Kirjoittaja Aihe: "Uuskörttiläisyys"  (Luettu 32147 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #15 : 19.08.08 - klo:08:26 »
Lainaus käyttäjältä: "mt"
Lainaus käyttäjältä: "mami"
-syntymäkörtti on saanut kaiken lahjana, eikä voi käsittää tällaisia pohdintoja

Tämän alalaji on kantakirjakörtti. Ja koska heränneiden verkosto 1800-luvulla perustui kirjeenvaihtoon (Pekka Hirvonen: Papin pojasta suurteollisuusmieheksi. Alfred Kihlman ja nousevan keskiluokan sosiaaliset verkostot 1800-luvun Suomessa. Lis. tutk.), silloin lienee elänyt useampikin postikörtti


 :lol:  :lol: Körttejä on joka lähtöön!
Acta, non verba.

Poissa Sarai

  • Kotimatkalla
  • Viestejä: 309
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #16 : 19.08.08 - klo:12:21 »
Mä taidan olla nörttikörtti (ei saa sekoittaa nötköttiin!) jonka körttielämä pyörii lähinnä vain körttifoorumin ympärillä.  :-D

Poissa Samuli

  • "Silmäisi eteen, Jeesus..."
  • Viestejä: 110
    • http://uusimaa.h-y.fi/tyontekijat.html
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #17 : 19.08.08 - klo:14:08 »
Hauskaa keskustelua näistä nimityksistä.

Syntyperäisenä nilsiäläisenä, mutta nykyisenä helsinkiläisenä minua kyllä myös ärsyttää puhe "urbaanista körttiläisyydestä" tai "citykörteistä". Mitä ne semmoset on?!

Tulee mieleen, että onko sitten olemassa "agraaria körttiläisyyttä" tai "maaseutukörttejä". Tai vielä pahempaa: onko olemassa "oikeaa körttiläisyyttä" ja "urbaania körttiläisyyttä", "körttejä" ja "citykörttejä".

Samoja Siioneja täällä etelässäkin veisataan. Saman Jumalan puoleen ikävöidään Kiuruveden ja Helsingin seuratuvilla. Saman Herättäjä-Yhdistyksen jäsenmaksua maksetaan (tai varsin usein jätetään maksamatta). Samanlainen on seurojen "liturgia" ja samanlaiset kysymykset pyörivät puhujien puheissa.

Koiviston Johanna sanoi minulle ennen herättäjäjuhlia, kun meidän piti olla kaupunkilaiskörttien mannekiineina lehdistölle, että "ei kerrota, että käydään mustikassa ja liikututaan Evakon laulusta". :)

Ylipäätään en ole mikään innokas rajojen vetäjä. Sanon joskus pilke silmäkulmassa, mutta puolitosissani, että kukaan ei ole körtti ja kaikki ovat körttejä.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #18 : 19.08.08 - klo:16:50 »
Lainaus käyttäjältä: "Samuli"
Ylipäätään en ole mikään innokas rajojen vetäjä. Sanon joskus pilke silmäkulmassa, mutta puolitosissani, että kukaan ei ole körtti ja kaikki ovat körttejä.


Keskustelu kai lähti liikkeelle siitä, kun meitä nimitettiin nykykörttiläisiksi sekä huonoiksi uskossa.  Mutta kuten mielipiteet osoittavat, on olemassa vain kahdenlaisia körttejä: Sateenkaarikörttejä ja sateenvarjokörttejä. Edelliset ottavat avosylin mukaan erilaisia ja eri tavalla ajattelevia ihmiisä.  Jälkimmäiset haluavat torjua moniäänisen sateen. :wink:
Acta, non verba.

