Kirjoittaja Aihe: Makasiinien mellakat ja aktivismi  (Luettu 13818 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Liisa

 • ex-ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1137
  • kotisivu
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« : 11.05.06 - klo:15:35 »
M.k.:n aloittama keskustelu makasiinien mellakoista ja aktivismista on saatettu päätökseen.  Keskustelu oli erittäin asiatonta. Asia on hoidettu henkilökohtaisesti asianosaisten kesken. Keskustelu aktivismista saa jatkua yleisellä tasolla.

Poissa llwyd

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 766
  • http://stockholmslender.blogspot.com/
Re: Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #1 : 11.05.06 - klo:19:23 »
Lainaus käyttäjältä: "Liisa"
M.k.:n aloittama keskustelu makasiinien mellakoista ja aktivismista on saatettu päätökseen.  Keskustelu oli erittäin asiatonta. Asia on hoidettu henkilökohtaisesti asianosaisten kesken. Keskustelu aktivismista saa jatkua yleisellä tasolla.


Olihan siellä aika paljon kiihkotonta pohdintaakin - taisivat sitten nekin viestit kadota? Mukava toki on että palstaa valvotaan, kai sitä jotenkin on parkkiintunut netissä, kun en ole täällä havainnut koskaan mitään oikeasti asiatonta.
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

Poissa Liisa

 • ex-ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1137
  • kotisivu
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #2 : 11.05.06 - klo:19:28 »
Joo, kaikki on bittitaivaassa. Siinä ketjussa rikottiin hyvien tapojen lisäksi lakia. Palstan ylläpito on periaatteessa vastuussa myös palstan sisällöstä, vaikkei se ylläpidosta lähtöisin olisikaan. Jokainen aiheeseen m.k.:n aloituksen jälkeen kirjoitettu kommentti liittyi m.k.:n sanoihin ja niiden jättäminen palstalle olisi jättänyt ne niin irtonaisiksi, että ymmärrettävyys olisi ollut hankalaa. Siksi näin.

Poissa m.k

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 964
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #3 : 11.05.06 - klo:19:39 »
Viestejä kyllä muokkasin ennen kuin ne poistettiin. Lakia en rikkonut, hyviä tapoja rikoin jossain määrin tarkoituksellakin. Iltapäivällä kun noita viestejä muokkasin, niin niiden sisältö oli alusta loppuun laillista ja mauttomuus muokkausten jälkeen jokseenkin olematonta. Mielestäni olisi muokkausten jälkeen voinut tänne jättääkin, mutta kun on poistettu niin on poistettu ja pulinat pois siltä osin. Minä en tätä palstaa moderoi enkä sen sisällöstä vastaa kuin omalta osaltani. Viestien sisältö on ajoittain sellaista, että se ei suurinta osaa miellytä, mutta eipä se ole koskaan tarkoituksenakaan. Asia ei kuulu tämän otsikon alle, muttei nyt kyllä edelliset viestitkään. Omalla tavallaan on hyvä että ylläpito kontrolloi tarkasti mitä kirjoitetaan ja poistaa omasta mielestään sopimattomat viestit, ja homma toimii kun linja on alusta alkaen ollut yhdenmukainen. Itse olisin ehkä hieman löyhempikin, mutta koska foorumin linja on tämä ja homma pelaa hyvin näin, niin kelpaa minulle siinä missä muillekin.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 20867
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #4 : 11.05.06 - klo:20:47 »
Mitä on aktivismi? Ihan yksinkertaisesti se tarkoittaa tarttumista tuumasta toimeen. Vastakohta olisi passivismi, pelkkä jahkailu. Suomessa aktivisteilla tarkoitetaan tsaarin vallan ajalla itsenäisyyttä ajaneita. (Hiukan asiaa sekoittaa se, että Gandhin aktivismia sanotaan usein passiiviseksi vastarinnaksi.)

Olivatko makasiineilla melskanneet aktivisteja? Edeltänyt mielenosoitus kai voidaan luokitella aktivismiksi. Riehuminen ja luvaton kokon polttaminen olivat pikemminkin päämäärätöntä häiriökäyttäytymistä. Oliko väki samaa? Seurasiko jälkimmäinen suoraan edellisestä?

