Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 31.10.19 - klo:12:00

Otsikko: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.10.19 - klo:12:00
Syksy loppui hirvenmetsästykseen ja uusi sivu Kotikokissa alkaa Stroganoff-pihvin  reseptillä jota olen käyttänyt koulutytöstä asti. Silloin käytin raavaan lihaa l. nautaa.

Pata porisee, vain herkkukurkku odottaa joukkoon pääsyä. Se koittaa vasta kun liha on pehminnyt kunnolla. Nuorta hirveä tämä on jote 1,5 h riittänee.

http://isoaidinreseptilla.blogspot.com/2014/05/stroganoff-pihvit.html

Lotta tulee koulusta paistamaan luumutorttuja.

Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 31.10.19 - klo:20:17
Ostin kauppahallista merikissaa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Merikissa) (nykyinen nimi kissakalalle). Se onkin hurja peto! Kallokaan ei näytä kalankallolta. En ole vielä valmistanut. Kissaa ei ole tullutkaan ennen syötyä  :003:. Huomasin kyllä jälkeenpäin, että se on niitä kaloja, joita ei saisi suojelusyistä ostaa. No, menee kokeilunhalun piikkiin. Tiskissä irvisteli myös komea merikrotti. Semmoisen kun ostaisi kokonaisen ja veisi tuliaisiksi kylään mennessään! Lisäksi houkutuin hankkimaan lohenpään ja ruotoja liemitarpeiksi. Ankeriasta ei näkynyt, sitä joskus vielä haluaisin.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 31.10.19 - klo:20:59
Kuumensin tänään mikrossa härkäpapurokkaa. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 02.11.19 - klo:18:35
Tänään kokkasin kotona lähes rasvatonta seitanleikettä, jossa on 53,3g /100g proteiinia. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Annikka - 02.11.19 - klo:19:02
Tosi nopea ruoka. Nopeampi Piiroisen pässiäkin.

Pikamakaroonia, vettä, ripaus suolaa, kuivaa tilliä, ripaus maustepippuria kattilaan ja lieden levy päälle. Odotetaan, jotta  makaroonit pehmenevät.
Sitten lisätään juustoraastetta,  pikkuisia makkarakuutioita, lientä suolakurkkupurkista sekä makeaa pakastettua maissia. Sekoitetaan. Odotetaan vielä hetki ja sitten kannetaan kattila hellalta suorana pöytään ja  syödään.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 03.11.19 - klo:11:23
Annikan makarooniruualla on mellä oma nimi: Makaroonimöselö. Siitä tehdään erilaisia versioita. Kaikki ei ole ihan yhtä nopeita. Jos esim. jauheliha pitää ruskistaa, niin aikaa menee hiukan enemmän. Onnistuu myös säilykelihasta tai kinkkukuutioilla. Lähinnä teen sitä tyyliin, mitä kaapista löytyy.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.11.19 - klo:12:03
Tuttu pikaruoka meilläkin, aiemmin. Nyt on valkoiset viljat ja rasvaiset lihat raakattu ruokavaliosta. Riisipuuroa kyllä tytöille.

Hirvikeitto ei ole rasvainen lainkaan, se tuli eilen todistettua jälleen. :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 04.11.19 - klo:15:28
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita ruskealla kastikkeella kera bataattipyörykyköitä ja seitanleikettä. Ruuan kera myös punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.11.19 - klo:15:32
Eilisen jämät, uunikirjolohta, ja tänään keitettyä perunaa. Prismasta punajuuri-piparjuurisalaattia ja kastikkeen tein smetanasta, tipasta öljyä, hunajaa, sirtuunapippuria ja tilliä. Sitruunaa vielä ja ruisleipää. Maittoipa hyvin vaikka ulkoilu tapahtui vasta äsken.

Saunan jälkeen syödään voileipää kirjolohella.  :003: ( tämä on Penalle ! )
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 04.11.19 - klo:20:41
Ja kerran sattui näin. Fedja-setä kulkea kupsehtii portaissa, syö voileipää. Näkee: ikkunalla istuu kissa. Iso, valtavan iso, juovikas. Kissa sanoo Fedja-sedälle:
- Sinä syöt ihan väärin, Fedja-setä. Sinä pidät makkarapuolta ylöspäin. Jos käännät leivän toisin päin, se maistuu paremmalta.


E. Uspenski, Fedja-setä, kissa ja koira
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 06.11.19 - klo:16:48
Olen yrittänyt vuosikymmenien ajan saada sekahedelmäsoppaan saman maun joka jäi makumuistiin lapsuuden ajalta n. vuonna 1945 tai 1946.  Lappeenrannasa Armilan koulult sai hakea omalla maitokannulla ns. Amerikan-apuna tulleista kuivatuista hedelmistä tehtyä keittoa.
Mitään parempaa en ollut kai saanut maistaa niinä vuosina. Eivät edes kuivatuista porkkanoista tehdyt karkit olleet sen sopan veroisia.

Ja tänään se sitten onnistui, se maku ! Tietysti vahingossa. Ajattelin jättää sokerin tykkänään pois, ovathan hedelmät sokeripitoisia. Ripautin kuitenkin muutaman Hermesetas-tabletin joukkoon, ja siitä syntyi maku jonka muistin reilun 70 vuoden jälkeen. :eusa_clap:

Jos olisin vaivannut kananpäätäni, olisi pitänyt hoksata pula-ajan sokerittomuus ja jättää makea pois. :117:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.11.19 - klo:18:43
Meillä sitä sanottiin sekametelisopaksi. Äiti tapasi laittaa sekahedelmäpussin lisäksi rusinoita siihen. Hyväähän se oli, kun harvoin sai. Nykyinen perheeni nimittää sitä yöksopaksi. Se nimi tulee Antin siskolta, joka ei pitänyt siitä ollenkaan, mutta joutui sitä miehille keittämään kotona ollessaan, äidin kuoleman jälkeen.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 07.11.19 - klo:20:03
Täälläkin kaiholla muistelen po kiisseliä. Sitten lapsuudessani oli hyviä ruokia vielä harikkovelli ja piimävelli, sillä ne olivat makeita, niissäkin oli rusinoota. Minulla pätkii, että mikä oli sodan jälkeen "hermesetaksen" oikea nimi. 50-luvulla meitä lapsia houkuteltiin 5- 10 pennillä kahvilakkoon, vaikka se oli sumppia, ainakin meillä. Taisin olla viikon lakossa, kunnes huomasin, että taksa on huono eli ei kannata.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.11.19 - klo:20:08
Etkö sie sakariinii muista ?
Mie muistan ko ihmisil olj omat sakariinit pieniis kiiltäviis rasjois sillo ku kaik ol kortil.

Poikkeen vähä asjast. Äske ko myö vanhat kassottii Talvisottaa, nii kaike kauheuuven keskel korsuu tul kissi. Antoit Lapuan miehet kissil vanikkaa. Täs olj se asja. :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 07.11.19 - klo:20:18
Kiitos sakariini-sanasta. Tapani mukaan olisin sen myöhemmin ehkä muistanut, tällainen lienee kuitenkin norrhmaalia. Kauhavan kirjailija kirjoittaa tietysti kauhavalaasista, mutta ei pieni erhe  :017: :018: :023: haittaa minua, saman Lapuanjoen varrella sitä oltiin ja lisään vielä, että Kauhavanjoki on Lapuanjoen sivujoki.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 08.11.19 - klo:18:55
Tänään kokkasin kotona kasvismakaroonilaatikkoa. Ruuan kera ketsuppia, punajuuriviipaleita ja karpaloita. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.11.19 - klo:12:42
Miull on uunissa (hirven)maksalaatikko ja uudenlainen pataruoka. Se on suoraan Pyrtsin koekeittöstä. Laiton hirvenlihaa, vasan munuaisen, suppilovahveroita, sipulia, valkosipulin kynnen ja tietenkin suolaa. Vielä ei tiedä tuliko hyvää vai hirveetä. Aika näyttää.  :003: 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.11.19 - klo:14:31
Minun piti tänään päästä helpolla, niin ostin broilerinkoivet Prisman grillistä. Niille keitin nuudelia ja Matti tekin salaatin.

Oli kahville tulijoita  ja leivoin pellillisen luumutorttuja siinä ruoanlaiton ohessa.
Ostin myös kaksi kinuski-suklaaleivosta vieraille ja huomiselle Herttoniemen vierailulle suklaa-kinuskikakun. Sovittiin näin nuoremman tyttären kanssa joka on ollut kolmisen viikkoa flunssassa.