Poissa eeva-kaisa

  • Jatkaa kamarikeskusteluihin
  • Viestejä: 250
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #19 : 19.08.08 - klo:17:31 »
Mikähän ihmeen vika siinä humanismissa on, kun sitä kuulee kirkon kuvioissa niin usein parjattavan? Itse olen opiskellessani oppinut, että humanismi on sellaista ajattelua, jossa ihminen mittailee maailmaa ihmisenä olemisen perspektiivistä, sen rajat ja mahdollisuudet tiedostaen. Sen vastakohtana on jokin ulkoa annettu mittari, joka yrittää ohittaa, ylittää tai redusoida ihmisyyden, esimerkiksi monet idealistiset aatteet. Humanismi nousee alun perin kristilliseltä arvopohjalta. Se on minusta kuitenkin aika kaukana sellaisesta kaikki käy -ajattelusta, joka on enempi välinpitämättömyyttä tai nihilismiä.

Vaikka humanismia usein moititaan siitä, että sen mukaan ihminen olisi kaiken mitta, ikävämpää ihmiskeskeisyyttä on minusta antroposentrinen maailmankuva, joka sisältyy moniin uusprotestanttisiin uskonkäsityksiin. Siinä koko universumi ja aika on kiepautettu pelkäksi ihmisen pelastushistorian näyttämöksi, Jumala on kovin ihmisennäköinen ja haltuunotettava, ja ihmisen tehtävä on suorittaa elämäänsä tämän kaikkinäkevän katseen alla, joka on loputtoman kiinnostunut etupäässä luomansa olennon seksuaalisesta käyttäytymisestä. Anteeksi sarkasmini.
Toiset tykkää saatanasta, se on silkkaa seksiä / Toiset tykkää Jumalasta, sillä riittää älyä /
Mitä mulle jää? - Puupää! (Ismo Alanko)

Poissa osmo

  • Valvoja
  • Muistelee sepän sanoja: Vain yksi...
  • Viestejä: 343
Re: "Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #20 : 19.08.08 - klo:18:26 »
Lainaus käyttäjältä: "Eliza"
Olen talkoissa Suomen lähetysseuran leirikeskuksessa Päiväkummussa ja tuli kolmosleirin rippipapin Pekka Härkösen kanssa puhetta synnistä. Totesi siinä harmittelevansa eräänlaista katsontatapaa, jota nimitti "uuskörttiläisyydeksi" - siis nimenomaan tätä, että kun kerran voi luottaa vain Jumalan armoon, omilla tekemisillä ei ole mitään väliä.


Jaa-a... toivottavasti tuollaista käsitystä uuskörttiläisyydestä ei kovin laajalti viljellä Päiväkummussakaan.  :shock:

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #21 : 19.08.08 - klo:18:58 »
Lainaus käyttäjältä: "eeva-kaisa"
Mikähän ihmeen vika siinä humanismissa on, kun sitä kuulee kirkon kuvioissa niin usein parjattavan? Itse olen opiskellessani oppinut, että humanismi on sellaista ajattelua, jossa ihminen mittailee maailmaa ihmisenä olemisen perspektiivistä, sen rajat ja mahdollisuudet tiedostaen. Sen vastakohtana on jokin ulkoa annettu mittari, joka yrittää ohittaa, ylittää tai redusoida ihmisyyden, esimerkiksi monet idealistiset aatteet. Humanismi nousee alun perin kristilliseltä arvopohjalta. Se on minusta kuitenkin aika kaukana sellaisesta kaikki käy -ajattelusta, joka on enempi välinpitämättömyyttä tai nihilismiä..


Samaa mieltä. Körttihumanismi on leimamerkki niiden taholta, jotka eivät halua hyväksyä ns. nykykörttejä.
Acta, non verba.

Poissa mami

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 458
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #22 : 19.08.08 - klo:19:41 »
Lainaus käyttäjältä: "eeva-kaisa"
... humanismi on sellaista ajattelua, jossa ihminen mittailee maailmaa ihmisenä olemisen perspektiivistä, sen rajat ja mahdollisuudet tiedostaen. Sen vastakohtana on jokin ulkoa annettu mittari, joka yrittää ohittaa, ylittää tai redusoida ihmisyyden, esimerkiksi monet idealistiset aatteet. Humanismi nousee alun perin kristilliseltä arvopohjalta...

