Kirjoittaja Aihe: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2  (Luettu 39995 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #15 : 01.01.10 - klo:15:08 »
Mainitsinkin tuolla toisessa ketjussa, että kävin tänään hiihtämässä.

Koulussa hiihtämistä inhosin, koska aina tuntui, että pitää hiihtää nopeampaa kuin pystyy. Televisiosta en halua seurata hiihtokilpailuja ollenkaan, ei voisi vähempää kiinnostaa. Sitten vielä täällä päin on semmoisia "suoritushiihtäjiä", jotka merkitsevät tarkoin muistiin, montako kilometriä ovat hiihtäneet ja mainostavat niitä joka käänteessä. Vastenmielistä kuunneltavaa!

Toivottavasti ei mene leventelyn puolelle, mutta oli ihanaa hiihtää. Se tekee hyvää tälle maalliselle majalle.

PS: Ihan periteisellä tyylillä ja huippuhitaasti.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33760
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #16 : 02.01.10 - klo:11:59 »
Pakkaspäivinä leivinuuni lämpiää ja sitten saadaan uuniruokaa.
Viimeiset torttutaikinat paistoin kisakahviherkuiksi sähköuunissa. Ja tarkkana energiansäästäjänä panin torttujen jälkeen sinne sillilaatikon( Janssonin tapaan) hukkalämmön ottamaan talteen. Sillävälin olin saanut leivinuunin valmiiksi ja siirsin lämmenneen vuokan sinne paistumaan.

Koska tänään paistaa aurinko kirkkaasti, otin sähkökynttelikötkin päivän ajaksi pois
kuluttamasta. Illemmalla taas tunnelmavalot päälle.

Lisää nuukuksiani: hiusväristä käytän aina vain puolet kerrallaan ja puolentoista kuukauden päästä loput. Riittää hyvin lyhyehköön tukkaani. Aineet kyllä säilyttävät tehonsa kun sulkee säilytyspullot hyvin.
...
Basso sai pitkästä aikaa tänään rustoja rouskutellakseen. Voi sitä ihmettelyä: Että hänkö vielä saa oikein pureskeltavaa! Siitä on varmaan kolme vuotta kun sai kurkkutorvia, sitten ne kiellettiin. Ja pehmeitä rustoja en ole kertakaikkiaan löytänyt.
Ei melkein tiennyt että miten se menikään! Mutta nautiskellen sammakkoasennossa silmät ummessa se jo toisen annoksen söi. Ensimmäinen hupeni seisoviltaan.

Kohta päästään Tour se ski-tunnelmiin.

Huomena on seurat Lahdessa klo.16.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33760
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #17 : 07.01.10 - klo:10:33 »
Nyt kun Joulut on juhlittu, rakas läheinen anoppi saatettu haudan lepoon, syöty monet herkut kaikissa juhlissa, ajattelin että pitäisin pienen paaston. Mutta ei se voi tänään vielä alkaa. Mukkulan madamet suuntaavat El Toroon nauttimaan Lahden maukkainta ravintolaruokaa. Kahden kuukauden kuulumisten vaihtamiseen menenee jokunen tunti.
Onhan kolmelle äiti-isoäiti-isoisoäiti-ihmiselle tapahtunut Kuuban- matkaa, syntymää-kuolemaa ja vielä ties mitä.
Joulukuu jäi väliin minun osaltani sika-influessatartunnan ja odotetun vauvan merkeissä.
...
Valoa riittää pakkaspäivänä jo klo.16 saakka. Eilen oli satumaiset maisemat kun kotiinpalasimme Padasjoelta. Liikennekin oli aivan hiljaista. Seesteinen olo on sisuksissa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #18 : 07.01.10 - klo:12:30 »
Hei Riitta-mummi, teetkö sinäkin sillilaatikkoa?! Se on ollut iät ja ajat yksi mieliruuistani,
ja just äsken lämmitin annoksen mikrossa. Siitä tulee niin lapsuusolo ja kaikenlaiset hyvät
muistot heräävät. Aina ei saa oikeaa silliä, mutta nyt sitä oli, ja minä heti ostin.  :109:
Oi rakas Jeesus, suloinen

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33760
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #19 : 07.01.10 - klo:16:28 »
Hei amanda!

