonlakit tai kastemadotkin.
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #9 : 24.05.13 - klo:07:00 »
Sika on parasta lihhaa mielestäni.    :kahvi:

Oli keran yks tuttu töissä jossain hillotehtaalla.
Sano jotta illalla laitettiin seuraavan päivän satsi valmiiksi, eli marjat vesisammioon.
Aamulla sitten kuhottiin madot pinnalta pois, kätevä puhistuskonsti.  :kahvi:

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #10 : 24.05.13 - klo:17:53 »
Hulluruohon syönti on hullun hommaa, mutta entäs kun teet sen vahingossa.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #11 : 24.05.13 - klo:19:29 »
Onko kukkaan Martoissa, sieltä vois sada tittoon miten nuo etanat.
Muistankohan oikkeen jotta Ranskassa ne laitettaan joksikin aikkaa syömään jottain vihreetä (salaatteja, persilajaa jne )   jotta suoli puhistuu ja sitten vasta tehdään ruoaksi ?  :kahvi:

Tällä alkuun:

Lehtokotiloita ei voi heittää suoraan etanapannuun tirisemään. Koska ne syövät kaikenlaista moskaa, pitää ne laittaa "detox-kuurille". Toisin sanoen ruokimme niitä viikon ohrajauhoilla, jotta niiden elimistö puhdistuu ja maku paranee.
Kuurin onnistumisen seuraaminen on jännittävää kuin paavin vaalissa, jossa valkoisen savun pöllähdys kertoo tuloksen. Me odotamme valkoisen kakan ilmestymistä kotiloämpäriin.

http://www.ruokala.net/uutiset/puutarhan-riesasta-ruokaa-etanapannu-odottaa-jo/1288567079225?nomobile=4

Mt

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #12 : 24.05.13 - klo:22:09 »
Kiitos MT, taiampa kokkeilla :kahvi:

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #13 : 24.05.13 - klo:22:16 »
Pyryharakkka, mikä  on  oudoin sapuska minkä ooot kokanna ?  :kahvi:

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #14 : 24.05.13 - klo:23:04 »
Jaa, enpä muista, mitä outoa olisi tullut kokattua. Oudoin mitä olen maistanut, oli lehmän utare. Tätini paistoi niitä koirille ja antoi maistaa. Sitäkin söisi, jos ruuasta oikeasti olisi pulaa.

Luonnonyrtit ja raakaruoka voi monestakin tuntua oudolta, mutta niiden ruokien harrastajia sentään on ja kirjallisuuttakin asiasta. Kerran minusta tehtiin juttu paikallislehden kesänumeroon nimen omaan luonnonyrttien käytöstä. Kokkailin toimittajalle salaattia, missä oli vuohenputkea ja kurttulehteä tavallisen lehtisalaatin jatkeena. Mukana oli tietenkin tomaattia ja kurkkua yms. Keitin häenlle "köyhän miehen parsaa" eli nuoria horsman versoja. Tein vihreän munakkaan, jossa oli horsman lehtiä. Jälkiruuaksi tein nokkospannaria, jonka kyytipoikana oli kuusenkerkkäsiirappi.

Joku voi pitää outona nokkospestoa, jossa on raakaa nokkosta, basilikaa, valkosipulia ym. Mutta se on erityisen hyvää. Käy salaatin kastikkeeksi, tai keitettyjen kasvisten kanssa, tai mihin vain, mihin pestoakin käytetään.

Minulla on Marttaliiton julkaisema kirjanen: Kanankaalista karpaloon, luonnonruokaa keväästä syksyyn. Kirjoittajina Pirjo  Kytövuori ja Arja Hopsu-Neuvonen. Siinä kerrotaan syötävien kasvien tuntomerkit, kerrotaan niiden keräämisestä ja käsittelystä, sekä annetaan paljon hyviä reseptejä. Suosittelen.
Tiitiäiseltä olen saanut lahjaksi Mea Salon Hellaton kokki, raakaravintoa kasviksista, kustannusosakeyhtiö Moreeni.
Pyryharakka