Onkohan tutkimustietoa siitä, miten esivanhempamme selviytyivät pakollisesta paastosta?
Minkähän perinteen mukainen paasto pitäisi arvioida?
Koetin selvittää, mitkä ruoat ovat ortodoksien paaston aikana kiellettyjä, mutta näyttää että sekin vaihtelee paikasta toiseen. Joidenkin paastosääntöjen mukaan selviäisi syömällä normaalia vegaaniruokaa ja se ei ole konsti eikä mikään. Toisten käsitysten mukaan öljyn käyttö olisi kiellettyä maanantaista perjantaihin, ja silloin menee jo vaikeammaksi. Varmaan jos rehellinen haluaisi olla, ei saisi syödä myöskään niitä rasvaisia kasveja (oliivit, pähkinät, siemenet) joista öljyä puristetaan. Kala kai olisi kiellettyä, mutta toisaalta muistelen nähneeni jonkun Valamon munkin esittelevän ahvensoppareseptiään juuri paastoaikaan sopivana. Roomalaiskatolisten säännöt taitavat olla väljemmät?
Leipä, puuro ja nauriit ovat sallittua paastoruokaa, ja ne kai ovat esivanhemmillamme muutenkin olleet ravitsemuksen perusta. Kalankäyttöön eri säännöt suhtautuvat eri tavoin. Jos se on jonain päivänä viikosta sallittua, niin kai sitä sitten on paastosta selvitty jokseenkin normaalilla ruokavaliolla. Lehmäthän nyt ovat joka tapauksessa olleet talven ummessa, eikä munia vielä ole löytynyt kerättäväksi. (Tämä ei ole tutkimustietoa vaan silkkaa mutua.)