Kirjoittaja Aihe: Ryhmässä  (Luettu 29890 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mies valaan vatsasta

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 690
    • Valokuvia
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #45 : 06.04.10 - klo:20:47 »
Perustetaankin "Yleinen jääkiekkokerho ry".  :023:

Paitsi jos halutaan fanittaa vain ja ainoastaan Leijonia.
Tre Krunor keittää veren, huonoa seuraa silloin tuossa kerhossa.

Jokaisella ryhmällä on tietyt perusperiaatteet, joiden vaihtuessa voidaan miettiä ryhmän tarkoituksen vaihtumista. Jos kirkko ei julista evankeliumia ja hylkää Raamatun, onko enää mieltä puhua kristillisestä kirkosta tai seurakunnasta?

Tai voihan tietysti perustaa "Yleinen kirkko ry:n" ja rekisteröidä sen sitten.
Pienellä palkalla paikkaansa etsimässä

Poissa mies valaan vatsasta

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 690
    • Valokuvia
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #46 : 06.04.10 - klo:21:02 »
En pidä yksittäisten lauseitten irrottamisesta Raamatusta näin, mutta tämä sopii hyvin...

Lainopettajat epäilevät Jeesuksen karkottavan henkiä Belsebulin avulla.
Jeesus vastaa heille:

"Jos valtakunta jakautuu ja taistelee itseään vastaan, se ei voi kestää"
Mark. 3:24
Pienellä palkalla paikkaansa etsimässä

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #47 : 07.04.10 - klo:10:20 »
Suomalaiset pojat ovat perustaneet kymmeniätuhansia tiukkoja ryhmiä, joita kutsutaan bändiksi. Ryhmäpaine koskee niin harkkoja. keikkoja kuin instrumenttien osaamistakin. Bändit ovat hyödyllisiä oppimisen ryhmiä. Ryhmässä oppii harjoittelemaan systemaattisesti. Yhdessä sävelletään, sovitetaan ja sanoitetaan biisejä. Keikoilla vaaditaan jokaiselta henkilökohtaista vastuunottoa. On soittimien roudaamista, on äänitsekkiä ja loppujen lopuksi pitää aikaansaada hyvä esitys. Usein bändin alkuvaiheissa tarvitaan myös taloudellista vastuunottoa. Maksetaan harjoitustilojen vuokria, maksetaan keikkakuljetuksia ja ostetaan instrumentteja. Bändistä lähtö voi olla kuolinisku koko ryhmälle. Etenkin, jos joku bändin avainjäsen lähtee pois ryhmästä. Usein on vielä bändien alkuvaiheissa niin, että pojat kuuluvat useisiin ryhmiin. Usein tulee ristiriitaisia valintatilanteita, jolloin pitäisi olla monessa paikassa yhtä aikaa harjoittelemassa tai keikalla. Bändit ovat siitä hyviä, että pojat kasvavat ryhmäpelaajiksi.
Acta, non verba.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22066
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #48 : 07.04.10 - klo:10:31 »
1800-luvulla vaikuttanut sosiaalipsykologi A. Stenvall kirjoitti kaunokirjalliseen muotoon kuvauksen suomalaisten miesten ryhmädynamiikasta. Sen nimi on Seitsemän veljestä.

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #49 : 07.04.10 - klo:11:02 »
Joku keskustelijoista kyseli minulta ryhmäpaineesta. Halusin perehtyä ja kertailla ennen kuin vastaan, no, nyt olen ehtinyt ja on ajan rako kirjoittaa.
..............................................

Aivan tuolla nimellä ei mitään ryhmäilmiötä kuvata, sinnepäin kyllä, ja tässä on:  "Ryhmäpaineeksi" voidaan nimittää  etenkin muotoutuvan ryhmän kokemaa voimakasta me-henkeä, joka sisältää intensiivistä yhteenkuuluvuutta, ja ilman muuta myös oman porukan kokemista muita paremmaksi.  Sitä tarvitaan, muutoin ryhmä huonosti motoutuu, ei oikein pysty sopimaan "meidän omista pelisäännöistä" ja "meidän tavasta toimia/ajatella/tehdä työtä".