Itselle ostin uuden ison paistinpannun. Kahdessa vuodessa edellisestä kului pinnoite pois. Saattaa olla etten enää laita tätä uutta tiskikoneeseen.  :017:

Pyrtsi, Onnea kokeilu-padalle ! Se on hirveen mielenkiintoinen.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 09.11.19 - klo:19:53
Pääsin helpolla, tein tai "tein" kotitekoista sashimia, tai jotain sinne päin. Raakoja merikaloja siivuiksi, dippaus soijakastikkeeseen ja ääntä päin! Rehuna kurkku- ja retikkatankoja. Kyytipoikana teetä. Oli älyttömän hyvää.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 10.11.19 - klo:12:17
Tänään kokkasin kotona suvaitsevaisesti ihmistekoisesti sukupuolineutraalia eläin- ja ilmastoystävällistä terveellistä kasvishernerokkaa. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

500g kuivattuja herneitä
2l vettä
1 silputtu sipuli
1 silputtu valkosipulinkynsi
2  pilkottua porkkanaa
pala pilkottua lanttua
1 pilkottu nauris
2 pilkottua maustekurkkua
2dl maustekurkun lientä
1 tl meiramia
1 tl lipstikkaa
1tl kirveliä
1 rkl sinappia

Huuhdoin eilen illalla herneet ja laitoin ne likoamaan kahteen litraan vettä yön ajaksi. Keitin miedolla lämmöllä tunnin herneitä liotusvedessään. Lisäsin sipulit ja juurekset sekä maustekurkun liemen, ja jatkoin keittämistä noin puoli tuntia, kunnes herneet ja juurekset olivat kypsiä, ja lopuksi maustoin keiton. Ja ei kun syömään...nam :)

Pian kansankirkossamme alkaa kristillinen adventtipaasto jouluun, joka on pidättäytymistä tietyistä ruuista (esimerkiksi lihasta) tai joistakin etuoikeuksista tai nautinnoista. Lue lisää alla olevasta linkistä.

https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Paasto
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.11.19 - klo:16:22
Me söimme luontoystävällisesti Herttoniemessä. Vävy ja tytär kokkasivat ja 'pikku-ukot' tarjoilivat.
Alkuruokana suppilovahvero-Koskenlaskija-kanaliemikeitto ja vävyn leipomat briossit.
Sitten Ahvenanmaalaista siikaa paahdettuna vallkoviinikastikkeen ja smetana-perunamuusin kera. Vihreää salaattia ja balsamicoa.

Kahvi ja suklaa-kinuskimoussekakku.

Juhlina hifistellään hiukan, eikä minun tarvitse kokata. Illalla jotain pientä purtavaa, se riittää.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 10.11.19 - klo:18:20
Kokeilupatani hirven lihasta, munuaisesta ja suppilovahveroista oli hyvää. Se sopii niille, jotka pitävät munuaisista.

Täytekakusta tuli meillä pieni hupi. Kysyin Antilta, millaisen täytekakun hän haluaa. Vastauksena oli pieni, yhden munan kakku. No, kaikki leipomista harrastavat tietävät, ettei yhdellä munalla kakkupohjaa saa. Tein siis kolmen munan kakkupohjan. Väliin ja päälle vetäisin sauvasekoittimella mustikoita, mansikoita ja kuningatarrahkapurkin. Sitten sain idean. Voihan kakkuun laittaa koristeeksi yhden munan. Niinpä ostin kinderin ja tökkäsin sen kakun päälle. Koristelin vielä kermavaahtopursotuksella. Kyllä sitäkin voi sanoa yhden munan kakuksi.  :003:  Sitäpaitsi muna sisälsi vielä yllätyslahjan isänpäivän kunniaksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.11.19 - klo:11:19
Katselin kaupassa kahvipullaa, mutta päädyin kuitenkin leipomaan itse. Tällaisena harmaana päivänä se luo lämpöä ja lohtua.
Leivoin klassisen omenapiirakan ,murotaikinapohjaan.
Lisäksi laitoin sekahedelmäsopan kiehumaan. Jatkoin kaupan hedelmäpusseja omenarenkailla kun niitä jäi piirakasta yli.
Kanelin tuoksu tuo joulua tupaan.  :114:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 22.11.19 - klo:17:57
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita vegaanisella soijabolognese-kastikkeella. Ruuan kera punajuuriviipaleita ja karpaloita. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

rypsiöljyä
2dl tummaa soijarouhetta
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2prk murskattua tomaattia
1tl paprikamaustetta
1 tl tabascoa
0,5 tl valkopippuria
1tl basilikaa

Kuumensin soijarouheen vedenkeittimellä kiehaututessa vedessä. Kuullotin rypsiöljyssä hienoksi pilkotut sipulit kasarissa. Lisäsin veden, tomaattimurskan, kasvisliemikuution ja soijarouheen. Annoin kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia, ja lopuksi maustoin kastikkeen. 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 22.11.19 - klo:18:23
Tuota tabascolusikallista hämmästelen. Bologna on Italiassa eikä Meksikossa.  :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 23.11.19 - klo:15:26
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita ja mustapapupihvejä eilisellä soijabolognese-kastikkeella. Ruuan kera punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikalja. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.19 - klo:16:17
Päivällä söimme perunamuusista tekeminäni paistikkaita ja pippurimakrillia.
Äsken otin ruis-puolukkapuuroa. Se vasta onkin terveysruokaa, nyt kun puolukan arvo on noussut lähes ihmelääkkeen tasolle.

Kun ei ole ruokavieraita syömme hyvin vaatimattomasti. Usein otamme vain ruisleipää ja sen kanssa juustoa tai kalkkunaa. Minä syön paljon jugurttia, yölläkin kostutan sillä kurkkuani.

Kahvia nautimme aamulla ja iltapäivällä. Hyvin olemme oppineet pois ilta-kahvista.
Joskus juotiin neljäkin kertaa päivässä. Joko klo 10  tai klo 17 oli myös kahvi-aika.

Hedelmiä meillä syödään paljon, liki kg / hlö/ päivä.
Matti syö banaaneja ja sitrushedelmiä, minä päärynöitä, persimoneja, melonia, viinirypäleitä ja avokadoja. Minulle ei hapan sovi.

Huomena on merimiespihviä hirvenlihasta, puolukkaa ja suolakurkkua.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.11.19 - klo:19:03
Uuden lihamyllyn innoittamana tein tänään haukipullia. Pakkasesta ison hauenpuolikas. Irrottelin siitä selkärangan ja kylkiruodot. Pienemmät ruodot hienontuivat hienosti lihamyllyssä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.19 - klo:19:13
Onnee uuvell myllyll !   Se on varmaankin sähkökäyttöne ?
Ei oo vanhan käsinveivattavan niklatun verosta, mutta jätin miun oman tyttärentyttärell.

Sillä monet kilot on hirvenlihaa veivattu, vaikka miun oma on se pienikokosempi.
Ja kalat ! Nyt alkoi tehdä miel haukipulii, mut miun uus sähköllä käyvä sose-raastemylly on siin hankala, tiijän se jo kokemuksest.

Mie oon etsint niitä ennenaikasii Abban kalapullii, mut en oo löytänt. Niis oli semmone erikoine maku johon tykästyin,enkä oo osant sitä saaha ite-tekoniin.
Epäileen kyllä jot´se olkii säilyketölkin maku, jot paremp vissii olla ilman.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.11.19 - klo:20:50
Mie ostin sen myllyn ukkokullan tähen. Hää ku ain uottaa, jot hirvenlihhaa jauhettas. No, on tokkisa jauhettukii ny ku se on helpompaa. Uus veivaa koin sukkelaa, vaa pittää sen päiväst metelii.  :023:
Hiljasempaa koitti myyjämies miulle kovast yhyttää, vaa ku ei ollt hyllys. Ni kui sitä ei oota ostamaan.  :icon_lol:

Miun appi ain muistel oikiaa kauppiast. Hää ku soan jäkeen, pula aikaan vastas asiakkaall, jok kysy pyörän satulaa, ni vastas, jot ei oo, vaa ois oikein hyvvii rasva sillii.  :023:

Ehä oikia kauppamies millonkaa myy ei-oota, vaa hää myöp sitä, mitt kaupast löytyy.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.11.19 - klo:08:00
Löytyykö talost kuulosuojaimii ?   :003: :020:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 24.11.19 - klo:12:06
Löytyykö talost kuulosuojaimii ?   :003: :020:

A vot, monenmoisii. Ku vaan muistais käyttää.  :003: 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 24.11.19 - klo:14:09
Jos kuulo on jo mennyt, niin ei möly haittaa. :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.11.19 - klo:14:26
Niin, totaalinen kuulonmenetys auttaa. Minnuu terävät korkiat äänet kyl viel haittaa.

