Kirjoittaja Aihe: ajasta iäisyyteen  (Luettu 72195 kertaa)

0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa eeva-kaisa

  • Jatkaa kamarikeskusteluihin
  • Viestejä: 250
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #90 : 29.05.06 - klo:22:01 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Ehkä emme päädykään tuolla puolen pilven reunalle vaan rantakivelle.


Muistan, miten teininä haaveilin, että saisin jotain ilmestyksiä tai näkyjä uskon todisteeksi tai vahvistukseksi. Hellarikaverit kertoivat milloin mistäkin ihmekokemuksista, eikä minulla ollut mitään näyttävää. Kerran sitten näin hyvin elävän unen, jossa Jeesus oli onkimassa meidän mökkirannassa. Aurinko paistoi ja läikkyi veden pinnasta. Olin täynnä iloa Herran läsnäolosta, vaikka näinkin vain nk. selkäpuolelta. Sitten Jeesus kääntyi ja huikkasi: "Tuotko sen ämpärin siitä kuistilta". "Tämänkö?", kysyin. "Ei kun sen punaisen. Kalaämpärin." Vein Jeesukselle kalaämpärin ja Mestari laittoi siihen pari pientä kalaa. Minulle jäi hyvä mieli. Sen koommin ei ole Herra minulle ilmestynyt näin selkeästi. Enimmäkseen se onkin riittänyt.

Uni käy joskus mielessä, kun katson mökin rantakiviä.
Toiset tykkää saatanasta, se on silkkaa seksiä / Toiset tykkää Jumalasta, sillä riittää älyä /
Mitä mulle jää? - Puupää! (Ismo Alanko)

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #91 : 30.05.06 - klo:00:09 »
Lainaus käyttäjältä: "m.k"
Tuosta rantakivestä, tai oikeastaan sinne pääsemisestä, tulikin mieleeni. Eiköhän se ole taivas lopen sellainen paikka, jossa meistä jokainen saa maallisen taipaleensa päätteeksi olla rakkaassa paikassa rakkaiden ihmisten kanssa. Sitä kai itsekin eniten odottelee, että tapaisi vielä joskus itselle rakkaat ihmiset, jotka maanpäällisen taipaleensa ovat jo päättäneet...



Olen juuri samaa mieltä. Tänään asia oli erityisesti mielessä, kun kuulin, että yhdessä tuttavaperheessä on aikuinen poika yllättäen menehtynyt aamulla ilmeisesti sydänkohtaukseen. Ei voi kuin kuvitellaa vanhempien kärsimyksen. Oman lapsen kuolema on varmaankin kamalimpia kuolemia, ja luulen, ettei kukaan pysty kuvittelemaan vanhempien tuskaa, ainakaan itse en pysty. Itse lohduttaudun aina tuolloin siihen ajatukseen, että kerran olemme taas kaikki yhdessä ja saamme tehdä sitä mistä eniten uneksimme.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #92 : 31.05.06 - klo:23:10 »
Laitanpa tähänkin ketjuun, kun tuossa toisessa ketjussa tuli puheeksi ihan muusta asiasta tämä kuolisyy-juttu. En jaksa muokkailla tekstiä tähän ketjuun erityisesti, niin tulee vain ihan tämmöisenä, mutta ei siinä taida etukäteen tarvita mitään tietääkään asiasta.
 
Tätini miehen äitille ei läytynyt mitään kuolinsyytä. Hän oli yli 90-vuotias ja kuolemasta on jo ehkä semmoset reilu 5 vuotta aikaa. Tosin loppuajan hän oli jo kunnalliskodissa, vaikkakin oli mukana tässä maailmassa loppuun asti. Ei ole tullut kysyttyä, että liikkuiko viimeisinä viikkoina, mutta ainakin aika pitkälle oli ruumiin voimissa loppuun asti. En muista sitä sanamuotoa, mutta kuulema ei ollut mitään erityistä kuolinsyytä, odotettu kuolema vain tuli, ei sen kummempaa.