Tällaisia "alkutilanteita" on ryhmän elinkaaressa muitakin kuin perustettaessa sitä, esimerkiksi sitä tarvitaan monien uusien jäsenten liittyessä siihen, tai ulkoisten mutosten paineessa.  Fiilistely, voimakaskin,  on näissä vaiheissa terveeksi katsottava ilmiö ryhmälle tärkeää, mutta voi sitä joka siinä vaiheessa kysyy oikeastaan mitään - se on oitis kyseenalaistamista, ja kysyjä, kyseenalaistaja tai arvostelija saa kyllä pakata kamppeensa.  Ryhmä odottaa tällöin johtajalta paljon, ja johtajalle tämä vaihe on hyvin haasteellinen luotsattava. Ihannointi ei saisi nousta hattuun sillä pienessäkin pettymyksessä ihailu kääntyy nopeasti vastakohdakseen, ja ryhmä valitsee ohi linjaorganisaation ja sopimusten uuden idealisoidun johtajan, lähinnä hegemoniajohtajan, ja tarjokkaaksi asettuu usein ryhmän häiriintynein.

Myöhemmin terveesti toimiva ryhmä kykenee luopumaan tästä "we are the best" -asenteesta.  Se jää enintään leikiksi.  Ryhmä näkee oman toimintansa arvon mtta antaa arvon toisillekin. Kysyminen ei enää tunnu uhalta, jopa arvostelua jaksetaan kuunnella, ja asialliseen kritiikkiin vastataan asiallisella keskustelulla,  ei kovin impulsiivisesti ja räjähtäen, vaan tyylillä "pitääpä miettiä, kiitos kun kerroit". 

Asiallinen ja epäasiallinen kritiikki alkavat erottua toisistaan, epäasiallista on jatkuva nalkutus asioista joihin usein on saatu jo vastaus, nälvivä suhtatuminen ylipäätään kaikkeen mitä ryhmä tekee tai arvostaa, usein havaittava tarkoitushakuinen loukkaaminen, joka on tavallisesti myös henkilöön menevää, tai henkilökohtaista ja haetun ilkeää.  Asiallinen kritiikkki on harvoin ilkeää, ainakin se pitäisi osata esittää sanojaan valiten ja kunnioittaen ryhmän periaatteita.

Kyseessä on siis niin sanottu defenssi eli puolustusmekanismi, jota tarvitaan muototuvan ryhmän suojaksi, mutta näistähän tulisi voida luopua. Milloin tällainen defenssi jää "päälle", muovaa jo pysyvästi ryhmän käsitystä itsestään, se köyhdyttää ja kuihduttaa ryhmän toimintaa, ja kielii siitä että jokin on hullusti.  Ryhmä on tällöin jostakin ahdistunut, taantunut eikä kykene perustehtäväänsä, siihen minkä tähden se koottiin.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #50 : 07.04.10 - klo:12:06 »
1800-luvulla vaikuttanut sosiaalipsykologi A. Stenvall kirjoitti kaunokirjalliseen muotoon kuvauksen suomalaisten miesten ryhmädynamiikasta. Sen nimi on Seitsemän veljestä.

Kysymyksessä oleva psykologi oli siis Aleksis Stenvall, jonka pääteos hahmottaa maalaisyhteiskuntaan sopeutumattomien nuorten miesten sivilisaation ja teknologian vastaista taistelua. Sivilisaatio voittaa lopulta,
mutta miesten kehityskaari vastuullisiksi kansalaisiksi on tavattoman tuskainen ja vaikea. Teos kuvaa hyvin suomalaisen miehen arkaaista luonnetta. Sopii hyvin tenttikirjaksi sosiaalipsykologian ja ryhmädynamiikan maisteriopintoihin.
« Viimeksi muokattu: 07.04.10 - klo:12:09 kirjoittanut Salis »
Acta, non verba.

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #51 : 07.04.10 - klo:12:08 »
ja sitten tämä, että joku ei koe ryhmässään olevan ryhmäpainetta, on täysin subjektiivinen asia!  