Teen useinkin . Jos teen anjoviksesta, se on Janssonin kiusausta(perunat tikkuina).
Kun teen ruotsalaisesta ravintolasillipeltipurkista( n.1 l ) viipaloin potus. Samat höystöt:kermaa, sipulia, valkopippuria,vähän sillin lientä ja pinnalle korppujauhoja ja voi-lastuja(kuustohöylä on hyvä työkalu moneen1).

Matti tykkää ihan hulluna. Söi taas tänään viimeiset annokset. Minä herkuttelin sillä-aikaa meri-anturalla uuniperunoide ja kesäkurpisan kera(El Toro).

Kuulin Kuuban matkakertomuksen. Kansa on siellä samassa jamassa kuin meillä sodan jälkeen. Kortti-annoksia, 4 kananmunaa/henk. kuukaudessa. Vanhoja amerikanrautoja ajellaan Ladan moottoreilla. Kansankuppiloissa syödään riisiä ja papuja. Ihmiset huolettomia ja iloisia.

                                                    :047:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #20 : 07.01.10 - klo:19:18 »
Minäkin tykkään janssonista, ja suunnilleen samalla ohjeella sen teenkin.
Mutta nyt sain sellaista vanhan ajan rasvasilliä, tynnyrisilliksi sitä nyt näyttivät sanovan.
Tosin laiskuuttani tein pakastepohjalta perunasipuliseoksesta, mutta melkein yhtä hyvää siitä
tuli kuin jos olisin oikein viipaloinut perunat jne.
Muistin vasta nyt, kun lähes koko satsi on syöty, että ennen siihen laitettiin kokonaisia
maustepippureita. Ensi kerralla vaihdan valkopippureista niihin.


Oi rakas Jeesus, suloinen

Poissa hippiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2055
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #21 : 07.01.10 - klo:19:22 »
Minä opin syömään silliä vasta pari vuotta sitten  :eusa_angel:
"Kun oma pohja vajoaa, Niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion, Minulla turvapaikka on."
(SV 113:7)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33760
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #22 : 07.01.10 - klo:19:49 »
Ja siansivua pintaan , niin voimaruokaa tulee metsämiehille.

Purjo-perunapakaste on kätevä pika-lohikeittoaines.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #23 : 07.01.10 - klo:21:41 »
Pitäisi ottaa tämä läppäri mukaan, kun lähteen ruokakauppaan. Ei tarvitsisi joka reseptin kanssa todeta, että yhtä ainetta löytyy mutta 6 muuta puuttuu. Se Penan pastakastikekin on vielä kokeilematta.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #24 : 09.01.10 - klo:11:51 »
Olen leiponut hiivaleivän itse pitkän aikaa, on niin paljon halvempaa ja parempaa kuin kaupan leipä, mutta kuulkaas kun minulta ei ruisleipä onnistu. Siis, kyllä siitä jonkinlaisen saa, mutta ei  hapanlimpun makuista, vaikka kuin tekee piimään. Huomasin että rukiin maun lisäksi sen pitäis todella olla hapanta. Mitään leivinuuniahan ei ole mutta kai se nyt onnistuu sähköuunissakin? Siihen pitäisi varmaan tehdä jonkinlainen taikinajuuri joka happanee vaan ei homehdu, voiko joku opastaa?
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #25 : 09.01.10 - klo:12:56 »
Odotan kiinnostuneena vastauksia ruisleipäkysymykseen. Pääkaupunkiseudulta ei tahdo saada oikeaa itäsuomalaista hapanleipää enää mistään. Hakaniemen hallista sai vielä viime vuonna hirvensalmelaista riihiruisleipää, vaan eipä taida saada enää. Mikkelin torilta sai ennen hyviä haukivuorelaisten ja ristiinalaisten emäntien limppuja, mutta vuodet ovat karsineet tarjontaa sielläkin. Pakastimessa oleva varasto loppuu kohta. Kohta pitää varmaan tehdä DHL:n tai tai jonkin muun kuriiripalvelun kanssa sopimus ruisleipälastin toimittamisesta säännöllisin väliajoin Rikkilän Leipä Oy:stä (Simola, Lappeenranta), kun sitäkään ei enää saa Helsingistä.