Matti käyttää kuulosuojaimia kuullakseen tarkemmin. Ne on tietyst hankittu ampumaharrastuksiin, mutta joskus hää käyttää niitä ko mie käsken panna telkkarin pienemmäl. Hää sillo saa paremmin selvää jos vomuumi on pien. :icon_rolleyes:

Pumpulii korvii, nii on pehmiämpää  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 24.11.19 - klo:21:59
Ostin poronjauhelihaa. Saisikohan siitä tartarpihvin?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 26.11.19 - klo:14:57
Tänään kokkasin kotona eläin- ja ilmastoystävällisesti uusiutuvalla aurinkoenergialla vegaanista jauhelihatonta jauhelihakeittoa soijarouheesta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 28.11.19 - klo:15:14
Tänään kokkasin kotona seitanpaistia. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.11.19 - klo:10:14
Kun viimeeksi keitin hirven niskasta ison sopan, otin osan lihoista ja liemestä talteen. Nyt on vaivaton, näin Rukan kisoja odotellessa, keittää päiväksi soppa. Mattikuori perunat, porkkanat ja palan lanttua.
Äsken lisäsin persiljaa ja sitten se saa hautua syömiseen asti.

Uunissa on silakkafileet tomaatin, balsamicon ja muiden mausteiden kanssa tunnin.
Siinä iltaruokaa ruisleivän kanssa.
En jaksanut kaloja nyt rullata, sekaisin vaan kaikki. Eivät ole vieraiden silmille ja mahassa kaikki kuitenkin sekaantuu.

Eilen oli Prismassa Oululaisen Pullava, valmiiksi siivutettu pitko, tarjouksessa 0,98/ pss. Se on kevyt, pehmeä ja kardemummainen kahvileipä ja osan laitan Köyhiksi ritareiksi . Huomena ostan lisää ja pakastan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 29.11.19 - klo:10:51
Mikäs nyt on kun uunilohikin närästää? Levitin ennen paistoa päälle sitruunalla maustettua suolakurkku-smetanasörsseliä paksulti, ja kourallisen mantelirouhetta. Oikein suunmukaista tuli, mutta vatsa ei nyt tykkääkään.

Muutenkin tuntunut että pitäis syödä kaikki raakana vain. Mukaanlukien lihat, kalat ja munat.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 29.11.19 - klo:11:58
Älä ihmeessä syö raakana. Vähintään esilämmiteltynä  :003:. Ennenvanhaan oli kaloista saatu matoloinen yleinen vaiva.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 29.11.19 - klo:16:23
Tänään kokkasin kotona vegaanista härkis-tomaattpaistosta. Ruuan kera ketsuppia, punajuuriviipaleita ja karpaloita. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

1pkt Härkis härkäpapuvalmistetta
rypsiöljyä paistamiseen
1 sipuli pienittynä
2 valkosipulinkynttä pienittynä
1 rkl paprikajauhetta
ripaus oreganoa
ripaus meiramia
ripaus mustapippuria
1,5 dl aurinkokuivattua tomaattia öljyssä pieneksi pilkottuna
2 rkl tomaattipyreetä
5 dl tomaattimurskaa
4 dl vettä
täysjyvä lasagnelevyjä
1 ps Porlammin vegejuustoraastetta

Kuumenna öljy kasarissa. Kuullota sipulisilppu öljyssä. Lisää joukkoon pienityt valkosipulinkynnet ja paprikajauhe. Kuullota hetki. Lisää härkäpapuvalmiste kasariin. Sotke joukkoon myös aurinkokuivatut tomaatit. Pieni härkäpapuseosta pienemmäksi paistolastalla. Lisää joukkoon tomaattipyre ja mausteet. Sekoita kastiketta niin, että mausteet imeytyvät kunnolla härkäpapuvalmisteeseen. Kaada lopuksi sekaan tomaattimurska. Lisää joukkoon vesi, ja anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Öljyä uunivuuan pohja. Laita hieman kastiketta pohjalle. Lado päälle lasagnelevyjä. Laita taas kastiketta ja sitten levyjä vuorotellen, kunnes kastike loppuu. Sirottele päälle juustoraaste. Laita paistos uuniin, ja paista noin 20 minuuttia. Ja eikun syömään....
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 29.11.19 - klo:20:53
Mikäs nyt on kun uunilohikin närästää? Levitin ennen paistoa päälle sitruunalla maustettua suolakurkku-smetanasörsseliä paksulti, ja kourallisen mantelirouhetta. Oikein suunmukaista tuli, mutta vatsa ei nyt tykkääkään.

Muutenkin tuntunut että pitäis syödä kaikki raakana vain. Mukaanlukien lihat, kalat ja munat.

Kyllä minuakin närästäisi tuollainen satsi. Rasvainen kala, rasvainen smetana, "rasvaiset" mantelit. Manteleissakinon rasvaa, joskin se on hyvää rasvaa, niin kuin kalaan rasvakin on terveellistä. Mutta ei minu vatsalleni näitä kaikka yhdessä. Uskon että maku on hyvä, sitä en kiistä.  :003:

Nykyisin teen uunilohen niin, että laitan maustetun fileen sitruunaviipaleiden tai purjorenkaiden päälle uunivuokaan, nahka ylöspäin. Pidän uunissa vain 15-20 min. Sitten irroitan nahan. Ripotan hieman suolaa pintaan. Laitan nahan takaisin. Peitän foliolla ja annan vetäytyä hetken pöydällä. Saatan laittaa vaikka uunikintaat peitoksi. Lohifile kypsyy tosi nopeasti. Lyhyellä paistolla se ei kerkeä kuivaa, eikä tarvitse kermaa, smetanaa, eikä muuta kuorrutetta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 30.11.19 - klo:06:41
Älä ihmeessä syö raakana. Vähintään esilämmiteltynä  :003:. Ennenvanhaan oli kaloista saatu matoloinen yleinen vaiva.

Joo, vielä äitini sitä vaivaa poti. Eipä niitä silti kaikista kaloista saane.

Toisaalta väitetään, että on niitä käytetty "laihdutuslääkkenä" myös. Paremmissa piireissä tietysti, eli niissä joissa on ollut varaa syödä ylen eikä mitään ruumiillisesti rankkaa työtä. Ja sitten uudempana oletuksena, että allergioiden ja muiden autoimmuunisairauksien lisääntyminen olisi yhteydessä siihen, ettei ihmisillä enää ole suolistoloisia.Kropan puolustusmekanismi turhautuu ja käy ylikierroksilla ja keksii vihollisen itsestään, kun ei oikeampaa ole tarjolla.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 30.11.19 - klo:13:44
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita savusärkikastikkeessa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, salaattia, raasteita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.11.19 - klo:14:05
Leivoin karjalanpiirakoita , täytteenä perunasosetta.Äiti teki niin maanmainioita isoja, mutta minulla ei se onnistu. Tein tavan riisipiirakan mallisia. Maku on silti oikea.

Huomena syödään adventtikirkon ja körttiseurojen välillä suvun kanssa. Tarjolla on vain kahvit, ko piirakat ja pieni valmis joulukinkku leikkeleenä. Mutakakkua sitä haluaville . Niin, ja keitinhän riisi-ohrapuuronkin, tytöt kysyvät aina puuroa. Ensi keskiviikon aamupuuro ei sovi kun minun on oltava labrassa jo 7.50
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 05.12.19 - klo:16:25
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita ja paistettua kuhaa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, salaattia, raasteita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.12.19 - klo:09:39
Tein hirvenjauhelihasta ja sikanaudasta lihamurekkeen uuniin ja samalle uuvivuoalle pernapihvit eilisen perunamuusin tähteestä.

Eilen illalla paistoin blinit ja söimme ne mateenmädin ja sipulisilpun keralla. Smetanan unodin ostaa, mutta purkillinen majoneesia oli. Ei sei ollut smetanan väärti, ja osan söimmekin ilman . Herkkukurkkuja ja anjovista oli. Proseccoa joimme hiukan.
Jälkiruokana oli vuohenjuustoa ja viikunahilloa, myös päärynää ja vesikeksejä panin tarjolle.