Myöskään mummolleni ei sanottu mitään erityistä kuolinsyytä vuonna 2002. Hän kadotti elämänhalunsa, kun kaksi lasta (äidin sisaruksia) kuoli lyhyen ajan sisällä. Jälkimmäinen kuoli kesäkuussa ja se oli mummolle viimeinen naula arkkuun ja mummo kuoli elokuussa. Hän vain heikkeni ja toivoi jo itsekin kuolevansa, kun jo 85-vuotias oli ja halusi jo väliin omankin vuoronsa tulevan. Mitään erityistä kuolinsyytä ei ollut, sydän vain lakkasi yksi yö lyömästä ja aamulla ei herännytkään. Kaikille tuli kuitenkin hieman yllätyksenä, että kuolema tuli jo niin pian. Viimeiset viikot mummo oli terveyskeskuksessa, mutta silti hän vielä edellisenä iltana oli voimissaan. Muutamaa tuntia ennen kuolemaa näin hänet itsekin ja puhui kaikkea, mitä ennenkin ja hyvää yötä lähtiessä toivotti jne. Itse kävin mummon luona vuosia lähestulkoon joka päivä, terveyskeskuksessa sitten joskus jopa useammin päivässä. Minusta se oli kaunis kuolema. Itselleni haluaisin aikanaan myös tuollaisen, että ei ole kummemmin kipuja, eikä perussairautta, yhtäkkiä vain lähden. Kuitenkin kaikki riippuu siitä, mitä on määrätty, kuolintapaansahan ei voi valita tai kuten toisen mummoni sananlasku sanoo "Syntymäpaikan aina tiedät, mutta kuolinpaikkaa et milloinkaan". Muistelen, että mummoni virallinen kuolinsyy oli joku tapaan "sydän lakkasi toimimasta", mitään ruumiinavausta ei kuitenkaan koskaan tehty eli mummoa ei vissiin oltu koskaan leikelty ja sellaisena meni hautaan.

No tämä nyt meni ohi alkuperäisen aiheen, mutta tuli mieleen, niin oli pakko kertoa.

Tai pitäähän sitä varmaan korjata jonkin verran, kun nyt tarkemmin mietin. Oikeastaan onhan sekin sairaus, jos sydän vain lakkaa lyömästä. Puhutaan sydänkohtauksista, jos sepelvaltimot tukkiutuvat ja siihen sydänkuolioon kuolee. En ihan lääketiedettä opiskele, niin en tarkemmin tiedä, mutta veikkaan, että onhan tuollekin nimi, jos sydän lakkaa lyömästä ilman sepelvaltimotautia. No, sikäli voidaan tietysti puhua sairaudesta ja sellaiseksihan lääkärit varmaan sen määrittelevät. Kuiteskin aika paljon tapahtuu vanhempien ihmisten kohdalla sellaisia kuolemia, että he ensin vähitellen enemmän tai vähemmän heikkenevät ja sitten vain joskus odotetusti kuolevat. Itse kutsuisin niitä kuolinsyitä nimellä "vanhuudenheikkous", mutta lääketiedehän tietysti pyrkii etsimään syyn, miksi kävi niin, että yhtäkiiä vain kaikki loppui. Tässä iltani "iloksi" asiaa mietin. Hyvähän se on, että kuolinsyy etsitään, mutta enpä osaa sanoa, onko sillä merkitystä. Kuolema on kaikille odotettavissa ja tuollaisia "vanhuudenheikkous"-kuolinsyitä tuskin koskaan tullaan estämään. Siis meinaan sitä, että jo etukäteen keksittäisiin joku keino, jolla mahdollinen yhtäkkinen yllättävä ilman oireita nukkuessa tuleva kuolema 100-vuotiaitten kohdalla estettäisiin (ei taida olla mahdollistakaan).  Se ei olisi tarkoituksenmukaista. Itse puhun kyllä siksi mieluummin "vanhuudenheikkoudesta", kun sitähän se käytännössä tarkoittaa. Tietysti lääkärit väkisin etsivät ja mummoni kohdalla ilmeisesti veikkasivat kuolinsyyn, kun ei tehty ruumiinavausta.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #93 : 16.08.06 - klo:22:59 »
Jatkan tähän ketjuun, kun en viitsi uutta aloittaa. Tulipa tänään taas tätin mukana käveltyä reilu pari tuntia Iisalmen vanhan kirkon hautausmaalla. Jotenkin se on vain niin mieltä rauhoittavaa kävellä siellä ja näin kesäaikaan tulee käytyä ainakin kerran tai pari viikossa hautausmaalla, etupäässä Lapinlahdella, mutta on niitä sukulaisia Iisalmessa ja Sonkajärvelläkin.