Vaikka humanismia usein moititaan siitä, että sen mukaan ihminen olisi kaiken mitta, ikävämpää ihmiskeskeisyyttä on minusta antroposentrinen maailmankuva, joka sisältyy moniin uusprotestanttisiin uskonkäsityksiin. Siinä koko universumi ja aika on kiepautettu pelkäksi ihmisen pelastushistorian näyttämöksi, Jumala on kovin ihmisennäköinen ja haltuunotettava, ja ihmisen tehtävä on suorittaa elämäänsä tämän kaikkinäkevän katseen alla...


Hyvin sanottu. Monet kristityt käsittävät tuon ulkoa annetun mittarin olevan ns. objektiivinen raamatullinen totuus, jonka edessä emme voi mitään.
Lyö särö väärään varmuuteeni.

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8372
Mikä on totuus?
« Vastaus #23 : 19.08.08 - klo:22:29 »
Tai kuka se totuus on?

Itte en ymmärrä mikä siinä humanismissa viehättää?

Itse kun olen huomannut, että Raamatun keskeiset totuudet toimivat ja suojelevat elämää.
Ei siinä tarvi mitään rajoja mittailla tai tiedostaa kuten joku mainitsi.

Sananlaskut ja muut Raamatun opetukset ovat toimivia ja ihmisille hyväksi.
Ei mun onneksi tarvitse alkaa miettimään, että no miksi tossa on noin. Voisihan se olla maailman täyttymiselle ihan hyvä jos jotkut ihmiset tapettaisiin.
Ajatttelisin humaanisti ja tulisi enemmistön kannalta hyvään ratkaisuun ja hyväksyisin abortin kaikissa tilanteissa ja varsinkin jos lapsesta olisi tulossa epämuodostunut tai jotain.

Tietenkään ei tulisi niellä mitään purematta, mutta toi uusi humanismi vähemmistöjen avioikeidesta ja adobtio oikeudesta pistää ajattelemaan, että humanismi ei ole hyvä.

Vaikee tuoda ajatustani esiin, kun ei osaa noita sivistys sanoja, kuten toi yks. Kuka niitä nyt jakelikin.

Luulisi kauan Raamatun äärellä olleen ja elämää nähneen ihmisen olevan enempi humaania ajattelua vastaan, koska ihmisen viisaus on aina vienyt ihmisen tuhoon ja tietyn fundamentalisen Raamattuun tukeutumisen olevan ratkaisu.
Tietysti miten jakaa siitä oppimaansa ja kokemaansa on tietysti sellainen taitolaji, jossa tulee antaa toiselle pureskelemisen mahdollisuus nielemättä, mutta kuitenkaan vesittämättä mitään.

voiko olla fundiskörtti. Voisin olla sellainen, ellen olisi lessu enempi ajatus ja uskonnollisuudeltani.
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #24 : 20.08.08 - klo:07:26 »
Humanismi on nykyisin niin epämääräisen monimerkityksinen sana, että se sopii hyvin leimakirveeksi. Ihmisestä riippuen se tuo mieleen eri asioita, kuten

- humanististen alojen tutkija tai harrastaja (humanistinen tiedekunta jne.)
- renessanssin ajan aatesuunta, joka harrasti antiikin tutkimusta ja suhtautui kriittisesti skolastiikkaan
- eräs uskontokriittinen maailmankatsomus (www.humanistiliitto.fi)
- suvaitsevainen suhtautuminen elämän ilmiöihin, sallivuus
- katsomusryväs, jonka koossapitävänä voimana on kriittinen suhtautuminen teknologiaan

Ei ihme, että humanismi sellaisenaan ja yhdyssanojen osana soveltuu erinomaisesti nettikeskustelujen aiheeksi. Merkitysten moninaisuus takaa sen, että kiistaa aiheuttavat mielipide-erot eivät lopu.