Hirvenliha ja mäti ovat Padasjoelta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 07.12.19 - klo:17:56
Tänään kokkasin kotona keitettyjä perunoita hirven jauhelihakastikkeessa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, salaattia ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 09.12.19 - klo:14:23
Tänään kokkasin kotona terveellistä nyhtökaura-bolognesea. Ruuan kera ketsuppia, punajuuriviipaleita, salaattia, raasteita ja karpaloita. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

1pkt Gold&Greenin tomaatti nyhtökauraa
rypsiöljyä paistamiseen
1 iso sipuli kuutioituna
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua rosmariinia
1tlk paseerattua tomaattia
1rkl balsamico viinietikkaa
mustapippuria maun mukaan
400g Aurora kaurakuitupastaa
100g raastettua parmesaania

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna öljy pannussa, lisää pilkottu sipuli, valkosipuli, timjami ja rosmariini. Paista pari minuuttia käännellen. Lisää nyhtökaura ja paista vielä pari minuuttia. Kaada sekaan paseerattu tomaatti ja balsamico, ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja mausta pippurilla. Annostele keitetty pasta. Viimeistele raastetulla parmesaanilla. Ja sitten syömään.

Jätin suolan pois, koska en käytä suolaa ruuanlaitossani. Myös tuoreet basilikan lehdet sopivat hyvin tähän ruokaan. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 10.12.19 - klo:15:11
Tänään kokkasin vegaanista juureskeittoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 16.12.19 - klo:15:17
Tänään kokkasin särkikiusausta. Ruuan kera punajuuriviipaleita, salaattia, raasteita, karpaloita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

1 prk Järki Särki tomaatti&yrtit särkeä öljyliemineen
1 pss peruna-sipulisekoitusta
2,5 dl kaurakermaa
tilkka soijamaitoa

Lado jäinen peruna-sipulisekoitus ja särjet kerroksittain voideltuun vuokaan. Kaada kerma-maitoseos päälle. Kypsennä 200 asteessa kunnes ruoka on  kypsää.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.12.19 - klo:16:00
Keitin viimeiset kuivatut korvasienet, ensin liottaen ja ryöpäten tietysti, sopaksi joka äsken nautittiin paahtoleivän ja ceddar-juuston kanssa. Nam !

Leivoin ison, 2, 5 ltr. taatelikakun joka jopa onnistui. Se jäähtyy nyt ja käärin sen sitten folioon ja säilytän parvekkeella.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 18.12.19 - klo:14:12
Tänään kokkasin aivan ihanaa vegaanista aasialaista ruokaa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, paljon salaattia ja raasteita sekä puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.12.19 - klo:12:49
Lanttulaatikko on valmis. Joulupullat paistettu.

Itselleni paistoin pienen pannullisen herkkutatteja valkosipulin, persiljan ja suolan maustaessa ne ihanasti. Ladoin ruisleivälle ja herkuttelin.

Matti lähti työpaikkansa ( entisen ) eläkeläisten joululounaalle. Siellä on täydellinen joulupöytä.

Lähden tästä nyt kupin kahvia itselle laittamaan ja tuoretta pullaa mutustamaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 20.12.19 - klo:01:56
Piti lopulta tehdä jotain jouluruokaa, mutta hillotut appelsiininkuoret olivat keskustan isoimmista kaupoista kaikista loppu. Hedelmäkakkuun niitä kuuluisi laittaa. Näinkö joudun juomaan tuon kakkua varten osamani konjakin, jos en kaikkia tarpeita saa kasaan?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Leena - 20.12.19 - klo:08:45
Paista kakku ja laita kostukkeeks se konjamiini ja kata komeus marsipaanilla, saattaa maistua kiinnostavalle.  Tavallisesti vissiin kostutetaan jollain mantelinmakuisella. 

Tää on ensimmäinen joulu vuosiin etten leivo edes homperskoja, on uuni rikki.  Mutta vienen marenkilevyjä sekä niille täytteitä, jotain jäätelöä ostan paikkakunalta sillä me syömme jätskimme pimeään vuodenaikaan, sinne suklaakastiketta ja jotain mitä kehitän. 

Ihme juttu, joku syö jäätelöä vain talvella. 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.12.19 - klo:11:49
Tänään teen meidän 1970-luvun jouluherkut, riisuklaat muffinsimuotteihin.
Niistä liikenee myös tylleröille vietäväksi vaikka lähinnä Tapaninpäivän vieraille ne ajattelin.
Tytär tulee puolisoineen ja 'pikku-ukkoineen', ja hänelle riisisuklaat, 'ukoille' lihapiirakat jotka keitän Tapaninaamuna.

Nyt vielä pääsen melko helpolla, ja on aikaa tv-urheilulle. Huomena siivotaan ja valmistaudutaan kinkku-ja tuuvinki-souviin joka koittaa su-ma välillä.

Tosollitarpeet ja sillitarjottimen aineet ovat jääkaapissa. Maanantaina ostetaan vain havaitut puuttuvat jutut.

Lasitettu parveke on nyt hyvä apu ruokien säilytykseen kun asteet pysyvät plussalla.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 20.12.19 - klo:15:47
Ihme juttu, joku syö jäätelöä vain talvella.

Mulla menee talvella enemmän. Se on talvella niin paljon helpompi tuoda kaupasta kotiin ilman että sulaa matkalla.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Leena - 20.12.19 - klo:17:23
Mulla menee talvella enemmän. Se on talvella niin paljon helpompi tuoda kaupasta kotiin ilman että sulaa matkalla.

Kas, joku ymmärtää tai ainaki pitää samoja tapoja.   Luulin olevani tässä(kin) ihan kerrassan outo ellen peräti epäilyttävä ja varmasti paha olento. 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Annikka - 22.12.19 - klo:19:13
Ruskistin hellalla pannulla sikanauta jauhelihaa melko kuivaksi.

Sitten sulatin voisiivun uunipannun pohjalle.

Pilkoin uunipannuun kerroksittain ruskistettua jauhelihaa, kuorittujen ja keitettyjen perunoiden siivuja ja juustoraastetta.
Pinnalle ravistin Knorrin mausteseosta, sellaista korppujauhon näköistä.

Sitten koko komeus uuniin paistumaan.

Tein myös kakun, sellaisen vaalean piparkakun makuisen.
Ihan tavallinen sokerikakkutaikina eli yhtä paljon sokeria, kananmunia ja vehnäjauhoa sekä teelusikallinen leivinjauhetta.
Sitten laitoin taikinan sekaan melko runsaan lorauksen vaaleaa siirappia ja kourallisen rusinoita.
Uuniin paistumaan n. 180 asteeseen n. 40 minuutiksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.12.19 - klo:20:10
Kotikokkina tiedän että ' toisten laittama ruoka'  maistuu paremmalta kuin omatekoinen.

Vaikka Matti vakuutti kaiken olevan maukasta, minun suussa parhailta maistuivat ostetut Saaristolaisleipä, Carry´s  vesikeksit vuohenjuuston ja viikunahillon kera.
No, oma taatelikakku on kyllä suussasulavaa myös.

Kahdesta portugalilaisesta punaviinistä toinen jä Tapaniksi. Se halvempi oli aivan loistavan hyvää minun, ei kovin asiantuntevaan, makuun.
Quinta Setencostas  Alenquer 2015 on viini johon sain valinta-apua toiselta mummolta, hän sitä kehui hurjan hyväksi. Ja näin onkin. Maksaa alle 10 euroa.

Maistoimme sitä toissailtana jo kinkun kanssa, ja sopii hyvin lihallekin.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 24.12.19 - klo:21:10
Quinta Setencostas  Alenquer 2015 on viini johon sain valinta-apua toiselta mummolta, hän sitä kehui hurjan hyväksi. Ja näin onkin. Maksaa alle 10 euroa.

Noissa on minunkin suuni mukaan hyvä hinta-laatusuhde. Ja pätevämmät viiniasiantuntijat valinneet tarhan jonkin tuotteen muutama vuosi sitten vuoden parhaaksi ns. kyykkyviinien sarjassa.

Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.12.19 - klo:11:52
Tytär oli sitä mieltä että yllämainittu viini ei ole ns. kyykkyviini. Niitä ovat ne alimman
hyllyn seitsemän euron punkut.
Se siitä.

Pappismiehen paimenpiiras:

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000006330871.html

Jaakko Heinimäki kokkaa ja kertoo legendoista.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.12.19 - klo:20:44
Nyt alan oikein nauttia muutamista jouluherkuista kun ovat juuri loppumassa.
Rosolli johon sekoitin myös sillin nyt vasta maistuu hyvin. Parhaimmin nautin Maalahden mustasta limpusta sienisalaatin kanssa. Ja luumuja napsin kun niitäkin jäi. Vatsa toimii näillä vaikka liikuntaa on ollut lähinnä sisällä ja kauppareissuilla.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 20.01.20 - klo:01:31
Heräteostin eilen lahnan, kun ihan tavismarketin kalatiskissä oli rivi pulleita sellaisia eikä hinta päätä huimannut. Valmistin kuten kotona aikoinaan: suomut ja sisälmykset pois, sekoitetaan venhäjauhoja ja suolaa ja ripotellaan vatsaonteloon ja loput paistopussiin kalan kanssa, ravistetaan, pussin kulmaan pikku reikä ja pellillä uuniin reiluun sataan asteeseen ainakin viideksi tuntia. Tällä systeemillä ruodotkin pehmenee syötäväksi.