Tänään kuitenkin tuli ahdistava olo, kun huomasin Iisalmessa pitkin hautausmaata keltaisia lappuja, joissa mainostettiin, että hautaoikeus on menetetty sen vuoksi, ettei hautaa hoideta. Juuri se tekee hautausmaista niin kiehtovia, kun siellä on vanhoja hautoja ja saa miettiä, että minunkin sukulaisista lukemattomia lepää kumpujen alla. Mikä peruste tuo tuollainen hoitamattomuus on? Eikö edes hautausmaalla saa olla rauhassa ilman, että aletaan ottaa hautoja uudelleen käyttöön. Mietin parhaillaan, että pitäisikö kirjoittaa lehteen ankaraa kritiikkiä Iisalmen seurakunnalle asiasta. Voihan olla, että joku joskus haluaa selvittää esivanhempiensa hautapaikan ja silloin sitä ei olekaan enää. Minäkin tänään tätin kanssa etsin ukkini ukin ja 8-vuotiaana kuolleen isosetäni hautapaikkaa. Jos se joskus löytyy, niin alkaisimme hoitaa sitä. Ei se ole kiva, että kaivetaan luut esiin, kun halutaan uusia haudata paikalle. Suomessa on tilaa, varsinkin täällä, niin miksi ei vain perusteta uutta hautausmaata, jos entinen täyttyy ja annettaisi vainajien nukkua rauhassa. Onneksi pienemmissä seurakunnissa, esim. meillä Lapinlahdella ei olla koskaan otettu vanhoja hautoja uudelleen käyttöön. Tilaa kyllä on vuosikymmeniksi eteenpäin ja edellisen hautausmaan täytyttyä otettiin uusi käyttöön sata vuotta sitten.

Sitten kuulin sellaista, että joissakin kaupungeissa hautaoikeus on vain määräajaksi, minkä jälkeen pitää maksaa lisää. Täällä se sentään on vielä ikuinen ja Iisalmessakin voimassa niin kauan kuin hoitajia riittää. On tuo yhtä rahastusta koko hautaus, kun ei ilman kukkia saa nukkua kuolonuntakaan rauhassa. Ei hautausmaiden tarkoitus ole olla puistoja viimeisen päälle olevinen istutuksineen vaan ne ovat viimeisiä lepopaikkoja ja jos kukaan ei muista enää vainajia, niin luulisi sitä silti saavanansa olla rauhassa ilman, että aletaan herjata hoitamatonta hautaa.

Semmoista tänään, mitä mieltä muut olette?
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22082
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #94 : 18.08.06 - klo:08:44 »
Minä olen joskus miettinyt suomalaisen vainajien muistamisen ja kaukoidän (pakanallisen, hyi kamalaa!) esi-isien kunnioittamisen eroa. Kuinka kallista ja näyttävää hautojen koristelu saa olla? Mikä taas on vähintä, mitä omaisilta edellytetään? Muistan vanhempiani mieluummin sydämessäni kuin heidän haudoillaan.

