Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja II  (Luettu 38383 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #15 : 16.04.09 - klo:09:04 »
Hans Välimäki on jo tehnyt ja kehunut oikein hyväksi. Ruoka-kani on vain 1-vuotias, eikä tarvitse pelätä lyijy- ym jäämiä.
Kassilohet ydinvoimalan lauhdevedessä , kuka niistäkään tietää.

Englantilaisten ikiaikainen herkku on kanipiiras. :)
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

B.H.S

  • Vieras
Jo riittää..
« Vastaus #16 : 16.04.09 - klo:09:45 »
Toiset yrittää tässä saada itsensä "rantsu" kuntoon ja "pyykkilaudan" esiin, tonnikalaa ja salatin lehtiä syömällä. Niin Riitta-mummi se kertoilee täällä kaikista  hyvistä resepteistä ja herkullista aterioista. Prrr  :evil:  

ps. kohta saat tulla meillekin kokkaamaan O:)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #17 : 16.04.09 - klo:11:42 »
Kyllä meilläkin alkoi jo savukala-ruisleipä kuuri. Sehän on toki hyvääkin ruokaa. Oikein hyvältä maistui juuri. Nyt pihahommiin. Lisää haravointia, saunapuiden kärräämistä pinoista puuvajaan, nurmikon, pensasaitojen ja kukkapenkkien apulannoitus. Lehtikomposti on vielä jäässä. Ei vielä pääse seulomaan lisämultaa tarpeisiin.
B.H.S:n uusi allekirjoitus on totta.

p.s. Salis´lla on ekatilaus ruokapöytään. Tiitiäiselle ollaan Maunon kanssa
luvattu kahvit. Sitten meidän turkkilaiset kebat-miehet haluaisivat maistaa suomalaista kotiruokaa, ja sitten onkin vuorossa B.H.S kiitokseksi mieluisista musiikkilinkeistä. Sirppy, sirppy kaikille iloisille foorumilaisille!

Myyrä-ystävälle taitaa riittää keväällä vain linnunmunat. :P
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

B.H.S

  • Vieras
Tonnikala vaihtuu loheksi.
« Vastaus #18 : 17.04.09 - klo:15:04 »
No niin, nyt voi vähän herkutella,lohi uunissa sekä sopassa ja suomalainen ruisleipä.  :wink:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #19 : 17.04.09 - klo:16:32 »
Terveellisyys ja taloudellisuus ovat tärkeimmät teesini ruoka-asioissa.

Juhlaruokaan tietysti satsataan ja joskus käydään laiskuutamme tai väsyneinä ulko-ruokailemassa.

Jos ostaa esim. ison tarjouslohen, teen juuri kuten B.H.S. Fileeraan( tai siis puoliso fileeraa), jätän reilusti lihaa ruotojen pintaan. Pää, pyrstöpuoli ja lihainen ruoto keitetään sopaksi. Toinen file´paistetaan, toinen graavataan ja pakastetaan saman tien.

Meillä lopeteltiin savusiika tuoreen ranskanleivän päällä. Munakokkelia alla.
Ja kahvit kyytipojaksi.

 :coffee:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #20 : 20.04.09 - klo:11:58 »
Lisää taloudellisuutta ruoanlaitossa.

Kun energiasyöpön sähköuunin lämmitin ( tietysti tänään kylmänä päivänä,
jolloin uunin lämpöä säteili koko keittiöön) liha-perunalaatikkoa varten, valmistelin paistumisajan lopulla sokerikakun samoihin valmiisiin lämpöihin .
Vain 20 min. ja kakku oli valmis.
Vanhan-ajan "munakaakkuun" ei tarvita kuin 4 kananmunaa, 1,2 dl hien. sokeria ja 1 dl vehnäjauhoja. Sokeri ja munat vatkataan kovaksi, lähes valkoiseksi vaahdoksi johon siivilöydyt jauhot varovasti sekoitetaan.
Korppujauhotettu vuoka uuniin n. 190 astetta, 20 -25 min.
Kakku on paljon vähäkalorisempi kuin sellaiset joissa on esim.rasvaa, kaakaota,mantelia tai pähkinöitä.
Täytekakkupojahan on sama muuten mutta lisään siihen hiukan kuumaa vettä( ns. sienikakku)
Isäni halusi aina tätä "munakaakkua",se oli hänen lapsuutensa herkku. Kai se on samasta syystä minustakin niin hyvää. 8)
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10388
Säräää!
« Vastaus #21 : 20.04.09 - klo:12:02 »
Lemin Särää Lappeenrannan kauppahallista! Aaa-ah, uuskoomaaattoman hyvää!
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #22 : 20.04.09 - klo:13:34 »
Niiin, Kotiliesikin taas sitä särää kehui Kymenlaaksojutussaan. En ole päässyt koskaan maistamaan, serkkutyttö on. Hyvää on sanoi laulajatar, ja
uskon sen.
Siinä kyllä tupa pysyy lämpöisenä kun särää yökaudet paistetaan. Vanhaan aikaan leipomukset ja särät laitettiin pakarissa.