Ryhmän jäsenenä onkin "hyvä" olla niin kauan kun on yhtä mieltä ryhmän kanssa. Kun yksimielisyys alkaa rakoilla, huomataan ryhmäpainekin omakohtaisesti.  Itse olen ollut kahdessa uskonnollisessa ryhmässä melko syvälle sitoutuneena jäsenenä.
kaikesta edellämainitusta kokonaisvaikutelma joka on syntynyt, on enemmän negatiivinen kuin positiivinen.  
"Tule sellaisena kuin olet ja muutu sellaiseksi kuin me olemme!"

Tiivistin hieman puheenvuoroasi. Olen miettinyt tätä.  En tiedä, ymmärränkö sinua oikein - toivottavasti en aivan männikköön - ja Saliksen perusjuttu ryhmän välttämättömyydestä on kyllä tosi. Yksi saa hyvin vähän aikaan, ryhmä opettaa paljon, ryhmää tarvitaan hengissäsäilymisen turvaamiseksi jne.

Kuitenkin hieman samaa kokeneenakin sanoisin, kun kyseessä on jokin uskonnollinen ryhmä, ota etäisyyttä ja pidä välimatkaa.  Ilmainen neuvo jota ei ole pyydetty, ja  jota ei tarvitse noudattaa.  Mieti ainakin, sillä  ihmisen hengellinen sisin on kenties arin ja haavoittuvin osa hänen persoonallisuuttaan.  Sitä on vaikea kuvata sanoin, ja paitsi että olemme erilaisia, myös jumalasuhteemmesaattavat olla.  Saattaa olla vaikeaa sietää sitä että Jumala puhuisi eri tavoin eri ihmisille ja yhdenkin ihmisen jmalasuhde muuttuisi, se saattaa kuskymppisenä olla muuta kuin kuusitoistavuotiaana, vaikka Jumala on sama. - kokemus oman jumalashteen uhanalaisuudesta on salamana valmis ja sinä olet silloin uhka.

Itselläni on paha tapa olla liian avoin, samoin liittyä aika tiiviisti, eikä se ole hyväksi.  Sitä sanoo aina jotakin jollakin semmoisella tavalla, joka on ainakin jollekin ryhmän jäsenelle turmion iljetys, ja olisihan aivan epärealistista olettaa ettei hengellisissä ryhmissä olisi yhtä lailla kuin joka paikassa myös impulsiivisia, ja herkästi syttyviä ihmisiä, jotka eivät pysähdy kysymään mitä tarkoitit ennen kuin  jo haukot henkeä kanveesissa --- ja se sinun tapasi hahmottaa tai nähdä ja pukea sanoiksi on ollut loukkaus jota ei voi antaa anteeksi, liian syvästi haavoittava, vaikka et sitä ehkä tiennyt. Siihen en ota kantaa, onko nyt juuri niissä enemmän vai vähemmän vaikeita ihmisiä kuin muualla, koska siitä en mitään dokumenttia ole löytänyt.

En tiedä, mistä syystä poliittiset tai muut omaa katsantotapaa koskevat kysymykset eivät ole vastaavia. Niissä käytetään sein kovempaa kieltä ja järeämpää kalustoa, mutta jollakin tavalla ne eivät kosketa yhtä lailla.  En osaa selittää tätä - ilmeisesti me olemme uskoa ajatellessamme, uskoessamme ja yrittäessämme siitä keskstella, niin suren mysteerin äärellä, ettei sille löydy sanoja, ja kun hapuilet omiasi, ilmaiset jotakin uskostasi mtta myös itsestäsi.  

En sano: Lähde kaikista ryhmistä, vaan suojele niissä itseäsi.


Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #52 : 07.04.10 - klo:12:12 »
Kuitenkin hieman samaa kokeneenakin sanoisin, kun kyseessä on jokin uskonnollinen ryhmä, ota etäisyyttä ja pidä välimatkaa.

Riippuu ryhmästä. Seurakunnissa on mm. miesten ryhmiä, jossa keskustellaan kaikista miehiä kiinnostavista aiheista ja myös Raamattua luetaan. Miehisessä porukassa on todella antoisaa vaihtaa mielipiteitä etenkin, kun kokoonpano on heterogeeninen.