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #95 : 18.08.06 - klo:12:35 »
Minua etoo se, että hautojen pitäisi olla hyvin koristeltuja, jotta ne säilyisivät. Minusta ovat ihan samanarvoisia vainajia nekin, joiden haudoilla ei ole mitään, joita kukaan ei enää muista. Hautausmaalla saa ajatella, että jalkojen alla lepäävät tuntemattomat menneet sukupolvet. Täällä on koko vanhalla hautausmaalla ehkä semmoset kymmenkunta muistomerkkiä. Kaikki puuristit kun ovat aikojen saatossa lahonneet pois. Siellä on kiva kävellä, kun on vain tuntemattomia kumpuja ja polkujen pohjia jäljellä. Uudellakin hautausmaalla, joka on otetu käyttöön reilu sata vuotta sitten, on laajoja alueita, joissa ei ole mitään muuta kuin nurmikkoa. Lisäksi monilla muistomerkeillä ei ole vuosikausiin ollut mitään kukkia tms. Niissä vain lukee, että "tässä lepää talollinen Matti Meikäläinen" tai "tässä lepää kappalaisen leski jättäen jälkeensä 5 tytärtä. Luje wirsi 123".  Niiden on vain annettu olla ja vainajien levätä rauhassa. Iisalmessa tuntuu olevan toisin, kun ei saisi olla yhtään hoitamatonta hautaa. Etelässä tuntuu olevan vielä pahemmin asiat, kun näkyi olevan, että jo 20 vuotta riittää, että hauta voidaan ottaa uuteen käyttöön. Keljuttaa tuommoinen. Minä itse olen aina tykännyt historiasta ja sen vuoksi usein vieraillakin paikkakunnilla ihan huvin vuoksi menen kävelemään hautausmailla ja mietin, millainen elämänkaari kaikilla on voinut olla. On niin rauhoittavaa ajatella Raamatun sanoin, että "Herra on kansansa turva polvesta polveen".
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10404
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #96 : 18.08.06 - klo:13:53 »
.


......................................................................................................... :smt023

.
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #97 : 18.08.06 - klo:15:27 »
Lainaus käyttäjältä: "Johannes"


Tänään kuitenkin tuli ahdistava olo, kun huomasin Iisalmessa pitkin hautausmaata keltaisia lappuja, joissa mainostettiin, että hautaoikeus on menetetty sen vuoksi, ettei hautaa hoideta. Juuri se tekee hautausmaista niin kiehtovia, kun siellä on vanhoja hautoja ja saa miettiä, että minunkin sukulaisista lukemattomia lepää kumpujen alla. Mikä peruste tuo tuollainen hoitamattomuus on? Eikö edes hautausmaalla saa olla rauhassa ilman, että aletaan ottaa hautoja uudelleen käyttöön. Mietin parhaillaan, että pitäisikö kirjoittaa lehteen ankaraa kritiikkiä Iisalmen seurakunnalle asiasta. Voihan olla, että joku joskus haluaa selvittää esivanhempiensa hautapaikan ja silloin sitä ei olekaan enää. Minäkin tänään tätin kanssa etsin ukkini ukin ja 8-vuotiaana kuolleen isosetäni hautapaikkaa. Jos se joskus löytyy, niin alkaisimme hoitaa sitä. Ei se ole kiva, että kaivetaan luut esiin, kun halutaan uusia haudata paikalle. Suomessa on tilaa, varsinkin täällä, niin miksi ei vain perusteta uutta hautausmaata, jos entinen täyttyy ja annettaisi vainajien nukkua rauhassa. Onneksi pienemmissä seurakunnissa, esim. meillä Lapinlahdella ei olla koskaan otettu vanhoja hautoja uudelleen käyttöön. Tilaa kyllä on vuosikymmeniksi eteenpäin ja edellisen hautausmaan täytyttyä otettiin uusi käyttöön sata vuotta sitten.