Maistuu samalta kuin silloin ennen, mutta ei maistu. Siis ei maita. :017: Ehkä voin siirtää tämän ruokalajin muistojen joukkoon.

Jotenkin särkikalat nenääni haisevat verelle eli raudalle, siinä missa esim. ahvenessa on mieto laukan tuoksu. Tsekkasin nyt Finelistä, ja kyllä, särjessä ja lahnassa on hieman enemmän rautaa kuin vaikka juuri ahvenessa. Onko tämä nyt sama juttu kuin se ettei naudanliha oikein nykyään ota upotakseen?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.01.20 - klo:10:45
Minua myös lahna 'ilkoittaa', mutta silakka ( haili) on aina maistunut ja koska se on niin monipuolinen, käytän sitä usein. Loheenkin nimittäin alkaa kyllästyä, ja hinta sen kuin nousee..

Laitoin just uunivuokaan 700 gr silakkafileitä
                                     2 isoa sipulia siivuina
                                     1 dl tomaattisosetta
                                      0,5 dl tomaattipyreetä
                                      1 rkl suolaa
                                      vähän mustapippuri myllystä

                                      ( vapaata sekoittelua puhtain käsin )

                                     pinnalle hiukan korppujauhoja
                                     ja juuston paloja ( kun ei ollut ranskankermaa, joka olisi
                                     parempi.
                                      Uuniin 225 asteeseen 45 min.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 22.01.20 - klo:16:48
Tänään ruokana oli kasvismakaroonilaatikkoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.01.20 - klo:10:57
Hellalla porisee keitto. Sävelsin sen broilerinpaloista ja herkkusienen suikaleista, kanakeitto-nuudel-pussita ja tilkasta kermaa. Lisäsin myös Knorrin kanaliemigeelin ja maustoin. Kohta maistetaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.01.20 - klo:14:41
Paistoin koemielessä reseptin mukaisen sieni-pekoni-sipulipiirakan. Lauantaina tulee viisi talon naista kahville ja ajattelin tämän suolaiseksi kahvileiväksi. Makeaksi ostan Runebergin torttuja ja lusikkaleipiä.

En tiedä vielä miten onnistui, mutta lapsenlapsi on tulossa pian kahville ja sitten maistetaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 04.02.20 - klo:02:40
Pitäisköhän kokata itse Runebergin torttuja niin (ehkä) saisi mieleisiään?

Mitä olen kaupasta ostanut niin ovat järjestään liian makeita. Suunnilleen kaikissa käytetty jotain glukoosi- tai fruktoosisiirappeja, ja nehän ovat makeampia kuin sokeri. Omatekemiin ei tarvitsisi sellaista sotkea. Sen sijaan voisi ripauttaa pari tippaa karvasmanteliöljyä. Ja rommia tietty kostukkeeksi (pullonpohjat sitten kokkiin).

Kaupallisista täkäläisen Linkosuon ja porilaisen Sarpin tortut ovat olleet eniten makuuni.

ruunekreeni tuntuu kyllä nukuttavan ja tahmaavan aivot. Ehkä se siirappi niistä imeytyy liian nopeasti ja aiheuttaa jonkin verensokeripiikin.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 04.02.20 - klo:07:11
Linkosuon leipomo on Päässyt 'Kinnusen' ennätyskirjaankin:

Toivo Honkonen: Tampereen rievä -valssi (1977)

Guinnessin ennätystenkirjaan pääsee kovin harva laulu, mutta rievävalssi sen teki. Maakuntaleivän pakkaukseen painettu viisu on yksi maailman eniten painettuja kappaleita 11,5 miljoonan kopiomäärällä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.02.20 - klo:07:27
Meillä tykätään Sinuhen Runebergin tortuista. Lauantain vieraatkin niitä kehuivat.
Lisäksi Prisma myy niitä 2,95/ 2 kpl, kun useimmat ovat yli 4 euroa.
Makuvertailua emme ole tehneet vaan pysyneet näissä. Ja paljon onkin ostettu.

Sinuhe on mukkulalainen leipomo, Waltarin suku sitä yhä omistaa. Saivat itse Mika Waltarilta luvan käyttää kuuluisan kirjan nimeä. Toiminta on jatkunut n. 60 vuotta.

Yksi Sinuhen suosikeista on punssikakku.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 04.02.20 - klo:09:35
Yksi Sinuhen suosikeista on punssikakku.

Se onkin kolmanneksi paras punssikakku, josta olen saanut nauttia. Paras on vaimoni leipoma ja toiseksi paras lukion vahtimestarin, kondiittorin pojan, leipoma. Paalasen leipomo oli sen verran merkittävä, että sen nurkalta Kotkan Hovinsaarella nouseva mäki on edelleen nimeltään Paalasenmäki vaikka leipomoa ei ole aikoihin ollut.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 04.02.20 - klo:10:56
Sinuhen torttuja en täkäläisissä kaupoissa ole nähnyt niitä maistaakseni. Olen kyllä tietoinen tuollaisenkin tuotteen olemassaolosta.

Vaikka suosikkini Linkosuo onkin tamperelainen, en kuitenkaan vedä kotiinpäin: Lähileipomoni (=alle puolen kilsan päässä) Jussinhannan tortut ovat niin pliisuja (tai ainakin ennen ovat olleet) ettei niitä kannata ostaa, ja täkäläisen Leivon leipomon torttuja en edes runebergintortuiksi kutsuisi, niin kaukana ollaan siitä mitä pitäisi.

Itse leipomisessa on se, kun taikinaan pitäisi käyttää keksinmuruja, eikä minulla sellaisia ole kun keksit eivät kuulu ruokavaliooni. Pitäisikö siis torttuja saadakseen ensin varta vasten ostaa keksipaketti ja murskata se?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.02.20 - klo:19:14
Ennenvanhaa sai Elannon leipomon tekemiä punssileivoksia. Ne oli ihania.
En ole varma, oliko lapsuuteni Runebergin tortut myös sieltä. Niihin tottuneena, täkäläiset tortut ei olleet mistään kotosin. Piti ruveta itse tekemään. Nyt alkaa olla 40 vuotta syöty itse tehtyjä. Minulla on resepti, mitä väitetään alkuperäiseksi. Ne muistuttavat paljon niitä lapsuuden torttuja.
Huomenna syödään omatekoisia.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 06.02.20 - klo:15:59
Tänään kokkasin madekeittoa. Ruuan kera ruisleipää. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 06.02.20 - klo:18:46
Oliko mateen maksa mukana sopassa?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 07.02.20 - klo:13:32
Oliko mateen maksa mukana sopassa?
Ikävä kyllä ei ollut. :(
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.02.20 - klo:13:59
Tällä viikolla olemme syöneet kahtena päivänä borssia( nakeilla ) ja smetanaa, lohimdaljongit perunamuusilla ja myös porsaan sisäfileen paistoin kun oli edullista Prismassa, 5,35 /kg
Salattia oliiveilla kurkuilla ja tomaateilla joka kesta kun ei ole keittoruokaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.02.20 - klo:18:01
Meillä on ollut pupuista ruokaa. Huomenna keitän vielä luista ja lopuista lihoista pupusopan.  :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 07.02.20 - klo:18:34
^
Todellista lähiruokaa jänis.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 08.02.20 - klo:11:37
Oliko mateen maksa mukana sopassa?
Mateen maksa on herkullista ja hyvä A-vitamiinin lähde. Tosin maksassa saattaa olla loismadon munia, jolloin kalakaupan myyjä poistaa ne ja maksa on täysin käyttökelpoinen. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 11.02.20 - klo:22:36
Kansallinen kalakeittopäivä tuli ja meni, enkä kokannut kalakeittoa, vaikka se jo pidemmän aikaa on ollut suunnitelmissa ja kaikki tykötarpeet löytyisi. Sallitaanko hämäläisille osallistuminen vasta huomenna?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.02.20 - klo:07:43
Matti toi nyljetyn mateen ja sen mätipussit sunnuntaina Padasjoelta. Perjantaina paistan blinit ja käytän mädin hääpäivämme juhlistamiseksi. Onhan se Ystävänpäiväkin. Niitä olemme olleet yli 56 vuotta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.02.20 - klo:22:14
 :eusa_clap: Etukäteiset onnittelut!  :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 15.02.20 - klo:18:23
Tänään kokkasin vegaanista makaroonilaatikkoa. Laitan kohta herneitä likoamaan veteen yön yli kokatakseni huomenna vegaanista hernekeittoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 15.02.20 - klo:22:00
Mie tein tänään melkein vegaanista keittoa. Melkein tulee siitä, ettei kaapissa ollutkaan kasvisliemikuutioita, joten korvasin sen lihaliemikuutiolla.  :eusa_angel:  Se ei meillä haittaa, kun ollaan kaikki sekasyöjiä. Eilisestä oli jäänyt hirvisoppaa. Oletin, ettei se ihan riitä, joten ajattelin siksi kasviskeittoa lisäksi.