Lainaus
Itselläni on paha tapa olla liian avoin, samoin liittyä aika tiiviisti, eikä se ole hyväksi.

Avoimuudessa, omistautumisessa ja sitoutumisessa ei ole mitään pahaa.


Acta, non verba.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33769
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #53 : 07.04.10 - klo:12:44 »
Kiitos ikävöivä hienosti toteuttamastasi vastauksesta moniin epäselviin kysymyksiin.
Monessa kohtaa löysin itseni jossakin tutussa tilanteessa tai vaistomaisesti noudattamassa väistöliikettä.
Olet oikeassa, mikään muu elämänalue ei ole ihmiselle yhtä herkästi haavoittuva kuin
usko. Oma Jumalasuhde on varmaan jokaisella hieno, mutta arka paikka. Sen pitäisi saada kasvaa ilman toisten ihmisten sorkkimista.

Kiva kun olet sitoutuva. Tulemme varmasti "hyödyntämään " sinua jatkossakin.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa sadetta

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1504
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #54 : 07.04.10 - klo:14:13 »
Avoimuudessa, omistautumisessa ja sitoutumisessa ei ole mitään pahaa.

Totta. Toisaalta jos on avoin, haluaa omistautua ja sitoutua johonkin, sellaista voidaan käyttää hyväksi. Silloin kannattaa kuunnella omassa päässä toivottavasti soivia hälytyskelloja, esittää kysymyksiä ja selvittää asioita.
Jeesus vaivaiset syntiset korjaa

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #55 : 07.04.10 - klo:14:41 »
Totta. Toisaalta jos on avoin, haluaa omistautua ja sitoutua johonkin, sellaista voidaan käyttää hyväksi. Silloin kannattaa kuunnella omassa päässä toivottavasti soivia hälytyskelloja, esittää kysymyksiä ja selvittää asioita.

Sitoutumisen ja omistautumisen pelko on liiankin yleistä. Monilla työpaikoilla tehdää töitä "virkamiespelinä", kun mihinkään ei haluta sitoutua. Ajatellaan lyhytjänteisesti vain omaa etua. Työpaikoilta lähdetään tasan tarkkaan jo puoli tuntia ennen virallisen työajan päättymistä. Ylitöihin suhtaudutaan kauhulla. Tällaista touhua olen nähnyt liikaa pitkän työurani aikana.
Acta, non verba.

Poissa sadetta

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1504
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #56 : 07.04.10 - klo:15:16 »
Sitoutumisen ja omistautumisen pelko on liiankin yleistä. Monilla työpaikoilla tehdää töitä "virkamiespelinä", kun mihinkään ei haluta sitoutua. Ajatellaan lyhytjänteisesti vain omaa etua. Työpaikoilta lähdetään tasan tarkkaan jo puoli tuntia ennen virallisen työajan päättymistä. Ylitöihin suhtaudutaan kauhulla. Tällaista touhua olen nähnyt liikaa pitkän työurani aikana.
Aina löytyy niitä jotka haluavat päästä työtehtävissään mahdollisimman helpolla. Toiset sitten joutuvat paikkaamaan lusmuilijoita. Riippuu varmaan työstä, miten tällaiset asiat hoidetaan. Joihinkin tyyppeihin esimies ei tunnu saavan 'kuria' millään, ja sitten toisilla yritetään teettää enemmän. Toisaalta jos alaiset kokevat voivansa kunnioittaa esimiestä, yhteistyö ja työ sujuvat.
Jeesus vaivaiset syntiset korjaa

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #57 : 07.04.10 - klo:15:54 »
Totta. Toisaalta jos on avoin, haluaa omistautua ja sitoutua johonkin, sellaista voidaan käyttää hyväksi. Silloin kannattaa kuunnella omassa päässä toivottavasti soivia hälytyskelloja, esittää kysymyksiä ja selvittää asioita.
Sekin on kyllä totta. Itse ajattelin hieman muuta. Työssä nyt kyllä saa hommat jaettua, kun ne on vain hommia. Perustelut vain asiallisesti esille, niin lähtee.