Sitten kuulin sellaista, että joissakin kaupungeissa hautaoikeus on vain määräajaksi, minkä jälkeen pitää maksaa lisää. Täällä se sentään on vielä ikuinen ja Iisalmessakin voimassa niin kauan kuin hoitajia riittää. On tuo yhtä rahastusta koko hautaus, kun ei ilman kukkia saa nukkua kuolonuntakaan rauhassa. Ei hautausmaiden tarkoitus ole olla puistoja viimeisen päälle olevinen istutuksineen vaan ne ovat viimeisiä lepopaikkoja ja jos kukaan ei muista enää vainajia, niin luulisi sitä silti saavanansa olla rauhassa ilman, että aletaan herjata hoitamatonta hautaa.

Semmoista tänään, mitä mieltä muut olette?


Entisenä hautausmaatoimikunnan puheenjohtajana voinen tätä hiukan valottaa

Voimakkaan kasvun alueella hautausmaat loppuvat aivan käytännossä eikä uusia sopivia alueita ole helposti saatavissa. Hautausmaan maalajille ym on omat vaatimuksen terveydellisistä syistä.  Meidän seurakunnassa on kannustettu tuhkaamiseen ja tuhkausprosentti on jo 40%, kun Helsingissä se on yli75%. Uurnia yhteen hautaan mahtuu vaikka kuinka paljon.

  Se, että hauta on "liputettu" ei tarkoita vielä, että sille tapahtuisi välittömästi jotakin muuta kuin mahdollinen omistusoikeuden muutos.  Myöhemmin se voi ja todennäköisesti merkitsee sitä, että hauta otetaan tarvittaessa uudelleen käyttöön. Tästä on tarkat lakipykälät ja mm Mannerheim ristin ritatarin hauta on aina ikuinen ja seurakunnan on hoidettava se jos omaisia ei ole. Meillä sattuu olemaan niistä 196:sta neljä haudattuna meidän hautausmaille, joista yksi kaksinkertainen eli lentomestari Ilmari Juutilainen. Tällä suljetulla (yleisölle avoinna) hautausmaalla, joka on ollut käytössä ainakin 300 vuotta on melkein 200v vanhoja muistomerkkejä.

Monissa maalaispitäjissä, missä väestö ei kasva, hautausmaita riittää hamaan iäisyyteen asti eikä koskaan tarvitse liputtaa hautoja. Yksi hautausmaistamme on ns suljettu hautausmaa, jonne hautaamiseen tarvitaan erityislupa, jonka kirkkoneuvosto voi myöntää. Aiemmin luvat myönsi opetusministeriö.

Hautausmaalla tunneseikat tulevat vahvasti esiin ja siellä on pyrittävä toimaan todella tyylikkäästi.

Tässä vielä yksi hautaruno vuonna 1913 muistiin pantuna hautausmaaltamme
Hän eli kuin kunnon laps
kunnes tuoni tuli ja sanoi naps.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #98 : 18.08.06 - klo:18:43 »
Lainaus käyttäjältä: "seppos"
Tässä vielä yksi hautaruno vuonna 1913 muistiin pantuna hautausmaaltamme
Hän eli kuin kunnon laps
kunnes tuoni tuli ja sanoi naps.


Just tommoset on historiaa ja niitä on mukava lueskella. Tommisilla sivuilla olen tämän sukututkimus-harrastuksen parissa viettänyt mielenkiintoisia lukuhetkiä. Joiltakin hautausmailta on kirjoitettu tietoja ylös jo useita kymmeniä vuosia sitten, ennen kameroiden tuloa ja tyyli on sen mukaista. http://www.genealogia.fi/haudat/
Vaikkapa tommonen Lemin seurakunasta:

"Waimoni Ewa Tikka o.s. Nikunen * 19/12 1864  8/8 1900. - Waik' orvoks täytyy jättää mun tänne lapseni, Niin ett' en itkemättä Woi päättää päivääni, En epäilekään siitä, Waan uskon lujasti Kyll' Herra holhoo niitä Käy niille turvaksi. (Rautaristi.)"


