Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XI  (Luettu 45292 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #120 : 07.04.24 - klo:16:26 »
Metsämarjoista puolestaan voi saada ekinokokkiviruksen.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/ekinokokit/usein-kysyttya-myyraekinokokista/
Tuon myyräekinokokin on odotettu kohta rantautuvan Suomeenkin, mutta onneksi tapauksia ei ole vielä ilmennyt. Keskemmällä Eurooppaa ei metsämarjoja suosita syötävän ilman kuumentamista. Kyseessähän on oikeasti loinen eikä virus.
Hiljakkoin katsoin tiededokumentin loisista, jotka ovat kaikesta ikävästä huolimatta luonnon elinvoimaisuuden kannalta kovinkin tarpeellisia.
Australiassa hyvin menestyvää eninokokki heisimatoa en kyllä haluaisi koiraeläimen ulosteen mukana saada sisuksiini. Tämä loinen löytyy Yle Areenan linkistä n.18 minuutin kohdalta. https://areena.yle.fi/1-66889970

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/ekinokokit/usein-kysyttya-myyraekinokokista/
« Viimeksi muokattu: 07.04.24 - klo:16:34 kirjoittanut Mörtti-57 »
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33807
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #121 : 07.04.24 - klo:17:32 »
Kun yhdistää kotimaisiin kasviksiin soijaa tai tofua, niin saat niihin juureksien, sienien ja marjojen herkullista makua. Ravintorikasta tummaa tai vaaleaa soijarouhetta voi käyttää jauhelihan tapaan pyöryköissä, murekkeissa, laatikkoruuissa, kastikkeissa ja lasagnessa

Kotimaiset kasvikset, sienet ja marjat sisältävät Pohjolan aromeja . Niihin ei tarvitse lisäillä aasialaisia makuja, paitsi jos haluaa eksoottisempaa tunnelmaa.

Ohrasuurimot, herneet, linssit ja vihreät pavut ovat enimmäkseen kotimaisia ja käyvät monien ruokalajien lisukkeiksi sinällään tai sekoituksina.

Miksi tofua kun meillä on juustoja vaikka kuinka ? Vai onko sinulla vaimo idästä päin ? :003:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #122 : 08.04.24 - klo:14:56 »
Tuon myyräekinokokin on odotettu kohta rantautuvan Suomeenkin, mutta onneksi tapauksia ei ole vielä ilmennyt. Keskemmällä Eurooppaa ei metsämarjoja suosita syötävän ilman kuumentamista. Kyseessähän on oikeasti loinen eikä virus.
Hiljakkoin katsoin tiededokumentin loisista, jotka ovat kaikesta ikävästä huolimatta luonnon elinvoimaisuuden kannalta kovinkin tarpeellisia.
Australiassa hyvin menestyvää eninokokki heisimatoa en kyllä haluaisi koiraeläimen ulosteen mukana saada sisuksiini. Tämä loinen löytyy Yle Areenan linkistä n.18 minuutin kohdalta. https://areena.yle.fi/1-66889970

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/ekinokokit/usein-kysyttya-myyraekinokokista/
Sairastumisen riski, etenkin Suomessa, missä myyräekinokokkia ei ole koskaan tavattu, on mitätön. :)

Vaarallisin virus marjastajille ja metsässä viihtyville on Flaviviruksiin kuuluva TBE-virus, joka voi aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen. Se on punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti. Punkit levittävät myös bakteerin aiheuttamaa borrelioosia.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan olemme ottaneet TBE-rokotteen eli “punkkirokotteen”. Punkkitarkastus on helppo tehdä ja se auttaa suojautumaan taudeilta, joita punkit levittävät. Nopea reagointi punkin poistamisessa estää saamasta borrelioosia. :)
« Viimeksi muokattu: 08.04.24 - klo:15:04 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #123 : 08.04.24 - klo:15:04 »
Miksi tofua kun meillä on juustoja vaikka kuinka ?
Miksi juustoa kun meillä on tofuja vaikka kuinka?  :017:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22080
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #124 : 08.04.24 - klo:15:56 »
Miksi juustoa kun meillä on tofuja vaikka kuinka?

Kauppataseen vuoksi.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6340
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #125 : 08.04.24 - klo:20:45 »
Kun yhdistää kotimaisiin kasviksiin soijaa tai tofua, niin saat niihin juureksien, sienien ja marjojen herkullista makua.