Jälkiruuaksi oli tarkoitus tehdä vispipuuroa, mutta mannasuurimoita oli liian vähän. No, luovana kotikokkina laitoin lisäksi grahamjauhoja, mutta en tarpeeksi. Siitä tuli sitten vatkattua puolukkavelliä.  :003:  Maisuti kuitenki vispipuurolta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 16.02.20 - klo:14:14
Kokkasin tänään vegaanista hernekeittoa. Kohta kirkossamme alkaa paastonaika, johon vegaaniset keittoruuat sopivat kristitylle erinomaisesti paastonajan ruuaksi kristillisessä paastossa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.20 - klo:14:16
Miun marjavelli ol yön aikana kylmässä ryhdistäytynyt. Siitä oli tullut pehmeä vispipuuro.  :109:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 16.02.20 - klo:16:10
Minäkin saan vispattua marjapuuroa usein. Maalla asuessa pakasteeseen on niin helppo kerätä erilaisia marjoja. Me asumme vappuun asti täällä Kankaalassa, kun Oulun asunnossamme on muita muukalaisia, että loppuukohan joskus ryynit kaapista ja kauppa 14 km päässä. Silloin sovelletaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.20 - klo:22:01
Meilläkin sovelletaan aika usein, kun kauppa on kaukana. Mie sanon sitä kyllä säveltämiseksi. Musiikkia en osaa säveltää, mutta ruuanlaitossa se kyllä onnistuu.  :icon_lol:   :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 17.02.20 - klo:08:02
Mutta isäsi osasi :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Annikka - 17.02.20 - klo:12:47
Mitenkäs se on, ovatko perunat mielestänne hyviä enää tähän aikaan vuodesta?
Siis, jos perunat ostaa kaupasta ellei ole ollut itsellä omalla maalla kasvatettuna.
Viljelijöitä tulee varmasti hyvin säilytetty tuote, mutta kuljetuksen ja kaupan toimet
saavat aikaan ajatuksen, jotta perunat vanhenevat nopeasti.

Kuinka teillä päin?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 17.02.20 - klo:18:13
Kyllä ne lienevät hyviä, jos ovat kotimaista alkuperää.

Kaariina on perunanviljelijä, että saan syödäkseni ekaluokan pottua :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.02.20 - klo:19:11
Me ostamme perunaa vain vähän kerrallaan jääkaappiin. Se on säilynyt hyvin.

Porkkanat sensijaan alkavat kasvattaa hentoa juurikarvaa ja naattia jo viikossa.

Samoin sipulit unelmoivat keväästä. Ne kasvattavat vihreää varrenalkua. Silloin sipuli ja porkkana ovat menettäneet mehevyyttään ja sen käyttö ei ole suotavaa. Ainakin maku muuttuu.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 18.02.20 - klo:19:31
^Eikös sipulinvarret ole maukkaita? Miedompaa kuin se itse sipuli. No, ehkä en sipulirajoitteisena pysty täysin arvioimaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.02.20 - klo:19:33
Peruna pitäisi säilyttää kylmässä ja pimeässä. Kaupoissa minusta se on ongelma, että ne ovat lähes koko vuorokauden valoisassa, vaikka olisivat kylmäkaapissa. Onneksi harvoin joutuu ostamaan perunoita. Tänä talvena ostin soppapottuja, kun omat loppui. Meillä on kellarissa reilusti Rosamundaa, mutta se tuppaa hajoamaan.
Siis valkkasin kaupasta paperisen 5 kg:n pussin. Ne ainakin on olleet ihan hyviä. Lajiketta en muista. Pussi on kellarissa, joten en jaksa lähteä lunttaamaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.02.20 - klo:10:58
Eilen söimme siika-salaattia. Siihen laitan savusiian, 3 omenaa kuuioina,1 vihreä kurkku kuutioina ja vihreitä pakasteherneitä n. 2 dl.

Kastike : 1 sitruunan mehu, 1,5 dl oliiviöljyä, 1 rkl sokeria, 1 tl suola, tuoretta tilliä.


Tänään on pinaattikeitto kanamunineen.

Mämmi maistuu minulle lähes yhtä hyvin kuin Mietaan Jussille. Määrät vain ovat pienemmät.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 21.02.20 - klo:17:38
Tänään kokkasin särkikiusausta. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 21.02.20 - klo:17:53
 :icon_eek:  Oliko särjet tuoreita, vai jotain uutta modernia särkisäilykettä?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 21.02.20 - klo:19:39
:icon_eek:  Oliko särjet tuoreita, vai jotain uutta modernia särkisäilykettä?
Järki Särki särkisäilykettä. :)

Kalaherkku, jossa on järkeä  https://www.jarkisarki.fi/           

Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Annikka - 21.02.20 - klo:20:57
Helppoa ja nopeaa.

Ruskistetaan jauhelihaa pannussa.

Mitataan kattilaan 2,5 dl maitoa ja 2,5 dl vettä, ripaus suolaa vaikkapa puoli teelusikallista, hieman maustepippuria.
Kiehautetaan ja lisätään pussillinen Mummon muussi - jauhetta. Sekoitetaan ja lopuksi lisätään ruskistettu jauheliha.

Lisäksi keitetään porkkanan palasia. Kun ne ovat pehmeitä eli kypsiä, laitetaan sekaan siivu voita ja loraus hunajaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.02.20 - klo:10:02
Madekeitto on kypsymässä. Maksa kokonaisena Matille. Kalanmaksa on harvoja inhokkejani. Lapsuuden kammoja oli lusikallinen kalanmaksaöljyä koulussa , riviin järjestäytyneinä. Tai liraus puuroon. Yäk !
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 22.02.20 - klo:16:25
Tänään kokkasin vegaanista kasviskeittoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 22.02.20 - klo:17:01
Vegaanisuus ei taida olla kovinkaan 'luterilaista'. Adventistit ovat tietääkseni perinteisesti kasvissyöjiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 22.02.20 - klo:20:03
Vegaanisuus ei taida olla kovinkaan 'luterilaista'.

Onko muuta luterilaista kuin olut ?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Viisveisaaja - 22.02.20 - klo:20:54
Onko muuta luterilaista kuin olut ?

Ei kai,

Sopii mulle, vaikka olen enempi väkevien ystävä ja juon kahvin mustana.
Olenkohan psykopaatti?
Ohjekirjan mukaan kait.

No minusta luterilaisuus oli kapinallisuutta.
Siis protestillisuus kai oli se pilkkanimi aikoinaan Lutherin seuraajilla?

Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Viisveisaaja - 22.02.20 - klo:20:58

Minä luulen, että molemmat oppiIsäni.
Paavo ja Martti, niin molemmat oli kylähulluja.

Marth teki juomalauluista virsiä ja Paavo painotti, että armon alla ja armoa pitäis oppia tajuamaan.

Viisaaat ja fiksut, kuten Paavin jengi hyökkäs vastaan, mutta kylähullut vaan piti päänsä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 22.02.20 - klo:21:19
Vegaanisuus ei taida olla kovinkaan 'luterilaista'. Adventistit ovat tietääkseni perinteisesti kasvissyöjiä.
Maamme evankelis-luterilainen kirkko suosittelee ilmasto-ohjelmassaan "Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus" seurakuntalaisille kasvispainotteista ruokavaliota.

"Suosi ruokavaliossasi kasvikunnan tuotteita

• Suosi kasvikunnan tuotteita, luomua ja lähi-ruokaa. Jos syöt sekaruokaa, voit suosia perinteistä ns. Välimeren ruokavaliota, jossa liha-
 tuotteet ovat enemmän mausteen kuin pääruuan asemassa. Lihan syönnin vähentämisellä on suuri vaikutus ilmastonmuutoksen torjumiseen. Jo maltillinenkin kasvissyönti on maailmanmitassa kestävä ruokavalio.

• Paastonaikana voit kokeilla lihatonta ruokavaliota."