Olen kerran käynyt Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä ja se oli kyllä vaikuttava kokemus vanhoine sukuhautoineen. Sukuhaudat on kyllä siitä hieno juttu, että niihin hautaaminen säästää omaisten vaivoja, kun kaikki ovat samassa paikassa. No, jos tuhkaaminen mahdollistaisi hautojen säilymisen, niin se on hieno juttu, mutta kun silti tuppaa tila loppumaan. Sekin varmaan auttaisi, jos ihmiset pyrkisivät hautaamaan omaisiaan yhteen paikkaan. Semmoinen päällehautaus on minusta ok, että sukulaisten päälle haudataan ja muistomerkit säilyvät.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #99 : 18.08.06 - klo:19:49 »
Lainaus käyttäjältä: "Johannes"


Olen kerran käynyt Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä ja se oli kyllä vaikuttava kokemus vanhoine sukuhautoineen. Sukuhaudat on kyllä siitä hieno juttu, että niihin hautaaminen säästää omaisten vaivoja, kun kaikki ovat samassa paikassa. No, jos tuhkaaminen mahdollistaisi hautojen säilymisen, niin se on hieno juttu, mutta kun silti tuppaa tila loppumaan. Sekin varmaan auttaisi, jos ihmiset pyrkisivät hautaamaan omaisiaan yhteen paikkaan. Semmoinen päällehautaus on minusta ok, että sukulaisten päälle haudataan ja muistomerkit säilyvät.


Hietaniemessä on aina kolme paikkaa päällekkäin ja ensimmäinen haudataan luonnollisesti syvimmälle (3metriä). Sen jälkeen, kun siellä on kolme arkkua niin siihen mahtuu vielä 16-24 uurnaa haudasta riippuen. Hautausmaan käyttö on tehokasta. Meillä on useinmiten hautausmailla käytävät, mutta muualla näin ei ole vaan kävellään hautojen päällä.

Minusta hiekkahaudat ovat rumimmat Haluan, että tomuni laitetaan nurmen alle.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #100 : 18.08.06 - klo:23:03 »
Minustakin sellaiset hiekkahautausmaat ovat aika karuja. Täällä on kaikki nurmella. Polkuja ei tosin ole kuin ne pääkäytävät, joten joutuu kävelemään väkisin hautojen päältä. Hautausmaa muutenkin on semmoinen metsäinen, niin se sopii sinne ihan hyvin, ihminen palaa luontoon. Uudet haudat ovat rivissä, mutta vanhin alue on ihan sikin sokin ja se on minusta niin luonnollisen näköistä. Siellä on meidänkin sukuhauta. No, olen aika nuori tämmösiä pohtimaan, mutta itse haluan tulla haudatuksi lähelle sukulaisia, perinteisesti. Polttohautausta jotenkin vain karsastan, johtuu ehkä siitä, että sitä ei täälläpäin harrasteta ja en ole koskaan kuullut, että meidän suvusta tai tuttavapiiristä olisi ketään poltettu. Halvemmaksi tulee haudata normaalisti, kuin lähteä vainajia Kuopioon kuljettamaan. Huvittaa ihan, kun kylällä aina puhutaan jos on joku polttohaudattu ja ihan ventovieraat ihmiset käyvät katsomassa hautapaikkaa ihan vain sen vuoksi, että se on poltettu. Uurnalehto tuli jokin aika sitten, mutta eihän tuohon kiveen ole vielä yhtään nimeä pistetty. Tosin joitakin uurnahautauksia tulee vuosittain, kun etelässä asuneet haluavat tuhkansa vanhempiensa viereen, mutta varsinaiseen uurnalehtoon ei ole vielä ollut hautauksia.  

