Äänestys

Pitäisikö seurakuntavaaleissa siirtyä suoraan henkilövaaliin?

Kyllä.
7 (58.3%)
Ei.
3 (25%)
En osaa sanoa.
2 (16.7%)

Äänestäjiä yhteensä: 10

Äänestys päättynyt: 06.11.06 - klo:16:52

Kirjoittaja Aihe: Seurakuntavaaleissa suoraan henkilövaaliin?  (Luettu 5154 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Kristian

  • veisaa: "...Armahda heikkoa ja kurjaa.."
  • Viestejä: 222
Seurakuntavaaleissa suoraan henkilövaaliin?
« : 06.11.06 - klo:16:52 »
Seurakuntavaaleissa noudatetaan nykyisin suhteellista vaalitapaa, kuten kaikki varmasti tietävät. Mielestäni kuitenkin suora henkilövaali olisi paljon perempi järjestelmä, sillä hyvin harvat äänestävät srk-vaaleissa listan perusteella, vaan ihmisen perusteella.

Lisäksi suhteellinen vaalitapa on vaalimatemaattisista syistä johtanut sihen, että monissa seurakunnissa on ns. "silisalaattilistoja" ja samalla äänesäjä ottaa riskin, että hänen äänellään läpi menee henkilö, joka voi edustaa jopa päinvastaisia mielipiteitä kuin ehdokas, jota on äänestänyt. Suhteellinen vaalitapa johtaa myös listojen vähyyteen; samalla listalla kannattaa olla mahdollisimman paljon henkilöitä, jotta suhteellisesta vaalitavasta saadaan kaikki irit ja tällöin esim. nuorten listat, joilla on 1-3 ehdokasta muodostuvat kannattamattomiksi.

Seurakuntavaalit ovat sikäli eri asia kuin kunnallis- tai eduskuntavaalit, että niissä listat ovat selkeästi puoluelistoja ja niissä äänestäjä tietää äänestäessään, ainakin karkeasti, että millaisia mielipiteitä ko. henkilö edustaa sen mukaan minkä puolueen listoilla hän on. Tämä ei kuitenkaan toimi seurakuntavaaleissa, sillä srk-vaaleissa listojen nimissä ei yleensä esiinny puolueiden nimiä. Monesti myöskään puoluetunnuksia ei ole näkyvillä. Mielestäni tämä on osittain äänestäjien huijaamista.

Kauhanen T

  • Vieras
Hyväksymisäänimenetelmä
« Vastaus #1 : 06.11.06 - klo:17:15 »
En osaa sanoa. Henkilövaali voisi olla ok, mutta toisaalta koska ehdokkaita on useimmissa seurakunnissa vähän tai kohtalaisesti, voitaisiin nykytekniikalla ajatella hyväksymisäänimenetelmän kokeilemista.

Hyväksymisäänimenetelmä toimii siten, että kullakin äänestäjällä on yhtä monta ääntä kuin on ehdokkaita. Hän saa antaa äänensä niin monelle ehdokkaalle kuin haluaa, mutta kullekin vain yhden.

Jonkinlaiset vaalilistat tai ryhmät voisi säilyttää tässä menetelmässä, mutta niillä ei olisi merkitystä ääntenlaskun kannalta. Voisi olla esim. työväen lista jolla esiintyisivät ne ehdokkaat, jotka haluavat profiloitua sinne suuntaan. Työväenaatetta kannattava voisi halutessaan antaa äänen työväenlistan jokaiselle ehdokkaalle sen kummemmin erottelematta. Tai toinen äänestäjä voisi valita kaikki oman kylän ehdokkaat mahdollisista listoista huolimatta.

Huonoja puolia:
- Lopputulos saattaa olla käytännössä sama kuin suhteellisessa vaalissa - mutta jos äänestäjät niin tahtovat, niin eihän siinä mitään.
- Järjestelmä voi olla joillekin äänestäjille liian monimutkainen. Tämä ei ole minkään ihmisryhmien vähättelyä; äänten käytön optimointi on itse asiassa aika vaikeaa, varmaa on vain ettei kannata antaa pelkästään yhtä eikä missään tapauksessa kaikkia ääniä.
- Tekninen toteutus voisi aiheuttaa nikotteluja varsinkin maaseudun vaalilautakunnissa.

Tämä meni pikkuisen ohi aiheen. Hyväksymisäänimenetelmää odotellessa ehdotuksesi on varteenotettava vaihtoehto!

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22218
Seurakuntavaaleissa suoraan henkilövaaliin?
« Vastaus #2 : 06.11.06 - klo:17:35 »
Minusta henkilövaali ei ole tarpeen, jos valitsijayhdistykset ryhdistäytyvät olemaan jotain mieltä seurakunnan tulevaisuudesta.

Poissa Kristian

  • veisaa: "...Armahda heikkoa ja kurjaa.."
  • Viestejä: 222
Seurakuntavaaleissa suoraan henkilövaaliin?
« Vastaus #3 : 06.11.06 - klo:17:48 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Minusta henkilövaali ei ole tarpeen, jos valitsijayhdistykset ryhdistäytyvät olemaan jotain mieltä seurakunnan tulevaisuudesta.


Aivan. Mutta tähän ongelmaan on likipitäen mahdotonta puuttua. Siksi henkilövaali, jossa henkilöt suoraan voisivat olla jotain mieltä ilman listan tuomia "paineita" ja näin profiloitua paremmin sekä saada oikeasti mielenkiintoista kirkollispoliitista keskustelua aikaan.

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
Seurakuntavaaleissa suoraan henkilövaaliin?
« Vastaus #4 : 06.11.06 - klo:20:52 »
Minäkin olen henkilövaalin kannalla. Täälläkin puolet on Keskustan listoilla ja kuitenkin kaikki äänestävät vain tuttujaan. En ole kuullut yhdenkään puhuvan muusta kuin siitä, että antaako äänen naapurin Matille tai Maijalle vai serkulleen, joka on ehdokkaan. Toisaalta onhan siellä yksi työkaverikin... jne.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."