Lähteet

Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus-Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ilmasto-ohjelma   
http://notes.evl.fi/vanhasak.nsf/sp?open&cid=julkaisu&tit=Kiitollisuus,-kunnioitus,-kohtuus

Suomen evankelis-luterilainen kirkko- Kristityllä on vastuu ympäristöstä
https://evl.fi/tietoa-kirkosta/kirkko-ja-yhteiskunta/kirkon-ymparistotyo#ef242606

Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Viisveisaaja - 22.02.20 - klo:21:23

Luterilaisella on kyllä asia hallussa ja faktat.

Kyllä vegeenisuus, kuten paratiisiissa sillä pariskunnalla olisi paras.

Noi kirkon painotukset myös hyviä.

En osaa enkä edes haluaisi olla vastaan lutterilaisen painotuksia.
Hyviä ja perusteltuja on hänen näkemykset.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: donpate - 22.02.20 - klo:23:52
Faktat on meillä jokaisella hallussa jos haluamme. Raadon syöjänä sanoisin että, on sama onko se kana tai sika kun nälkä yllättää niin ei muuta kun kimppuun. Sipuli on se kasvis mikä riittää, muut tuntuu hidasteita ;) , ehkä suolakurkun voi hyväksyä varsinkin jos se on pikkelssinä.
Kebab kunniaan!  :icon_xmaseek: Hetkinen, onko sesonki jo vaihtunut?
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 23.02.20 - klo:07:05
Allzuviel ist ungesund, kaikki liiallinen on epäterveellistä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 23.02.20 - klo:14:22
Tänään ruokana oli vegaanista kasvislasagnea. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pena - 23.02.20 - klo:15:05
Voiko kasvislasagne muuta ollakaan? Kastike ja juustoraaste tosiaan, unohdin!
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 24.02.20 - klo:19:01
Tänään ruokana oli ranskalaisia lantusta ja seitanpaistia. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 25.02.20 - klo:18:48
Tänään kokkasin vegaanista hernerokkaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 26.02.20 - klo:21:27
Meillä oli eilen oikeaa savupotkarokkaa, niin kuin laskiaistiistaina aina. Teen ison rokan, jota sitten syödään ainakin toinenkin kerta. Tänään syötiin uunilohta, jotta vatsa saa vähän rokalta levähtää. Rokkaa kun syö, niin perästä kuuluu.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 26.02.20 - klo:22:08
Hehee, niinpä  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 28.02.20 - klo:18:43
Tänään ruokana oli seitanpaistia keitetyillä perunoilla ruskealla kastikkeella. Ruokajuomana kotikaljaa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, puolukoita, karpaloita, porkkana- ja lantturaastetta sekä salaattia. Jälkiruuaksi terveellisiä kotimaisia mustikoita, vadelmia ja mustaherukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.02.20 - klo:19:28
Me söime päivällä savusiikaa, perunoita, porkkanoita ja paprikaa smetanan höystäessä annosta. Ruisleipää ja maitoa myös.

Iltapäivällä keitin sekahedelmkiisselin ja sitä on otettu voileivän jälkeen nyt illemmalla mäkihyppyä katsoessa.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 02.03.20 - klo:18:59
Tänään ruokana oli vegaanista Tikka Masalaa. Ruokajuomana kotikaljaa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, puolukoita, karpaloita ja porkkanaraastetta.:) 
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: seppos - 04.03.20 - klo:00:26
Koulunäkki on koukuttanut minut. Varsikin kun siihen panee päälle Blue Castelloa. Aura olisi kivaa, muua se on aivan liian murenevaa levitteeksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.03.20 - klo:10:20
Väsäsimme äsken yhdessä simpukka-tonnikala-salatiin vetäytymään.

pieni purkki tonnikalaa
 1 prk säilykesimpukoita ( nyt oli tullut ostettua savustettuja )

2 omenaa palasina
2 dl vihreitä pakasteherneitä sulatettuina
10 cm pätkä kurkkua palasina.

Kastike:

1 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
vähänTuo savustettu simpukka olisi saanut olla sitä tavallista joka on vedessä. sulaa

Sekoitetaan ja yhdistetään salaattiaineksiin.

p.s.  Savustettu simpukka ei ole niin hyvä kuin veteen säilötty Minulle sattui näkö-moka ostaessani.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 04.03.20 - klo:19:19
Kotikokkasin nyt sitten linnuille kookos-siemenkakkuja. Ovat pihalla jäähtymässä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.03.20 - klo:20:38
Myö syötiin kotitekosta hirvenmaksalaatikkoa puolukkahuupan kanssa.  :icon_wink:  Puolukkahuuppa ei ole eteläkarjalainen sana. Se tulee äidin puolelta Raahen seudulta.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 04.03.20 - klo:21:06
Puolukkahuuppa on jokapäiväisessä käytössä täältä Raaheen, sanana ja monessa pirtissä pöydässäkin. Olen mansikalle ja puolukalle sekä vastaaville väkeville marjoille ja hedelmille allerginen sillä tavalla, että pienikin määrä po ainetta aikaansaa kieleni reunoihin kipeät punehtuneet kohdat ja viikko on pilalla. :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.03.20 - klo:11:01
Minulla on myös hapokas vatsa, joten kovin hapan ei maistu. Hapankaali maistuu, ja mansikat käy pienin erin. Sitrus-hedelmistä eivät happamimmat maistu, mutta joskus saa oikein makeita ja mehukkaita appelsiineja.
Vihreä omena on niin hapan että sitä ajatellessakin tulee suu happamaksi.

Kohta syömme pinaattikeittoa ja munia, itse tehtyjä ilman muuta.

Illansuussa tulevat Porkkolan miehet kahville. Paista caoctail-piirakoita ( Moilasen ), teen munavoita ja se lisäksi tarjoan kylmäsavulohta.Rainbowin pakastetut korvapuustit ja kanepeet ovat lisänä pöydässä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 06.03.20 - klo:23:36
Väsäsimme äsken yhdessä simpukka-tonnikala-salatiin vetäytymään.
Mielestäni tonnikalaa on syytä vältää sen uhanalaisuuden ja työntekijöiden riiston takia. Ei ole suinkaan aivan sama, mitä kalaa syöt milloinkin, sillä myös kaloilla on sesongit. Nyt on syytä siirtää katse kotimaiseen kalaan ja maaliskuun sesonkikalaan muikkuun, koska se on ympäristöystävällinen proteiininlähde, ja siinä on erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja tukien siten myös kotimaista kalastusta.

Lähde

Väitös: Muikku on luultuakin terveellisempi kala      https://yle.fi/uutiset/3-8597182




Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.03.20 - klo:07:52
Koska Prisma on remontissa ja palvelutiski on kiinni, tuoretta kalaa ei saa. Koko kaupungissa ei ole enää yhtään oikeaa kalakauppaa, joten nyt mennään helmi- huhtikuu pakatuilla  ja säilykkeillä.

Savusiikaa olemme haraastaneet entistä enemmän. Silakkaa ja muikkua söisimme, mutta...

Lapsenlapsenlapsen takia ostan tonnikalaa säilykkeenä, mutta harvoin. Hänen lempi-pikaruokansa on se että kulhon pohjalle purkki tonnikalaa  ja siihen kuumat nuudelit päälle. Liekö kotona oppinut, en usko että koulussa, eikä ainakaan meillä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 07.03.20 - klo:09:52
Kohta syömme pinaattikeittoa ja munia, itse tehtyjä ilman muuta.
Nam, pinaattikeitto on herkullista ja terveellistä paastonajan ruokaa, jota toki on syytä syödä muulloinkin kuin paastonaikana, koska Kippari Kallen herkku pinaatti on monipuolinen ja terveellinen vihannes. Pinaatti  on yksi suurimmista K-vitamiinin lähteistä, joka on tärkeä vitamiini verenohentumiselle estämään veritulppien syntymisen. Pinaatissa on paljon rautaa estämään anemiaa, siinä on paljon hyviä silmien terveyden lähteitä, sillä se sisältää mm. luteiinia ja karoteeneja, jotka ovat silmien terveydelle ehdottomia. Pinaatissa on myös E-vitamiinia, joka on erittäin tärkeä vitamiini iholle. Se on myös hyvä C-vitamiinin ja magnesiumin lähde.


Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.03.20 - klo:10:21
Kiitän tietopaketista ! En ollut tietoinen. Kaikki muut ominaisuudet ovat minullekin hyviä, mutta lisä-rautaa en tarvitse, päinvastoin. Hemoglobiinini on 15,4.

Silmille, iholle ja verenohennukseen saa apua tulla.

Tänään oli Prismassa pakattuna tuoreita kaloja . Ostin turskaa jonka paneroin ruisjauholla. Lisäksi kermaperunoita ja salaattia jossa on myös tom+krk+oliiveja.