 8)  lämmin hymy, ei lämmitetty.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #23 : 20.04.09 - klo:15:20 »
Lainaus käyttäjältä: "Riitta-mummi"

Isäni halusi aina tätä "munakaakkua",se oli hänen lapsuutensa herkku. Kai se on samasta syystä minustakin niin hyvää. 8)

Olitko isän tyttö?
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #24 : 20.04.09 - klo:15:27 »
OLIN. Ja ainoa. Ei ole enää ketään jäljellä.
Kiva kun kysyit! :pray:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Re: Jo riittää..
« Vastaus #25 : 20.04.09 - klo:22:24 »
Lainaus käyttäjältä: "B.H.S"
Toiset yrittää tässä saada itsensä "rantsu" kuntoon ja "pyykkilaudan" esiin, tonnikalaa ja salatin lehtiä syömällä. Niin Riitta-mummi se kertoilee täällä kaikista  hyvistä resepteistä ja herkullista aterioista. Prrr  :evil:  

ps. kohta saat tulla meillekin kokkaamaan O:)


Kuulostavat oikein järkeviltä nuo Riitan reseptit. Eipä tarvitse myrkyttää itseään lisäaineilla. Määrästähän se riippuu, lihottaako ruoka vai eikö lihota.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #26 : 20.04.09 - klo:22:26 »
Lainaus käyttäjältä: "Riitta-mummi"
OLIN. Ja ainoa. Ei ole enää ketään jäljellä.
Kiva kun kysyit! :pray:

Niin minäkin, on upeaa olla isän tyttö.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #27 : 28.04.09 - klo:19:23 »
Ruokajuttua on perunanistutuskin, eikö? En ole ollenkaan asiantuntija, enkä tiedä mikä on oikea siemenperunan idätystapa. Anoppilassa oli puulaatikko tallineteisessä kai viikkokaupalla. Minulla on perunat itäneet jääkapissa itsestään. Keväiset perunapussit oli melkein iduilla jo kaupassa. Siirsin ne takkahuoneeseen vähän lämpimämpään. Nyt perunoissa on 20 cm pitkät varret ja lehdenalut. Aion tehdä pari penkkiä turpeeseen, ravistelen vain suurimmat juurakot pois , istutan potut varovasti ja peitän harsolla. Josko Juhannukseksi saisi uutta perunaa.

Peruna on sittenkin alkanut maistua paremmalta kuin pastat tai riisit, johtuneeko siitä että syömme nykyään paljon kalaa kun hirvenlihaa ei ole.
Laatu kyllä perunassa on tärkeä juttu. Pesemättömät muoviin pakkaamattomat ja suoraan viljelijän laarista kauppaan tuodut on parhaimmat. Mutta myös kalleimmat. Liian kalliita, sanoisin. Samoinhan kaikki peruselintarvikkeet:maito, leipä, juustot ja oikeastaan melkein kaikki
on entisiin aikoihin verraten hurjan hinnakkaita.

Kohta on korvasienten aika, ja hauenkudun. Korvasienet on herkkua, hauki ei niinkään.  Kumpaakin pitää syödä harvoin. Sieniä on kyllä kuivatettunakin aina sen verran, että jos tulee tyhjä vuosi, on mistä ottaa
tarvittaessa. Sitten nokkospinaattia ja raparperipiirakkaa. Niistä se ruoka-kevät alkaa, ja edullista on.  Elämäni olen elänyt puoliksi maalla
ja siksi oppinut käyttämään luonnon antimia.

Oikeita perunanidätysneuvoja tulevaisuuden varalle vastaanotetaan!
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #28 : 28.04.09 - klo:23:05 »
Vorscmackit on tehty ja syöty. Liha oli savustettua lammasta. Ilmeisesti onnistui, koska kiitosta tuli syöjiltä. Kukaan heistä ei ollut ennen maistanut sitä. Niistä perunoiden idättämisjutuista: muistan lapsuudestani, että parhaimmat (tukevimmat) idut tulivat kun se tapahtui navetassa. Oliko kosteus ja valo sopivassa suhteessa, en tiedä, mutta  tälläinen on muistikuva. Pimeässä paikassa ilmeisesti ei tule hyvä lopputulos.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #29 : 06.05.09 - klo:13:09 »
Taas hapankaalista!

Tänään markkinoilla kävi Imatran mummin hapankaalikojun ympärillä kohina ja kuhina jota en ole ennen nähnyt.
Aamun lehdessä oli yleisönosastopalstalla joku jäänyt ilman viime markkinoilla, ja jäi nytkin jos tuli torille vasta klo 12.00. Lahden Radio oli nimittäin Tapani Ripatin suulla kertonut tästä Suomen parhaaksi nimitetystä
kaalituotteesta. Maistajia oli jonoiksi asti. Kauppa kävi kuin siimaa. Sain omat purkkini ennenkuin loppuiva klo 12.
Mummin poika oli ilm. puolisonsa kanssa myynti- touhussa kun mummi kuulema juhli 80 v-juhliaan. Olikohan juhlapöydässä kaalikakkua? Piirakkaa nuorempi rouva kuulema tekee.

Sukulaisnaisen kanssa asiasta jutustellessamme, sain häneltä reseptin jolla
hän omat kaalinsa hapattaa. Kerran täytyy syys-kaalista pieni erä laittaa kokeeksi. En kyllä usko Maija-mummin kaaliin yltäväni.

Pellavanarua kerä tuli muiksi tuomisiksi. Siitä on hyvä köynnöskukkalankoja laittaa.
Aamulla suunnistamme mökille vakinaisesti. Lihamylly pitää muistaa laittaa mukaan.

Lounaaksi syötiin grillattua broileria valkosipuliperunoiden kera. Ravintolassa.  Sitten jaksettiin katsella ja kuunnella EU-vaaliehdokkaita
vähän aikaa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)