Mt

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #26 : 09.01.10 - klo:13:09 »
En tiedä, miten juuri tehdään tyhjästä, mutta jos joltain leipurilta saa palan hapanta ruistaikinaa, niin sen kanssa on helppoa tehdä taikinajuuri. Mielellään puusaaviin pannaan kädenlämpöistä vettä ja siihen vispilöidään sekaan ruisjauhoja ja joukkoon sekoitetaan vähän hapanta ruistaikinaa. Seoksen pitää olla melkoisen löysää ja se täytyy laittaa lämpimään vedottomaan paikkaan. Kokemuksesta voin sanoa, että jos hirveän ison saavin pohjalla on pikkuisen taikinaa, niin ei onnistu. Samoin on edullista, jos juurisaavi on kapea ja korkea. Jos kaikki menee hyvin, niin taikinasta kyllä näkee, että se alkaa kuplia. Taikinaa sekoitetaan välillä ja siihen lisätään jauhoja, mutta ei liikaa. Hapanjuuren täytyy olla koko ajan melkoisen vetelää.

Taikinan annetaan hapantua yhden tai kahden yön yli. Siihen kun leipoo leipää, niin hyvää tulee sikäli, kun kaikki muut kohdat onnistuvat.  Vasta sitten, kun varsinainen taikina alustetaan, siihen lisätään suola, ruisjauhoja ja halutessa hiivaa ja vehnäjauhoja. Jos taikina on riittävästi hapanta, niin hiivaa ei välttämättä tarvita. Jos pelkää, ettei taikina nouse, niin siihen voi lisätä hiivaa.

Onnea matkaan!
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #27 : 09.01.10 - klo:13:18 »
Kiitos Pirska! ellen saa mistään hapantaikinaa, onnistuisikohan se valmiista hapanleivän, vaikka jälkiunileivän murusista? Täytyy yrittää. Kerran riehaannuttiin porukassa leipomaan semmoinen kakku, "Hermanni" jota valmisteltiin kai viikko tuohon malliin, minulta se lopulta räjähti uunissa, kun lämmönsäädöt oli pielessä, se kuorettui nopeasti ja vuokakin oli liian pieni.  Kuoren alla jatkui käymistila kuin tulivuoressa eikä millekään suunnalle mahtunut, huh.  Koko keittiö oli Hermannissa... mutta todella, se idea oli aivan sama. Leipä ei räjähdä.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #28 : 09.01.10 - klo:14:17 »
En ole kokeillut, onnistuuko hapanjuuri valmiiseen leipään. Kerran yksi leipuri aikoi tehdä semmoiseen, joten voi olla mahdollistakin. Jos onnistuu, niin kannattaa säästää pala taikinaa seuraavaan kertaan. Taikina säilyy pakasteessa melkoisen pitkään ihan hyvänä.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Körtti-akkojen puheenpulinaa vol 2
« Vastaus #29 : 09.01.10 - klo:15:52 »
Pääkaupunkiseudulta ei tahdo saada oikeaa itäsuomalaista hapanleipää enää mistään.

Pullin leipomon ruisleipää (Joutsenosta/Lappeenrannasta tjs.) tulee Jumbon Prismaan kaksi kertaa viikossa.
Pitäisi tarkistaa ne päivät, jolloin sitä siellä on, ulkoa en muista.  Onkohan se sopivaa happamuudeltaan sinun makuusi?
Minusta se on hyvää.
Oi rakas Jeesus, suloinen