Poissa m.k

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 964
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #5 : 11.05.06 - klo:21:18 »
Sellainen kutina mulla on, että samaa porukkaa kaikki tyyni. Ihan sillä vaan, että jos itse on isolla sakilla jossain iltaa viettämässä ja sinne tulee muutama ulkopuolinen möykkäämään ja paiskomaan kivillä, niin eivät ne kauaa siinä äyvästä. Jotain kai tuollaisille pitäisi oikeasti tehdä, mahtaako paljoa auttaa sakot (onko varaa maksaa?), ja mitä ajattelevat jos napsahtaa ehdollista vankeutta? Jotenkin tuntuisi ettei ehdollinen paljoa paina jos kerran paiskotaan poliisia tiiliskivillä. Ehdotonta vankeutta tuollaisesta ei vielä, ainakaan todennäköisesti, ole tulossa - jos edes jäävät kiinni. Laki ei tunne sellaista rangaistusta, joka oikeasti tuntuisi tuollaisen pikkurikollisen nahoissa missään. Jos ei ole varaa maksaa sakkoa, niin joutuu korkeintaan muutamaksi päiväksi kärsimään muuntorangaistusta vankilaan. Sivistysvaltioissa ei sellaista rangaistusta taida ollakaan, joka tuollaiseen tepsisi. Perinteinen piekseminen kai se parasta olisi, mutta sitä kukaan täysijärkinen tuskin vakavissaan ehdottelee.

Poliisin toiminta tuolloin vappuna oli kyllä kieltämättä aika outoa. Jos riehujia oli todella vain muutama, minkä takia heitä ei taltutettu ja viety putkaan? Mikäli sunnuntaisivuilla ollutta haastattelua on uskominen, muita mielenosoittajia ei olisi haitannut ollenkaan jos mellakoijat olisi raahattu pois. Jotenkin haiskahtaa siltä, että olisipa tainnut haitata, kun poliisi ei päättänyt voimakeinoja käyttää mesoamisen taltuttamiseksi.

Nykyisellään en ymmärtäisi sanaa aktivisti kovinkaan positiivisessa mielessä. Ensiksi tulee mieleen jotkut metelöivät ituhipit, ei suinkaan tsaarin vallan ajalla Suomen itsenäisyyttä ajaneet tahot. Heistäkään tuskin Venäjällä kovin lämpimästi ajateltiin. Gandhin aktivismi olikin fiksua passiivista vastarintaa, ja johti tulokseen. Nykyisiä aktivisteja ja heidän johtajiaan on aika turhaa lähteä Gandhiin vertaamaan, aivan eri tasolla ovat ja taitavat eri tasolle jäädäkin. Fiksujen ihmisten kanssa voi aina keskustella asioista, mutta mellakointi, mielenosoitukset ja terroriteot harvemmin kirvoittavat toista osapuolta neuvottelemaan - pikemminkin taitaa olla kosto mielessä.

Mielenosoitus on aivan hyvä keino, jos sitä käyttää järkevästi ja oikein. Esim. muslimit osoittivat Suomessa mieltään pilakuvajupakan aikaan varsin maltillisesti, ainakin mitä touhua televisiosta katselin. Toista maata on, kun kateelliset suomalaiset riehuvat itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Samoin makasiineilla tapahtunut oli kovin turhauttavan oloista toimintaa. Yleensäkin kun katsotaan ympäristöjärjestöjen, turkistarhauksen vastustajien ja muiden vastaavien järjestämiä mielenosoituksia, huomaa selvästi ettei tarkoituksenakaan ole että mielenilmaus sujuisi lain pykälien mukaan ja rauhassa. Jos ei meinaa pysyä aisoissa, minun mielestäni on ihan oikeutettua hajottaa joukko, jos ei muuten niin voimakeinoja käyttäen. Ei poliisi pamputtaessaan tapa, mutta kipeää tekee - ja saakin tehdä. Jos tulisi seuraavalla kerralla mietittyä, miten tuo mielipiteensä julki. Mekastamisen pikanen lopettaminen saattaisi antaisi myös selkeän viestin siitä ettei moista suvaita. Jos tyydytään suojautumaan taivaalta satavilta tiiliskiviltä ja katsotaan muutenkin vierestä, minusta annetaan päinvastainen signaali - joku saattaa ajatella että tuohan on ihan OK.