Hietaniemessä aion vielä joskus käydä uudelleen, on se sen verran hieno hautausmaa. Siellä uurnahauta-alueellakin kävin, huomattiin siitä, että rivit olivat todella tiheässä. Sitten vielä kysyttiin yhdeltä, joka oli siellä jonkin omaisena haudalla käymässä. Sitten oli niitä toisia alueita, joissa kaikilla oli nimilaatta yhteisessä kivessä. Nekin olivat erikoinen kokemus. Se vanha puoli oli kuitenkin kaunein vanhoine muistomerkkeineen. Ei ollut kaikki sellaisia matkalaukkukiviä, niitä on joka seurakunnan hautausmaa pullollaan. Hietaniemessä pisti silmään se, että se oli aika huoliteltu, rivit suoria jne. Vaikka Iisalmikin on kaupunki, niin siellä on enemmän metsäinen se hautausmaa, vaikka yksi osa onkin aika puistomainen. Iisalmessa on minusta kaunista vanhalla hautausmaalla se, että se alkaa kirkon ympäriltä ja laskeutuu loivasti järveen. Kauniit maisemat on siellä. Tilaa olisi, kun ympärillä on peltoja ja toisella hautausmaalla on raja-aitojen perustella suurin osa metsää, mutta kun ne hylätyt muistomerkit mukamas ovat niin rumia, niin ne ovat.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #101 : 18.08.06 - klo:23:06 »
Seppos toivoi jalkapalloilun kannattajana - nurmikenttää. :wink:
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa Progressor

  • Päättää jatkaa matkaansa Sotkamoon
  • Viestejä: 400
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #102 : 05.09.06 - klo:20:47 »
Tavallaan väite, että kuoleman jälkeen ei ole mitään, tuntuu ymmärrettävältä; eihän kuolemanjälkeisestä elämästä ole saatu minkäänlaisia havaintoja "tällä puolella". Silti en jostakin syystä pysty hyväksymään ajatusta, että tämän ruumiin sisällä elävä ja ajatteleva olento vain yksinkertaisesti loppuisi. Mitä kuoleman jälkeen sitten tulee, siitä minulla ei ole minkäänlaista aavistusta. Luultavasti sitä ei pysty tämän maailman rajoissa edes kuvittelemaan. Pakko on vain odottaa ja katsoa.

Ainakaan toistaiseksi en tunne erityistä pelkoa omaa kuolemaani kohtaan, ainoastaan lievää mielenkiintoa. Tietysti sitä toivoisi, ettei joutuisi lopullisesti eroamaan läheisistään.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
ajasta iäisyyteen
« Vastaus #103 : 05.09.06 - klo:22:26 »
Lainaus käyttäjältä: "juhani"
Seppos toivoi jalkapalloilun kannattajana - nurmikenttää. :wink:


Juhanilla on väärä diagnoosi. En ole ollenkaan potkupallomiehiä, vaikka pallopaidastani niin voisi luulla. Mutta mieluummin nurmi kuin hiekka jalkapallossakin.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Hiekan päällä on nurmi
« Vastaus #104 : 06.09.06 - klo:13:37 »
Lainaus käyttäjältä: "seppos"
Lainaus käyttäjältä: "juhani"
Seppos toivoi jalkapalloilun kannattajana - nurmikenttää. :wink:


Juhanilla on väärä diagnoosi. En ole ollenkaan potkupallomiehiä, vaikka pallopaidastani niin voisi luulla. Mutta mieluummin nurmi kuin hiekka jalkapallossakin.


Eikös hiekan päällä ole yleensä nurmea? Tämä hautauskeskustelu on kovin mielenkiintoista. Onko sillä nyt väliä, minne kuollut ruumis haudataan? Ja emmehän oikeastaan tiedä, mihin meidät on haudattu, kun olemme siinä vaiheessa jo kuolleena. Jos vaikka nurmen alle luvataan, mutta polttohautaus toteutetaan! Sieluhan lähtee vaeltelemaan muualle eikä haudalla ole sen takia niin väliä. Itse olen sitä, mieltä, että polttohautaus on ympäristöystävällisin tapa.

Ymmärrän kyllä, että ihmisellä on valtava haluaa jättää merkin itsestään jälkipolville. Minulle se ei ole lainkaan tärkeätä. Elän elääkseni en kuollakseni.

Mitä Hietaniemeen tulee, niin se on aivan erinomainen alue lenkkeilyyn ja kävelyyn.
Acta, non verba.