Reilu kolkyt vuotta sitten kun tulin tähän taloon, olin mielissäni, että talon jouluruokaperinteet olivat ihan samanlaiset, kuin omassa kodissani. Ne perinteet jatkuu edelleen.
Kinkku on joulupöydän kunkku. Sitten lanttu- ja porkkanalaatikot on ihan must. Rosollin tosin teen ilman silliä, vaikka kotona sillisalaatti=rosolli sisälsi sillin. Lasimestarin silliä pitää olla. Lohi välillä graavina välillä kylmäsavustettuna. Ja nimen omaan kylmäsavustettuna, eikä vain aromisoituna. Edellisten lisäksi tietenkin perunaa, joskus imellytettyä perunalaatikkoa, kinkkukastiketta, sinappia, herneitä, luumuja, nyttemmin konjakkiluumuja, italiansalaattia, kurpitsapikkelsiä, ruisleipää, joululimppua ja rieskaa=hiivaleipää. Ruokajuomana kotikaljaa, tarjolla voi olla myös jouluolutta.
Jälkiruuaksi riisipuuro sekametelisopan kera.
Edellä mainittuja ruokia syödään aattona ja joulupäivänä. Tapaninpäivänä tekee mieli jo vaihtelua. Silloin syödään lipeäkalaa perunoiden, valkokastikkeen kera, pippureilla höystettynä. Lisäkkeenä herneet, rosolli ja laatikoiden tähteet.
Ainoa, mitä meidän miesväki oli tottunut jouluna syömään, mitä meillä ei kotona ollut, on maksalaatikko. Minusta se on arkiruokaa, eikä kuulu minun jouluuni. Kompromissiksi valmistin ennen aina maksapasteijaa. Viime vuosina olen yrittänyt jättää sen pois valikoimasta, mutta se on ollut Tiitin herkkua. Tänä vuonna en maksapasteijaa tehnyt. Söimme tänään maksalaatikkoa, ihan kotitekoista. Paistoin eilen illalla ruisleipää, joten tein maksalaatikon jo eilen valmiiksi. Tänään se oli nopea lämmittää siivuoksen välissä.