Nuoruuden radikalismissa kirkosta eronnut lapsi on saanut surmansa onnettomuudessa. Haudalla surevat omaiset kutsuvat pastorin muistotilaisuuteen ja pyytävät lausumaan omaisille ja ystäville muutaman lohduttavan sanan. En tule, ei kuulunut kirkkoon, vastaa pastori ja lähtee pilkille.
Nuoruuden radikalismi ei kuitenkaan liene syy, millä voi perustella sitä, että ihminen "kuitenkin oikeasti olisi halunnut kirkollisen siunauksen". Tuo on juuri sitä, että "me emme tiedä paikkaa emmekä hetkeä" ja minkä vuoksi meidän tulisi "valvoa", koska kuolema voi tulla milloin vain. Voihan pappi käydä vaikka jälkeenpäin kotona lohduttamssa omaisia. Silloin se suuntautuisi selkeämmin ihmisille, jotka sitä haluavat.
Hautaan siunaaminen on kirkollinen toimitus, ja sen voi katsoa liittyvän kirkon jäsenyyteen, ainakin kirkkomme verkkosivujen mukaan: Kirkon jäsen pääsee osalliseksi kirkon toimituksista: kasteesta, konfirmaatiosta, vihkimisestä ja hautaan siunaamisesta.
Sen sijaan muistotilaisuus ei ole kirkollinen toimitus, eikä se ymmärtääkseni liity vainajan jäsenyyteen uskonnollisessa yhteisössä. Muistotilaisuus järjestetään omaisille ja läheisille, ei vainajalle. Kirkon verkkopalvelussa asiasta todetaan samansuuntaisesti: Hautaan siunaamisen jälkeen omaiset kokoontuvat muistotilaisuuteen. Sukulaisilla ja ystävillä on silloin mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa.
Maallikkona kuvittelisin, että pastoraalisen lohdutuksen tarve saattaa olla poikkeuksellisen suuri silloin, kun vainaja ei ole kuulunut kirkkoon ja kun omaisilla on uskonnollinen vakaumus.
Maaningalla ei siunata kirkossa vaan haudalla, ei soiteta kirkonkelloja ja pappi ei osallistu muistotilaisuuteen.
Kuulisin mielelläni teologisen perustelun sille, että kirkkoon kuulumaton vainaja siunataan hautaan haudalla, mutta pappi ei voi osallistua muistotilaisuuteen vainajan puuttuvan jäsenyyden takia. Foorumin teologit, herätkää (siis vastaamaan, saatte toki herätä muissakin merkityksissä). Perustelun voi esittää, vaikka itse olisi toista mieltä.
Mt