Hedelmiä syömme paljon. Nyt oli tavallisten ban, apl, päär, om lisäksi ostettava punaisia mehukkaita luumuja.

Huomena on Naistenpäivän syömingit, silloin tarjoan wieninleikkeet, pariisinperuvat ja kasvisgratiinin. Anselheimia ja Pommacia juotavaksi, typyköille omena mehua.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 07.03.20 - klo:16:33
Tänään kokkasin kotona paistettuja muikkuja ja muussia. Ruokajuomana kotikaljaa. Ruuan kera punajuuriviipaleita, karpaloita, porkkanaraastetta ja salaattia. Jälkiruuaksi kotimaisia mustikoita ja mustaherukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.03.20 - klo:13:14
Tein ison Kahden Kalan Kermaisen Keiton. Hyvältä maistui ruisleivän ja maitotilkan kera. Sen tein pakaste-seistä ja tuoreesta lohesta.

Kohta tulee lisää syöjiä, toinen tyllerö on jo tullut ja toinen on tulossa, sekä heidän mumminsa, meidän esikoistyttäremme.  :109:

Kahville tein marenkeja, kun munanvaluaiset jäivät eilen yli kapriskastikkeesta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 14.03.20 - klo:17:32
Tänään kokkasin kotona vegaanista paahdettua kukkakaalikeittoa. Ruuan kera ruisleipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi kotimaisia marjoja. :)

1 iso kukkalaali
2 valkosipulinkynttä
5 dl vettä
2dl kaurakermaa
kasvisliemikuutio
rypsiöljyä
mustapippurirouhetta
basilikaa

Paloittele kukkakaali ja irrota nuput. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulit. Paahda kasviksia 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Lisää kattilaan rypsiöljyä ja kaada sinne paahdetut kasvikset. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta ja lisää kaurakerma ja kiehauta. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.03.20 - klo:20:38
Viikonlopun sisartapaamisessamme vanhin veli teki Moskovanpataa lauantaina. Sunnuntaina söimme toisen veljen valmistamaa Kreikkalaista broilerikeittoa. Sen resepti ei löydy netistä. Siellä on erilaisen keiton ohje. Molemmat ruuat todella herkullisia. Sain veljiltä reseptit molempiin ja niitä täytyy hyödyntää.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 16.03.20 - klo:20:52
^Jatkan maantieteellä, eli minulla kaakkoisaasialaista yleiskeittoa lohiversiona. Keittoon siivutetaan fenkoli, paprika ja sipuli (itse sipulirajoitteisena valitsin oikein pienen banaanisalottisipulin), kuullotetaan ne öljyssä (oliivi ei käy, käytin seesamia), lisätään purkillinen kookosmaitoa sekä ehkä n. 7 dl vettä (=kookosmaitopurkin huuhdeliemet). Mausteeksi soijakastiketta, loraus limetti- tai sitruunamehua, kalakastiketta jollei haluta vegaanista ruokaa, jotakin chiliä sen verran kuin halutaan, ja valkosipulia ja inkivääriä, jos niistä pitää. Sitruunaruohokin käy. Suolaa, jos haluaa suolaisempaa. Keitetään kunnes on melkein kypsää, sitten voi vielä lisätä (lehti)persiljaa ja tuoretta korianteria jos haluaa.

Lohiversioon tulee lisäksi lohikuutioita, jotka lisätään lopuksi ja jotka marinoin em. mausteissa. Voi tehdä myös tofu- tai broileriversion. Voi myös lisätä nuudeleita tai perunaa ranskanperunan mallisena (potut kandee lisätä muita kasviksia myöhemmin jotteivät möyhenny). Sienetkin käyvät, etenkin viiruvalmuska on toiminut hyvin. Kaupan sienistä uskoisin että osterivinokas.

Syötyä tulee ensin "sattumat" puikoilla ja liemen hörppään päälle kulhon laidalta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.03.20 - klo:17:42
Tänään tein ruokaa, jota en ole tehnyt ehkä kahteenkymmeneen vuoteen. Oikein piti ihmetellä, kuinka olen sen unohtanut. Ehkä se työssä käyvänä on ollut vähän "työlästä". Kyse on jauhemaksapihveistä.
Nehän on melko nopea tehdä, jos ostaa valmiin maksan. Minä aloitan homman sulattamalla pakkasesta hirven maksaa. Sitten se pitää jauhaa. Perunat haetaan kellarista, kuoritaan ja raastetaan. Nämä alkuvalmistelut on se minusta työläs vaihe. Muutenhan homma on suht mutkaton juttu.

Hyvää oli. vaikka ite sanonkin.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: 1944 - 18.03.20 - klo:18:18
Maalla asuva alkutuottaja joutuu käymään kellarissa, isäntä joskus emäntäkin metsästää harrastuksekseen :039:. Meillä ei enää metsästetä.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: öppiäinen - 18.03.20 - klo:20:16
Hassua, minäkin söin jauhemaksapihvejä. Ne eivät tosin olleet kotitekoisia, vaan Kivikylän palvaamon tekemiä. Yllättävän hyviä einesruoaksi. "Pelastin" paketin, kun se vielä iltayhdeksän jälkeen kaupassa odotti ottajaansa punalaputettuna. Ehkä ärjyistä vatsahapostani on se hyöty, että voin ilman kurallemenon vaaraa syödä hieman vanhempaakin ruokaa. Nyt kyllä sitten taas närästää; maksaruoat tapaavat tekemään sen. Savulohtakin olisi ollut alennuksessa, mutta siitä sentään kieltäydyin kun savustetulla on sama vaikutus. Aina en malta.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.03.20 - klo:10:35
Tänään sipulipihvit ja ranskanperunat+ salaatti. Vichy-omppumehusekoitus juomana.

Jääkaappi tyhjenee, mutta pakastimessa on vielä ym. aineksia. Perjantaihin pärjätään.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 26.03.20 - klo:15:20
Tänään kokkasin kotona paastonaikaan sopivaa vegaanista kasviskeittoa. Ruuan kera ruisleipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi kotimaisia marjoja. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: luterilainen - 29.03.20 - klo:12:41
Tänään ruokana oli kasvislasagnea. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Pyryharakka - 29.03.20 - klo:17:07
Mie kokeilin uusimmassa Aarre-lehdessä ollutta reseptiä: Hirvipihvit hapankaalipedillä. Harvoin viitsin tehdä noin monimutkaista ruokaa, mutta yleisön pyynnöstä.  :003:
Oikaisin sen verran, että paistoin pihvit eilen leivinuunissa. Tänään lämmitin ne ja tein niille sen hapankaalipedin. Tein perunamuussin ja keitin vähän porkkanoita tykö. Lisäksi vihreää salaattia. Jalkiruokana oli talkkunalla höystettyä puolukkarahkaa.

Monimutkaisuus tulee siitä, että teen kaiken alusta pitäen. Ensin jauhoin hirvenlihaa. Pihvitaikinaan tuli amerikanpekonia ja runsaasti sipulia. Ne paistettiin yhdessä, molemmat pienenä silppuna. Jäähdytettiin ja lisättiin jauhelihataikinaan.
Kun pihvit oli nyt valmiit, pystyin tänään keskittymään näihin muihin. Siis perunat ja porkkanat haetaan kellarista jne.
Hapankaali (ei ollut omatekemää, vaan kaupasta) haudutettiin smetanan, sinapin, hunajan ja kuivan valkoviinin kanssa. Se kuulosti tosi oudolta yhdistelmältä, mutta oli ihmeen makoisaa.
Sitten asetellaan hapankaalipeti ja pihvi päälle. Sen päälle vielä ruskistetut puhasipulirenkaat.

Täytynee vinkata tämä resepti isoveljelle, joka jakoi minulle viime viikon Moskovanpadan.
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.03.20 - klo:18:30
Nappaan tuosta heti tuon hapankaalin valmistusreseptin. Kokeilen kun seuraava kuorma kaupasta tuodaan. Hapankaalia ei ole kotona, eikä smetanaakaan kuin rippunen. Valkkari haetaan eri kaupasta, mutta se on Prisman katon alla sekin.

Olen pitänyt itseäni pari päivää paastolla kun vatsa alkoi vaikuttaa korona-stressin merkkejä.
Laiha kaurapuuro ja kermaton lohisoppa ja tee sen jo rauhoittikin, mutta hirveä vieroitusoire  tuli kahden päivän kahvittomuudesta.
Heti helpotti kun äsken join kupposen. :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki V
Kirjoitti: seppos - 29.03.20 - klo:18:54
Hapankaali on herkkuani.


Siirrytään seuraavaan