Aktivistien kannattaisi ehkä hiukan sivistyä, ja miettiä miten saisivat äänensä kuuluviin. Nykyisellään kun tv:ssä haastatellaan jotain ympäristöaktivistia tai muita vastaavia, tulee vaihdettua kanavaa. Eri mieltä voi olla fiksustikin. Esim. Paavo Arhinmäellä tuntuu olevan melkoisen radikaaleja ja valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä. Hän on löytänyt puoluepolitiikan ja vaikuttaa kunnanvaltuustosta. Ulkoinen olemuskin on varsin siisti ja fiksun oloinen. Hänen kaltaistensa ajatuksia on jopa virkistävää kuunnella - toisin kuin meuhkaavien hippien, joilla ei tosin ajatuksia taida ollakaan...

Lopuksi vielä Jyrki Lehtolan kolumni Anarkisti kotieläimenä

Poissa myyräpartio

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 437
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #6 : 11.05.06 - klo:22:47 »
No, en kyllä näe että oma viestini olisi hirveän irtonaiseksi jäänyt vaikka yksin killuisi koko viestiketjussa.

noh. ihan sama, en jaksa toistaa itseäni.

Poissa myyräpartio

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 437
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #7 : 11.05.06 - klo:22:50 »
No, en kyllä näe että oma viestini olisi hirveän irtonaiseksi jäänyt vaikka yksin killuisi koko viestiketjussa.

noh. ihan sama, en jaksa toistaa itseäni.

Poissa Liisa

 • ex-ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1137
  • kotisivu
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #8 : 11.05.06 - klo:23:03 »
Jottei myyräpartion tarvitse enempää itseään toistaa, poiminpa sitaattinsa vielä tähän. (Ei ne tekstit siis ihan taivaassa ole, kovalevytallessa yhä.)

Lainaus käyttäjältä: "myyräpartio"
"Mellakassa" olijat väittävät, että vain muutama henkilö riehui ja vastusti poliisin ja sammutushenkilöstön toimintaa ja näiden takia sitten koko muukin porukka leimaantui. Ensimmäisenä tästä argumentoinnista nousee lähinnä mieleen se kuuluisa mitvit eli wtf. Jos paikalla on satoja rauhallisesti iltaa viettävää ja mieltään osoittavaa ihmistä (mukaanluettuna ilmeisesti tapahtuman järjestäjät) niin se muutama sata on aika paljon enemmän kuin muutama riehuja, joten mikseivät nämä ystävällisesti, tai vähemmän ystävällisesti mikäli edellinen ei tehoaisi, kehottaneet näitä riehujia lopettamaan.

Ainakin minusta on selvää, että ollessani tapahtumassa jossa sitten jostain syystä tapahtuu jotain mitä en voi hyväksyä joko a) teen asialle jotain, tai b) lähden kävelemään, koska vaihtoehto c) en välitä asiasta, tarkoittaa aina, että jollain tasolla hyväksyy tapahtumat, mitä ne sitten ovatkaan.

Näistä yhteiskunnallisista ja muista vähän vaikeammista asioista voidaan keskustella kunhan ensin opetellaan olemaan esim. roskaamatta, kusematta ja paskomatta kaduille.


nimim. "Mr. referee, it wasnt me, it was the other guy!"

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 10094
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #9 : 12.05.06 - klo:05:41 »
Suunnannäyttäjä kulkee edellä ja katsoo tuntemattomaan. Hän on selin normaaliin. Normaali puukottaa. Se on myös astinlauta, maaperä, kotijoukko uuden syntymiselle ja synnyttäjälle. Aikaansa edellä on epänormaali. Kotijoukot kaipaavat ja ovat mustasukkaisia tälle vieraissa heiluvalle. Avantgardisti käyttää hyväkseen juuriaan, läheisiään, mutta vain historia jos sekään voi todistaa hänen oikkujensa painon.
Gahlil Gibran on kirjoittanut, että lapsi on nuoli ja sinä olet jousi ja taivu riemulla.
K e s k u s t e l u-sanan etymologia voisi olla keskenään kuseskelu. Samanmieliset ovat tympääntyneet toisiinsa ja alkavat kysellä, että häh! mitäs sinä, koska eivät hoksaa mennä itseensä tai ovat niin väsyneitä, että hakevat apua.
Tai se voisi olla reaktio ympäristön muutokseen, mikä vaatii ryhmän tsekkaamaan itseään ja järjestäytymään, orientoitumaan suhteessaan ulkopuolisiin.
Hierarkia helpottaa jäsenten elämää. Työnjako auttaa jaksamaan. Auttaminen kiinteyttää ryhmää.
Mitä paremmin porukka sietää erilaisuutta, sitä kehittyneempi se on, mutta ennen pitkää myös haavoittuvampi. Eri suuntiin vetävien mukana pitäminen kysyy voimia. Toisaalta monimuotoisuuden ja haarojen karsiminen vieroittaa elämästä. Puhdasoppisuuden vahtiminen saa aikaan pystyynkuoleman.