Saat kotimaisiin kasviksiin juureksien, sienien ja marjojen herkullista makua, kun yhdistät niihin tofua?  :017:

Mutta oli miten oli, soijan estrogeeni naisellistaa miehiä! Otatko riskin vain saadaksesi herkullisia makuelämyksiä?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6340
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #126 : 08.04.24 - klo:20:48 »
Kaurakerma lienee kotimaisempaa kuin soija. Siihen kun yhdistää agar-agaria, joka tosin ei ole kotimaista, saa juustomaista valmistetta: https://vegela.fi/agar/. En ole kokeillut. Maustettuja kaurakermoja kuulemma löytyy, ja voihan sitä itsekin jollain maustaa.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #127 : 08.04.24 - klo:22:22 »
Mutta oli miten oli, soijan estrogeeni naisellistaa miehiä! Otatko riskin vain saadaksesi herkullisia makuelämyksiä?
Vastasin tuohon jo eilen, miten olen kyllä edelleenkin miesoletettu. :)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #128 : 08.04.24 - klo:22:29 »
Kauppataseen vuoksi.
Käytämme vain Jalotofua, joka on kotimainen luomutofu Tammisaaresta https://jalotofu.fi/ :)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22080
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #129 : 09.04.24 - klo:08:17 »
Käytämme vain Jalotofua, joka on kotimainen luomutofu Tammisaaresta.

Raaka-aine ei kuitenkaan kasva Suomessa. Soija tuodaan näköjään nykyisin Brasilian sijasta Itävallasta.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #130 : 09.04.24 - klo:19:09 »
Raaka-aine ei kuitenkaan kasva Suomessa. Soija tuodaan näköjään nykyisin Brasilian sijasta Itävallasta.
Erikoistutkija Marjo Keskitalo uskoo, että kotimaiselle soijalle löytyisi paikka tiedostavien kuluttajien ruokapöydässä.  :)

– Nyt on vähän tällainen valkuaiskasvien buumi, joten uskon kyllä, että suomalaiselle soijalle voisi olla täällä tilaa kasviperäisen ruoan raaka-aineeksi.

Kotimainen soija voi pian olla arkipäivää, vaikka viljelyn piti olla Suomessa mahdotonta – voidaanko tuontisoijalle heittää hyvästit?
https://yle.fi/a/3-11510270

Tänäänkin meillä oli ruokana paistettua tofua keitinperunoilla lautasmallilla. Ruuan kanssa ruisleipää päällysteenä Becel-kasvisrasvalevitettä, raakaraasteita, punajuuriviipaleita, puolukkasurvosta ja sinappikurkkusalaattia. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
« Viimeksi muokattu: 09.04.24 - klo:19:15 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4824
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #131 : 10.04.24 - klo:18:46 »
Tänään meillä oli ruokana vegaanista hernekeittoa. :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33807
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #132 : 10.04.24 - klo:19:11 »
Keitin ison kattilallisen kasvissosekeittoa. Sitä syötiin lounaalla, mutta äsken päivälliseksi bratwurstia ja perunasalattia ja papuja.

Pakastin 2 ltr  sosekeittoa. On mukava ottaa sitä kun ei ehdi tai jaksa kokata.

Me syömme kaksi lämmintä, kahvi-aamiaisen jka sisältää joko puuroa tai rahkaa marjojen kera ynnä kauraleipää.

Iltapäiväkahvilla jotakin pullanpuolta, ja iltapalana  leipää, puuroa tai mysliä.

Hedelmiä monta kertaa päivässä. ja Matille kuivaluumuja.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22080
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #133 : 11.04.24 - klo:08:18 »
Mietinpä tässä sen kummemmin asiasta tietämättä, että tofu on aika lailla käsityeltyä soijaa. Miten kasvin ravintoarvojen on siinä käynyt?

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33807
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #134 : 11.04.24 - klo:08:28 »
Olen sitä jokusen kerran paistanut näille meidän vegaaneie lihan sijasta. Sellaista kumimaista suolaista se mielestäni on.

Juustoissa löytyy paljon eri makuisia ja erilaista koostumusta. Juusto sopii kuorrutuksiin ja raasteena keittoihin, mutta onko paistettavaa juustoa, en tiedä.

Tofun ravinto-arvoa en minäkään tiedä, eräänlainen korvike se täällä Pohjolassa lie.

Aasiassa missä on valtavasti ihmisiä sillä on kai siinä merkityksensä että sitä on saatavissa halvalla.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)