Olemme monesti sisareni kanssa jutelleet tästä, meillä kun on vähän samaa päävikaa:  Ei ole ihan hyvä juosta ihmisiä vastaan kovin sydän kämmenellä. 

Se on aika suojatonta menoa. 

Eivät väet ole sellaiseen edes tottuneita, olemme pähkäilleet - siinä saa usein jo lähtökohtaisesti turpiinsa: "Mitä tuo meinaa/mitä tuossa on takana?" eli on paljon ihmisiä, joilla on niin huonoja kokemuksia ihmisistä, että tällaisen lähestymistavan ne ilman muuta näkevät pommin peittona.

Sitten, toiset eivät ehkä lainkaan edes halua sitä heille niin tosissaan ojennettua ystävyyttä. 

Kolmanneksi, aina on joku jolla ehkä vain on huono päivä (viikko?/kuukausi?/vuosi?) ottaa ja tärskäyttää, ja kun on ollut avoin, on näyttänyt aika usein liian rohkeasti myös heikot kohtansa. Niihinhän on helppo iskeä jos jotakin tekee mieli iskeä, eikä ole koiraa potkaistavaksi...

Ja niinpoispäin. Sisko on päätynyt siihen ettei näytä mitään itsestään, vaan filmaa vierasten seurassa.  Minä  olen etsiskellyt hieman toisenlaiset ratkaisut.  Muttei se hyvä ole.  Olemme noren sukupolven esikoisesta huolissamme, hän muistttaa meitä molempia aivan liiaksi tässä.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #58 : 07.04.10 - klo:16:01 »
Tiivistin hieman puheenvuoroasi. Olen miettinyt tätä.  En tiedä, ymmärränkö sinua oikein - toivottavasti en aivan männikköön




No joo... -toisaalta..   En minä kiellä etteikö ryhmässä voisi olla hyviäkin puolia mutta uskonnollinen/hengellinen ryhmä on aivan erityistapaus. Kuulun monenkinlaisiin ryhmiin siviili- ja työelämässä mutta ei niissä esim. harrastukseen liittyvissä, sorkita minun näkemyksiä tai yritetä muuntaa toisenlaiseksi. Tietysti kaikissa tilanteissa ja yhteisöissä on oma käyttäytymiskoodinsa toisaalta. Ei minulla ole mitään tarvetta liittyä mihinkään hengelliseen ryhmään. Paitsi kirkkoon kuulun ihan mielelläni. Hengellinen sitoutuminen tuntuu muutenkin aika irvokkaalta ajatukselta. Ihmisenhän näkemykset kypsyvät ja muuttuvat ajan myötä. Hengelliset ryhmät ovat nimenomaan jämähtäneet ja sementoineet itsensä niin että niissä ei ole paljon tilaa hengittää. (juujuu, tiedän: -ei körttiläisyydessä...)
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Vs: Ryhmässä
« Vastaus #59 : 07.04.10 - klo:16:07 »
Sitoutumisen ja omistautumisen pelko on liiankin yleistä. Monilla työpaikoilla tehdää töitä "virkamiespelinä", kun mihinkään ei haluta sitoutua. Ajatellaan lyhytjänteisesti vain omaa etua. Työpaikoilta lähdetään tasan tarkkaan jo puoli tuntia ennen virallisen työajan päättymistä. Ylitöihin suhtaudutaan kauhulla. Tällaista touhua olen nähnyt liikaa pitkän työurani aikana.


No en ainakaan minä.  Pidän työstäni ihan hullun lailla!  Minulla ei ole mitään "työaikaa" koska pitäisi tulla tai mennä kunhan vaan teen kuukauden tunnit täyteen kun kerran kuukausipalkkaa maksetaan. Aika usein tapahtuu etten tosiaankaan muista lähteä kotiin ajoissa (ja siitä emäntä usein motkottaa) -kun tulee uppouduttua johonkin ongelmaan työn parissa ja niin sitä huomaa että kaikki muut ovat jo lähteneet ja valot käytäviltä sammutettu..
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-