Kirjoittaja Aihe: Meidän jokapäiväinen leipämme  (Luettu 34834 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6331
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #135 : 25.03.16 - klo:21:06 »
^Joo. Vaikka en syökään kalaa ja sipulia yhdessä (tai ainakin kuvittelin, etten niin tekisi), olin kerran urhea ja maistoin lohi-ruohosipulimakia. Sille tielle jäin, ts. se on suosikki-sushimakuni, ja olen pyöritellyt niitä kotonakin useaan otteeseen. Ja ruohosipulia saa olla mukana jopa ihan reippaanlaisesti. En tiedä miksi, mutta se vain toimii.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Saukkis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1252
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #136 : 25.03.16 - klo:22:11 »
Minä ja mies olemme syöneet lohiseljankaa ja tätä mokovalaista kalaseljankaa eri tilaisuuksissa ja pitäneet niistä. Nyt mies pudotti lattialle yhden sienisäilyketölkin, ja tölkkiin tuli lommo, joten oli kiire käyttää sienet. Jälkikasvusta se, joka ei pidä kalasta (oikeasti ruodoista) söi keittoa kaksi lautasellista ja sitruunaa inhoava mummi ei ollut syömässä. Mies ei voi sietää raakaa sipulia, mutta tässä sipuli oli sekä paistettu että keitetty, aikuisena hän on oppinut syömään kypsää sipulia. Lasten on hyvä oppia erilaisiin makuihin, ja jos ei joku maistu, niin sen voi jättää lautaselle, pari viikkoa sitten nuorin maistoi yllättäen blinien ja mädin kanssa raakaa sipulisilppua ihan vapaaehtoisesti.

Kävisi aika yksipuoliseksi ruokailu, jos aina olisi ruokaa, jossa on kaikkien mielestä vain suosikkiaineksia. Varsinkin, kun yhden lempiruoka on toisen inhokkia ja taas toisinpäin, joten on paras syödä mukisematta kanaa, koska toisella kerralla saa hernekeittoa tai rössypottua, tai seljankaa, koska seuraavana juhlapäivänä saattaa olla etanoita. Koska on ollut tarjolla kaikenlaista ja monipuolista, osaavat lapsetkin syödä monipuolisesti eksoottisempia ja jopa epäilyttäviä perinneruokia.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6331
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #137 : 25.03.16 - klo:22:27 »
Itse olen ollut aina hyvä syömään monenlaista. Ihan lapsena en syönyt sieniä, mutta vähitellen opin niihin (sienestämisestä olen kyllä aina pitänyt). Mutta tuo sipuli ei yrityksistä huolimatta vain mene. Minusta ongelma ei niinkään ole maku, vaan jonkinmoinen pahoinvointi ja suoranainen kirvely suussa (myös tomaatti ja banaani voivat kirvellä). Ja sitten närästäähän se kyllä kanssa. Se minusta joihinkin ruokiin kuuluu ja sitä käytänkin, mutta paljon pienempiä määriä kuin mitä reseptissä sanotaan. Tuntuu että muuten ruoassa maistuu pelkkä sipuli. Ja siis vaikka jonkun maksapihvin kanssa olisi ihanaa läjä pehmeäksi kuullotettua sipulia, mutta pitää valmistautua hyvissä ajoin ennen ateriaa happosalpaajalla.

Sipulia en siis vain yrityksistäni huolimatta ole oppinut kunnolla syömään.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #138 : 26.03.16 - klo:07:09 »
Minä tykkään sipulista. Raaásta, kuullotetusta, paahdetusta, miten vaan. Tosin suurempi määrä raakaa ei enää sovi vatsalle. Vallankin suutarinloheen kuuluva etikkaliemi sipuleineen, jotka olen aina syönyt, tekee vaivan.

Ranskalainen sipulikeitto on mukava pakkaspäivän herkkuni;

Kuullotan kahden-kolmen sipulin renkaat voi-öljyssä. Lisään keskivahvan lihaliemen, valkopippuria, ripauksen suolaa ja sokeria. Keittelen puolisen tuntia. Syön patongin kanssa. Patongille voi tehdä vielä valkosipuli-voin.