Nyt kun olen saavuttanut kofeiiniryöpyn huipun, aloitan laskeutumisen:
Aamurukous: Herra, armahda läheisiäni. Anna, että en löisi laimin heitä. Varjele, että en siirrä Sinulle heistä huolehtimista, vaan teen kybällä ja ylitänkin oman osuuteni, vaikka maailma kuinka viekoittelisi kulkemaan vieraisiin; sillä mitä ovat yhteiskunnalliset velvollisuudet! Mitä oli Paavon kulkeminen, mitä Aku Rädyn (Anteeksi, jälkipolvi!): vieraissa luuhaamista, kodin laiminlyöntiä. No, ettei totuus unohtuisi, vaimo haluaa miehen välillä pois jaloistaan, miesten porukoihin, metsälle. Jatkuva nyhjääminen toiseltapuolen hioo särmiä. Liik on kuitenkin liik.
Kohtuus kaikessa.

....................................................................................................................   ............. :)

Poissa llwyd

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 766
  • http://stockholmslender.blogspot.com/
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #10 : 12.05.06 - klo:07:12 »
Minusta tuhopolttoon ryhtyminen on luonteeltaan täysin erilainen teko kuin kansalaisliikkeissä vaikuttaminen tai edes avoin, ei-anonyymi kansalaistottelemattomuus. Tarttuessaan väkivaltaan muututaan siksi mitä vastustetaan: valtakoneistoksi. Kysymys on vain siitä, että ollaan sitä mieltä että se valta on väärissä käsissä. Mielestäni tämä nykyinen(kin) yhteiskunta on pitkälti kestämättömille arvoille perustuva, mutta se on myös seuraus eikä vain syy. Frederic Manning sanoi ensimmäisestä maailmansodasta, ettei se ollut vain rikos vaan myös rangaistus rikoksesta tarkoittaen sitä, että se oli - osaltaan - seurausta ihmisyyden luonteesta. Tämän takia toiminnan metodit ovat radikaalin tärkeitä: emme ole kypsiä käyttämään valtaa - puhumattakaan väkivallasta - siksi vastapuolta kunnioittava dialogi ja vähittäisten uudistusten työ on todellista radikalismia tässä julmassa ihmisen maailmassa.
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 20867
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #11 : 12.05.06 - klo:10:16 »
Makasiininpolton ja sabotaasin välillä on selvä ero. Kukaan ei ole ilmoittautunut tekijäksi eikä sanonut, mitä vastustetaan. En ole nähnyt tosissaan tehtyjä arvailujakaan. On nähtävästi purettu jotain määritelemättömiä paineita, kun on tekosyyn tapainen ilmaantunut. Mitä ne paineet olivat, mistä johtuvia ja miten tulevaisuudessa ennakolta toisin käsiteltäviä, tällaisia kai pitäisi pohtia.

Poissa m.k

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 964
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #12 : 14.05.06 - klo:23:18 »
100 000 euron edestä oli nuo ituhipit onnistuneet vappuna tuhoamaan ikkunoita yms. Minun puolestani saapi lähettää EuroMayDay yms. hoopoille laskun perään, kun kerran on heidän mielenosoitukssaan riehuttu.

Ei kai tämä vappuinen mielenosoitus mitenkään noihin tuhopolttoihin liity?

Poissa Liisa

 • ex-ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1137
  • kotisivu
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #13 : 15.05.06 - klo:12:54 »
Mikko, ituhipit. Onko nyt taas pätkääkään tietoa mukana siitä mikä väki mellakoi, voiko mellakoineesta porukasta oikeasti käyttää nimitystä ituhipit?

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 20867
Makasiinien mellakat ja aktivismi
« Vastaus #14 : 16.05.06 - klo:09:25 »
Nimityksistä ituhipit ja viherpipertäjät voi päätellä, että m.k.:lla on erityisen selkeä käsitys elintarviketuotannon ja ympäristön kysymyksistä. Olisi kiva lukea lyhyt kuvaus siitä, miten hän nämä asiat haluaisi hoidettavan niin suomalaisittain kuin maailmanlaajuisesti.