Minuakin on viime vuosina pari ihmistä kutsunut humanistiksi. Toinen viittasi muinaisasioiden harrastamiseen, toinen [kuvittelemiinsa] yhteiskunnallisiin katsomuksiini.

Ajatelkaapa, miten kiivaita keskusteluja syntyisi, jos humanismi liitettäisiin esim. tiedotusvälineissä muihinkin asioihin: evankelisen liikkeen humanistinen siipi, nuoret humanistilestadiolaiset, humanistisia virtauksia sotilaskoulutuksessa, humanistisosialistit järjestäytyvät, humanismi liikkeenjohdon voimavarana, humanismi katoaa sosiaalipolitiikasta, humanistinen käyttöliittymäsuunnittelu...

Mt

Poissa äippä

  • Körttiläisyyden jäljillä
  • Viestejä: 3
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #25 : 20.08.08 - klo:11:57 »
Päivää.
Uusi täällä...
mutta rekisteröidyin kun tuli Huitsissa (
http://huitsinnevada.info/foorumi/index.php?topic=7292.msg91761#msg91761   &
http://huitsinnevada.info/foorumi/index.php?topic=7383.msg92396#msg92396)
aiheeksi maltillisemmat suunnat.

Varovaisia vinkkejä vastaanotetaan.

Poissa llwyd

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 766
    • http://stockholmslender.blogspot.com/
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #26 : 20.08.08 - klo:12:20 »
Lainaus käyttäjältä: "äippä"
Päivää.
Uusi täällä...
mutta rekisteröidyin kun tuli Huitsissa (
http://huitsinnevada.info/foorumi/index.php?topic=7292.msg91761#msg91761   &
http://huitsinnevada.info/foorumi/index.php?topic=7383.msg92396#msg92396)
aiheeksi maltillisemmat suunnat.

Varovaisia vinkkejä vastaanotetaan.


Yksi varovainen vinkki on Siionin virret - juuri sillä hitaalla seuratyylillä, mistä Huitsissakin puhuttiin, ei säestystä, niekkuja, taot säkeiden välillä. Ne puhuvat omasta mielestäni parhaiten vähän kaikkien körttiläisyyden tulkintojen puolesta...
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

Poissa Peeco

  • Yhtyy veisaamaan: Koska valaissee...
  • Viestejä: 65
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #27 : 31.01.09 - klo:18:56 »
Lainaus käyttäjältä: Salis
Lainaus käyttäjältä: mami
Lainaus käyttäjältä: "Salis"

    -humanistikörtille...
    -syntymäkörtti...


Ja mitä muita?


kulttuurikörtti = oopperakörtti, tutustunut liikkeeseen Viimeiset kiusaukset -oopperan kautta

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22035
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #28 : 01.02.09 - klo:07:40 »
Entäs sellainen körtti, joka on saanut tartunnan oopperaharrastuksesta Viimeisten kiusausten myötä? Luulisi sellaisiakin olevan.

Milloin Yhdysvaltain presidentti tulee Lapualle Kosolan taloon lausumaan: I am a körtti (vrt. 'Ich bin ein Berliner')?

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
"Uuskörttiläisyys"
« Vastaus #29 : 07.02.09 - klo:08:52 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Entäs sellainen körtti, joka on saanut tartunnan oopperaharrastuksesta Viimeisten kiusausten myötä? Luulisi sellaisiakin olevan.

Milloin Yhdysvaltain presidentti tulee Lapualle Kosolan taloon lausumaan: I am a körtti (vrt. 'Ich bin ein Berliner')?



Oobaama, Oobaama, Oobaama.  USA:n presidenttiä halutaan ratkaisemaan kaikki maailman asiat. Kunhan nyt hoitaa oman rootelinsa eli USA:n velkavetoisen talouden, kalliin sairaanhoidon sekä toimivan eläkejärjestelmän.
Acta, non verba.