Kirjoittaja Aihe: Maailmankuva?  (Luettu 7127 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Maailmankuva?
« Vastaus #15 : 07.05.11 - klo:17:35 »
Sekä maailmankuva että maailmankatsomus ovat hakusanoja suomenkielisessä Wikipediassa, josta löytyy siten joitakin aineksia jatkopohdintoihin.

Kun tänään väänsin sorkkarautaa ja arvioin erään rakennelman romahtamisen tapaa, toimin maailmankuvani pohjalta. Maailmankuvaan kuuluu sekin teknisluontoinen pohdiskelu, miksi olin katsonut kyseisen rakennelman purkamisen tarpeelliseksi. Pohdintojen ja johtopäätösten ainekset olivat tässä tapauksessa omia havaintoja, muulloin myös muiden havaintoja, kuten testejä, raportteja ja tutkimuksia.

Se, miksi olin paikalla ja näissä puuhissa enkä esimerkiksi jossain aivan muualla, kuuluukin jo enemmän maailmankatsomuksen alueeseen. Silloin ovat pelissä arvot ja muut sellaiset näkemykset, jotka eivät perustu tieteelliseen pohdintaan. Niiden juuret ovat muun muassa erilaisissa yhteisöissä ja henkilöhistoriassa.

Mt

Poissa Preba

  • Yhtyy veisaamaan: Koska valaissee...
  • Viestejä: 61
Vs: Maailmankuva?
« Vastaus #16 : 09.05.11 - klo:22:27 »
Poikkeamat tieltä ovat tarpeellisia kulkureitin rajojen määrittelyssä. Oman tien löytäminen on voittopalkinto, jota edeltävät välttämättä hairahdukset.

Tää oli hyvin sanottu. Musta tuntuu kokemuksen perusteella siltä että kun löytää jonkun uuden kiinnostavan ajatustavan tms. niin on hyväksi myös hiukan hankkia tietoa siitä miten samallatavoin ajatelleet ihmiset on vetänyt kyseisen homman aiemmin överiksi. Näin voi ottaa jopa hiukan oppia toisten virheistä. Tosin tässä on semmoinen porsaanreikä että jos ihan oikeasti onnistuu keksimään jotain ainutlaatuista niin silloin ei auta muu kuin tehdä ne kaikki virheet itse :D

Vähän idealistista teoriaa tuo tietysti on, tunneperäisiä vaikuttimiaan ei aina pysty hallitsemaan vaikka kuinka tietäisi olevansa tekemässä jotain typerää. Mutta teoriassa noin siis.

Poissa jouni

  • Rykäisee alkaakseen seurapuheen
  • Viestejä: 88
Vs: Maailmankuva?
« Vastaus #17 : 12.05.11 - klo:17:53 »

Alan Richardsonin "Uskon Pääpuolustuslinjalla" (Lähetysseura, 1966) ainakin puhuu alkusivuillaan hyvin tieteellisyyden ja uskon suhteesta.  Kannattaa lukea.

Oleellista on lähtökohtien tunnistaminen.  Tieteellinen metodi tuottaa sellaisia tuloksia, jotka juontuvat niistä lähtökohdista, joista lähdetään liikkeelle.

Esim: jos lähdetään siitä, että Jumala on, joudutaan Raamatun tutkinnassa ihan eri linjoille, kuin jos on jo alun perin päätetty, että Jumalaa ei ole.  Näiden kuuluisien ns. jumalatodistusten ongelma on se, että yritetään päästä käsiksi lähtökohtiin seurauksista, vaikka minkä tahansa asian voi tulkita omista lähtökohdistaan käsin.

SV 74:4