Valkosipuli on sipulien kuningas. Salotti on kuningatar, punasipuli prinsessa ja purjo prinssi.

Olen kaikkiruokainen, mutta mieliruokia on paljon.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Saukkis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1252
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #139 : 28.03.16 - klo:21:16 »
Sipulia lapsena kaurapuurostakin kuulemma löytänyt mieheni rakastaa nykyisin sipulikeittoa, ja hyvää hän osaakin keittää. Uunissa kuorrutetaan paahtoleipä ja juustoraastetta keiton päällä.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6331
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #140 : 28.03.16 - klo:22:35 »
Viimeksi kun uskaltauduin kokeilemaan sipulikeittoa, voin pahoin koko loppupäivän  :icon_confused:. Taisin päättää, ettei minun enää tarvitse yrittää. Sillin suhteen teen edelleen töitä.

Mutta kyllä minä kieltä syön ihan mielikseni, homejuustoja samoin, ja tilliliha se vasta herkkua onkin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #141 : 29.03.16 - klo:07:09 »
Vaikuttaa ettet saa syödä sipulia. Se ei kaikkien vatsalle sovi samoin kuin paprika. Minulle ei hapan omena käy. Eikä kiwi. Se on kaikkein pahin nielun turvottaja.
« Viimeksi muokattu: 29.03.16 - klo:07:16 kirjoittanut Riitta-mummi »
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6331
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #142 : 29.03.16 - klo:12:14 »
^Se ei kuitenkaan ole mikään allergia varsinaisesti. Kyllä minä pieniä määriä pystyn syömään, mutta helposti se närästää ja sitten tuosta keitosta samoin kuin sipulista joihinkin tiettyihin aineksiin yhdistettynä tulee pahoinvointia.

Ristikukkaiset närästävät kypsennettyjä, raakana eivät. Harmi, sillä esimerkiksi kaalilaatikko olisi muuten niin hyvää ruokaa, ja edullistakin. Siis sellainen kaalilaatikko, jossa on vähemmän sipulia kuin mitä ohjeessa käskettiin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #143 : 29.03.16 - klo:12:56 »
Minulla taas on niin, että jos sopii raakana sopii myös kypsänä. Syön paljon lanttua raakana, kuten sinäripauksella suolaa.kin muistaakseni. Syön sitä myös laatikkona, keitoissa ja kuutioina jotka on ruskistettu ja sitten kypsennetty siirapin ja mausteiden kera.

Nyt kun yritän saada joulusta saakka kertyneitä kiloja, teen kaali-porkkana-puolukkaraasteen jonka maustan ölllä, hunajalla ja ripauksella suolaa.
Kun jäi yli vihreitä herneitä, kumosin nekin joukkoon. oikein maistuvaa. Teen sitä n. kaksi litraa kerrallan. Se säilyy hyvin huomiseenkin. Enhän sitä yhdessä päivässä syökään.

Nyt on kovaan vatsaan menossa pellavansiemenmurska liotettuna lasilliseen vettä.
Siinä ( korkillisessa siemeniä ) on vain 15 kcal. Sisätää runsaasti Omega3;sta mm.
Hiukan välillä tökkii se märän pellavapyyhkeen haju niellessä.   :003:

Lampaanvilla paistissa käy mainiosti.   :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #144 : 31.03.16 - klo:18:27 »
Lidlin frigadellit ovat niin hyviä, että taivaassa vasta ruoan maku paranee  :003:.

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #145 : 31.03.16 - klo:18:32 »
Mulla oli maailamn helpoin ruoka tänään.  :icon_lol:
Keitetyt perunat ja voi.
Ja leipäpala ja iso lasi maitoa.
Muutamia karpaloita.

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21729
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #146 : 31.03.16 - klo:18:52 »
Sama ruoka toistuu päivästä toiseen kunnes loppuu, mutta eletty on kohtuullisesti
pienemmälläkin vaihtelulla.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Meidän jokapäiväinen leipämme
« Vastaus #147 : 31.03.16 - klo:19:29 »
Siirrymme osaan kaksi
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi