Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 18.12.21 - klo:13:14

Otsikko: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 18.12.21 - klo:13:14
Erikoista, että vasta nyt aloitan joulutouhut keittiössä. Se johtuu sairaus-ja terveysrintaman kiireistä.

Tänään ostin kinkun, 5 kg Veijo Votkinin muistoksi Votkinin herkkukinkun, suolatun ja sulan. Se odottaa parvekkeella keskiviikkoon asti. Paitsi jos pakkanen yltyy yli - 5 asteen.

Saarioisten ison lanttulaatikon ostin, porkkanalaatikkoa en, emme välitä siitä.

Sinappi on keitetty, ja se on niin hyvää että sitä söisi lusikallisia kerrallaan.
Tuuvinki-perunat, jauhoiset, on ostettu, samoin rosolli-tarpeet.
Lohen graavaan vielä tänään, yhdeksi vrk jääkaappiin ja siitä sitten pakastimeen.

Silliä ja anjovista ostin, sekä munia tietenkin.sekä smetanaa. Anjovista tarvitsen maksapateen tekoon. Kermaa kuluu nyt paljon. Kolme ostettiin, mutta alkuviikosta tarvitaan lisää.

Luumu-rahkan ( ISn ohje ) tein kokeeksi. Se syödään ennen joulua, ja äkkiä tekaisen uuden jos niin käy että sitä halutaan lisää.

Mätiä en ehtinyt enää etsiä täydessä kaupassa, haen alkuviikosta.

Sukaakonvehteja on viemisiksi ja omiksi syömisiksikin.

Kuivakakut ja lusikkaleivät haen Sinuhen konditoriasta. Itse en leivo muuta kuin torttuja sitä mukaa kun tarvitaan.

Menemme aattona entiseen kotiimme vähäksi aikaa, ja sitten meille tulee syöjiä sekä aattona että joulupäivänä.

Voimille tämä ei vielä ole kovasti ottanut kovasti, vaikka eilen olin kolonoskopiassa ja kymmenen koepalaa otettiin.

Koronajoulu on Joulu siitä huolimatta, ja sitäkin suurempi kun olemme kokemuksia rikkaampia.
Meille on syntynyt Vapahtaja !

                                                         (https://www.cosgan.de/images/midi/xmas/b130.gif)
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 18.12.21 - klo:19:42
Tänään meillä oli ruokana chili sin carnea keitinperunoilla.  :icon_xmasbiggrin:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.12.21 - klo:09:55
Iänään syömme suppilovahverokeittoa.

Ajattelen pitää 'pienen joulupaaston' lihasta ja herkuista.

Koin hiukan euforiaa kun jouduin tyhentämään suloistoni tutkimusta varten. Sokeria en mitannut, mutta en tuntenut hypoglygemian oireita. Olin voimakas ja rohkea, enkä tarvinnut mitään kipu-tai rauhoitus-lääkitystä.   :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 20.12.21 - klo:10:32
Ajattelen pitää 'pienen joulupaaston' lihasta ja herkuista.
Kristillinen joulupaasto kuuluu herännäisyyteen.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 20.12.21 - klo:11:21
Kristillinen joulupaasto kuuluu herännäisyyteen.

Ei taida kuulua mitenkään keskeisenä asiana.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 24.12.21 - klo:01:25
Nyt tuli kyllä maailmanhyvä sienisalaatti! Vaikka itse (kokkina) sanonkin. Mutta osui suhteet ja sienten liotusaika kohdalleen. Se varmaan taas loppuu kesken.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 24.12.21 - klo:07:36
Se varmaan taas loppuu kesken.

Hedelmäkakusta sanotaan, että se säilyy hyvin. Ei ole koskaan säilynyt!
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 24.12.21 - klo:14:21
Hedelmäkakusta sanotaan, että se säilyy hyvin. Ei ole koskaan säilynyt!

Minulla on hedelmäkakkua, ja se tuntuu kyllä säilyvän. Ei enää makea niin maistu, ja tuo tuntuu yli-imelältä. Mutta joo, jos olisin leiponut sen jo marraskuussa, ei ehkä olisi lupauksista huolimatta säilynyt.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 26.12.21 - klo:01:06
Ensimmäinen loppunut jouluruoka: Luumukiisseli. Keitin lisää. Nyt on toinen puurosatsi tulossa. Muuta on. Olen syönyt liikaa (en tukalaan ähkyyn, mutta lievään). No, joulu on kerran vuodessa vaan! (Joulu on tullut taas, ja joulu on tullut taas, se pääsiäiseen asti kestää! Sitten on pääsiäinen, sitten on pääsiäinen, jouluun asti sitä kestää. Totta se tuskin lienee, totta se tuskin lienee, koska paastoaika estää. Ja hyvä että estää, sanon minä.)
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 19.01.22 - klo:16:51
Tänään meillä oli ruokana peruna-porkkanasosetta ja paistettua tofua. Ruuan kera porkkana-kaaliraastetta, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikalja.   :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.01.22 - klo:10:35
Meillä on tänään Hapankaalilaatikkoa ja paahdettuja HKn lihapullia, puolukkahilloa ja kaurajuomaa.

Teen Häpankaalilaatikon näin:

2 rasia valkosipulihapankaalia
riisipuuroa, laktoositon

Nämä sekoitetaan
lisätään
2 pkt pekonia
osa silputaan seoksen joukkoon
pitkät siivut laatikon
pinnalle.

uuni 200 astetta, 1 h
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 31.01.22 - klo:16:56
Tänään meillä oli ruokana keitettyä kauraa ja paistettua tofua. Ruuan kera porkkana-varsiselleriraastetta, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikalja.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.01.22 - klo:17:30
Meillä syötiin täytetyt suippopaprikat. Täytteenä oli keitettyä perunaa kuutioina, herkkusieniviipaleita, savukinkkukuutioita, persiljaa ja emmental-raastetta.

Uuni 200 astetta, 40 min.

Juomana oli kaurajuomaa.

Paprikaa ostin niin paljon, että ketin siitä, sipulista, ölystä, suolasta, hunajasta, mustapippurista ja valkoviinietikasta+tilkasta vettä säilykkeen.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 02.02.22 - klo:20:52
Tänään meillä oli ruokana punajuurivuokaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.02.22 - klo:12:42
Näiden olympiakisojen aikana on oltava ajoituksen mestari kokkaamisen kanssa että ehtii myös kisat katsoa.

Naisten hiihdon alkaessa valmistin silakkapihvit ensin, ja panin uunin lämpiämään.
Ensin sinne työnsi vuoallisen lohkoperunoita kun niiden kypsymisaika on pidempi.

10 min myöhemmin kalat. Samaan aikaan vispasin munakokkelin ja siinähän ei kauan mene kypsymiseen.
Lisukkeet oli valmiina purkissa, ja smetanapurkki pöytään kattauksen aikaan.

Just ennen ampumahiihdon alkua ehdimme syötä. Minulle jo maistuikin sillä olin herännyt ennen kuutta.

Tänään nautitaa 3. kerran Runebergin torttuja kahvin kanssa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 09.02.22 - klo:22:33
Tänään meillä oli ruokana raamatullista linssikeittoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.02.22 - klo:08:27
Meillä syödään kiitoksin. Raamattua en reseptinä muutoin käytä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 10.02.22 - klo:17:55
Meillä syödään kiitoksin. Raamattua en reseptinä muutoin käytä.
Meille koko Raamattu on aivan kokonansa Jumalan sanaa eikä Hän ole antanut yhtään käskyä tai elämänohjeita ilman pätevää syytä. Siksi Hänen antamiaan ohjeita ja käskyjä noudattamalla ihminen kaikilla elämänsä alueilla saa siunauksen, ja voi hyvin, mutta kapinoimalla tulee kirous, sairaudet ja vastoinkäymiset (5.Moos.28:1-68), ja niskoittelijat saavat tyytyä asumaan kuivassa erämaassa (Ps. 68:7). Meillä on aina Raamattu ruokapöydällä.  :eusa_pray:

Tänään nautimme kiitoksen kanssa aamiaiseksi  kaurapuuroa ja lounaaksi chili sin carnea. Ruuan kera punajuuriviipaleita, raasteita ja ruokajuomana kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.02.22 - klo:18:04
Teillä on tosi uskovainen koti.

Me popsittiin hapankaali-riisi-pekonilaatikon kanssa Homejuuto-lihapyöryköitä, keitettyä perunaa ja porkkanaa. Oli kastikettakin.

Kiire näitten Pekingin kisojen ruoka-aikataulun kanssa. Ehdittiin kuitenkin syödä.
Jälkikasvu söi äsken lähes kaiken mitä jääkaapista löysin kahvipöytään.

Olen maistellut että mitä kahvia Matti onkaan ostanut, maistoin sen erilaiseksi. Katsoin pakettia, se on pannujauhatusta. Juhla-Mokkaa tosin, ja hyvää siitäkin tulee kun laittaa enemmän poroja.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 10.02.22 - klo:18:19
Teillä on tosi uskovainen koti.
Raamattunsa osaava uskova tietää, että luomiskertomuksen mukaan Jumala loi ihmisen kasvissyöjäksi.  :eusa_pray:

”Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne.”
(1Moos.1:29)

Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala antoi ihmisille luvan syödä lihaa, koska vedenpaisumuksen päätyttyä Nooa otti kaikkia puhtaita karjaeläimiä, ja puhtaita lintuja, ja uhrasi niistä polttouhrin Herralle (1.Moos.8:14-22), mikä on esikuva Messiaan, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen uhrista, ja tässä yhteydessä Jumala antoi ihmiselle luvan syödä kasvisravinnon ohella myös lihaa.

”Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit.”
(1Moos.9:3)

Jokainen Raamattunsa hyvin osaava uskova tietää, että Jumala jakaa puhtaat, ihmisravinnoksi kelpaavat eläimet, ja epäpuhtaat ihmisravinnoksi kelpaamattomat eläimet, antaessaan ihmisille luvan syödä lihaa (3. Moos.11:1-47).

Ihmisravinnoksi kelpaavaksi tarkoitetut eläimet ovat märehtijöitä, joilla on kokonaan halkinaiset sorkat, kuten lehmä, härkä, lammas, vuohi, poro, hirvi ja peura.

Epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia ovat muun muassa kameli, jänis, sika, kissa, koira, hiiret, rotat, käärmeet ja muut epäpuhtaat pikkueläimet. Lintujen kohdalla ihmisravinnoksi kelpaavia ovat kana ja kalkkuna.

Epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia ovat petolinnut, jotka ovat myös raadonsyöjiä, kuten kotka, haukka, pöllö, huuhkaja, lepakko, kaarne, varis, kurki, sääksi, haikara ja lokki. Kalojen kohdalla kaikki suomulliset ja evälliset kalat ovat syötäviä, epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia ovat ne, joilla ei ole eviä ja suomuksia kuten ravut, äyriäiset ja kotilot (3. Moos.11:1-47).  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.02.22 - klo:18:28
Ihminen, joka on syönyt mitä on sattunut saamaan tai löytämään, eikä osaa Raamattua ulkoa on Kristukselle luotuna rakas, ja on jopa lammas, eikä vuohi kun taivasosuutta jaetaan.

Onko myös ohjeita kahvin tai teen suhteen ?  Viinihän on sallittu ? Vai onko.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 10.02.22 - klo:19:29
Ovatko sienet raamatullista ravintoa?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 12.02.22 - klo:17:51
Ovatko sienet raamatullista ravintoa?
Ota annos sieniä niin tajuntasi laajenee ja saat vastauksia perimmäisiin kysymyksiin.  :eusa_clap: https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/aef4e162c78146748b9f58c08dfc6465.jpg

Tänään meillä oli ruokana raamatullista soijapataa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Thomas McElwain - 12.02.22 - klo:18:10
Ota annos sieniä niin tajuntasi laajenee ja saat vastauksia perimmäisiin kysymyksiin.  :eusa_clap: https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/aef4e162c78146748b9f58c08dfc6465.jpg

Tänään meillä oli ruokana raamatullista soijapataa.  :eusa_pray:

Niin soijapata säästää luontoa.  :eusa_clap:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 12.02.22 - klo:21:24
Ota annos sieniä niin tajuntasi laajenee ja saat vastauksia perimmäisiin kysymyksiin.

Tuo nyt ei ollut mitään Raamatun ilmoitusta. Mahtaako kirjoituksissa olla ainuttakaan mainintaa sienistä. Nehän eivät nykytietämyksen mukaan ole kasveja.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 12.02.22 - klo:23:51
Tuo nyt ei ollut mitään Raamatun ilmoitusta. Mahtaako kirjoituksissa olla ainuttakaan mainintaa sienistä. Nehän eivät nykytietämyksen mukaan ole kasveja.
Joo, ei ollut Raamatun ilmoitusta, anteeksi joutava höpötykseni :icon_redface:. Nykytietämyksen mukaan sienet eivät ole kasveja eikä eläimiä ja ne luokitellaan omaan sienikuntaan.

Lähteet

Sienet https://fi.wikipedia.org/wiki/Sienet

Ruokatieto- - Mitä sienet ovat? https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/luonto/sienet/mita-sienet-ovat
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Thomas McElwain - 13.02.22 - klo:08:00
Joo, ei ollut Raamatun ilmoitusta, anteeksi joutava höpötykseni :icon_redface:. Nykytietämyksen mukaan sienet eivät ole kasveja eikä eläimiä ja ne luokitellaan omaan sienikuntaan.

Lähteet

Sienet https://fi.wikipedia.org/wiki/Sienet

Ruokatieto- - Mitä sienet ovat? https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/luonto/sienet/mita-sienet-ovat

Minun puolestani niitä saa luokitella miten hyvänsä, kun vain ei ole "kuolemaa padassa." (2Kun 4:40) Kiitos vain ruokatiedosta.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 13.02.22 - klo:08:11
Minä olen puolestani sitä mieltä, että ruoan luokitteleminen ’raamatulliseksi’ on joutavaa. Mooseksen säännöt perustuvat antiikin olosuhteisiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin. Nyt tulisi kiinnittää huomio ekologiaan ja talouselämän oikeudenmukaisuuteen.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Thomas McElwain - 13.02.22 - klo:12:29
Minä olen puolestani sitä mieltä, että ruoan luokitteleminen ’raamatulliseksi’ on joutavaa. Mooseksen säännöt perustuvat antiikin olosuhteisiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin. Nyt tulisi kiinnittää huomio ekologiaan ja talouselämän oikeudenmukaisuuteen.

Samaa mieltä, että on jo "Mooseksen" aikoina ollut kaksi eri näkemystä. Toinen oli piintynyt raamatullinen näkemys, että on olemassa Jumala, joka ilmoittaa tahtonsa profeetan kautta, ja jota pitää totella ymmärtämättä miksi. Toinen näkemys oli, että aurinkojumala Baal nostaa vedet merestä ja tulee sade, joten pitää kaikki tehdä sen mukaan, miten luonnon lait säätävät.
Jonkun pitäisi sepittää lisää ympäristöystävällisiä virsiä. Voisi olla lisävihko.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Thomas McElwain - 13.02.22 - klo:12:36
Minä olen puolestani sitä mieltä, että ruoan luokitteleminen ’raamatulliseksi’ on joutavaa.

Jos te nyt syötte eli juotte, eli mitä te teette, niin tehkäät kaikki Jumalan kunniaksi. 1 Kor 10:31
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 19.02.22 - klo:13:37
Tänään meillä oli ruokana juuressosetta ja paistettua tofua. Ruuan kera raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 19.02.22 - klo:15:19
Ruokajuomana tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.

Varoitus: kommentti sisältää tuotesijoittelua.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.03.22 - klo:19:52
Hemmottelin lievästä halvauksesta toipuvaa Matti ( myös itseäni ) Mannapuurolla ja mansikkakiisselillä.
Meillä on usein sekä ilta- että aamupuurona kaurapuuroa sen terveellisyyden takia.

Kun syömme myös kauraleipää, alkaa välillä 'tökkiä' vaikka vaihtelen juustoja ja leikkeleitä.

Oli nautinnollista ja makoisaa kun puuro ja kiisseli olivat hiukan jäähtyneitä. Niitä lusikoidessa tuli taas lapsuus mieleen. Äiti laittoi niitä useammin kuin minä.

Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.04.22 - klo:10:14
Pääsiäisherkkujen jälkeen maistuu arkinen kalakeitto. No vähän lopuksi hölvään sitä katkaravuilla.

Matti tarjoitui kuorimaan perunat ! Käsi pelaa paremmin kuin jalka. Kiitos tästäkin avusta. Minä petasin puhtaat petivaatteet puolestani.

Saaristolaisleipää on vielä pääsiäiseltä jäljellä. Se oli herkkua kylmäsavulohen keralla, mutta kelpaa sopallekin juuston keralla.

Katsoin leipäpussin viimeisen käyttöpäivän, se on 12 / 2024  !!
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: juhani - 20.04.22 - klo:17:16
...tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:
Tästä Laihian kotikaljasta voi olla parikin juttua... ensinnä omistaja on körttiläinen, joka on ollut körttiläisten päätoimikunnassa. Toiseksi ihan upea tarina miten köyhä teologi ostaa komian kartanon joen likeltä. Yksinomaan pikkasen pistetään Laihian Maltaaseen sokeria vähän enemmän. Upea juoma. Ei tarvitse mitään pussikaljoja.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 29.04.22 - klo:15:29
Tästä Laihian kotikaljasta voi olla parikin juttua... ensinnä omistaja on körttiläinen, joka on ollut körttiläisten päätoimikunnassa. Toiseksi ihan upea tarina miten köyhä teologi ostaa komian kartanon joen likeltä. Yksinomaan pikkasen pistetään Laihian Maltaaseen sokeria vähän enemmän. Upea juoma. Ei tarvitse mitään pussikaljoja.

Ai tämä tapaus. Joku vuosi sitten haki rouvalleen henkilökohtaista avustajaa, joka muuttaisi heille asumaan (oma huone tarjottiin ja ruoka), tekisi töitä kaikkina viikonpäivinä, ja saisi tästä palkkaa 720 euroa kuussa. En tiedä, onnistuivatko. Se on aika harvinaista näinä individualistisina aikoinamme, että toisen nurkissa haluaa luuhata, ja sitoutua yhteiselämään kuin perheenjäsen (pl. että perheenjäsen eli aviomies "työnsä puolesta liikkuu paljon" eli pääsee välillä muuallekin). - Tuota aika paljon muutamalla keskustelupalstalla naureskeltiin, kuinka laihialainen (tietysti!) yrittää päästä halvalla.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.05.22 - klo:10:56
Pidämme, kai koko sukukin, siskonmakkarasopasta. Tein sitä taas tänään.

N. 2, 5  ltr
1 pkt Wurstin siskonmakkaroita
1,3 ltr vettä
1 lihalienikuutio, iso
6-7 perunoitna
1 pss keittojuureksia, pakaste
1,5 dl  lanttukuutioita, tuore
1 peni sipuli

1,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
nippu persiljaa

Nautitaan ruisleivän ja juuston kera. Juomme kaurajuomaa.

Minun makuuni keitossa pitää maistua lanttu ja sipuli, joita kaikki eivät soppaansa laita. On myös maitoinen versio. Sitä söin lapsena, en enää.

Keitän kasviksia vesi-lihaliemessä n. 20 min, lisään siskot puristettuna suolesta pieniksin palloiksi. Maustan ja lisään persiljasilpun
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.05.22 - klo:11:40
Ostin taas paketin siskonmakkaroita, mutta niiden vuoro on vasta ensi viikolla. Panin ne pakastimeen.

Nyt oli kalakeiton vuoro. Tein nyt kirkasliemisen keiton. Sen juju on kalaliemi-fondie ja valkosipuli-aioli. Opin sen Bjarne Kallikselta kun hänen vaalityössän tarjoilimme ns. Kalliksen kalakeittoa.

En valmistanut aitoa majoneesi-aiolia, vaan puristin kermaviilin joukkoon pari kynttä ja ripotin mustapuppuria sekaan. Meni täydestä ' kuin väärä raha'.

Ruokien helppous ja ravitsevuus ovat nyt meillä Nro 1. Lihan kulutus on vähentynyt ainakin 60 %
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 15.06.22 - klo:10:45
Juttelin kälyni kanssa ja hänen mainintansa mahdollisesta 'leivän loppumisesta' Ukrainan tilanteen ja maamme vähäisten viljapeltojen vuoksi, innostuin tutkimaan jauhovarastojani.
Näkyi olevan useita vanhentumassa olevian pussinpohjia. Tuumasta toimeen. Laitoin sämpylätaikinan, ja se on nyt nousemassa. Siitä tulenee parikymmentä monivilja-siemensämpylää.
Pakastan ne 'pahan päivän varalleä'.

Tuleepa vaihtelua ainaiseen kauraleipään ja Reissumiheen. Niitä me lähes yksiomaan käytämme. Välillä innostun ostamaan saaristolaileivän. Viimeisin oli kovin murenevainen.  >:(
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.06.22 - klo:14:25
Juhannusruokailu on meillä kala-painotteinen.

Tänään söimme vain muutaman uuden perunan, keitettyjä kananmunia, vähän matjessilliä, hakattua kurkkua tillin, sokerin, suolan ja etikan kera. Ruisleipä juustolla tukevoitti sopivasti.

Illalla kalkkunanakkeja ja leipiä.

Ostin toistakiloisen savulohen. Siitä laittelen ainakin kahtena seuraavana päivänä jotakin.
Kuohuviini kuuluu juhannukseemme. Samoin keksit vuohenjuuston ja viikunahillon kera.

Kakkupohjan ostin, mutta laitanko siihen täytteet, on vielä epävarmaa.  Jos vieraita ilmaantuu, ehkä sitten.
Kahdestaan ollen tyydymme pullaan ja johonkin pieneen makeaan.

Ai kuinka minun mieleni tekee hiilisilakoita !!!
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Viisveisaaja - 23.06.22 - klo:19:26
Töitä liikaa ollut, vaan yks grillaus tänä kesänä, mutta huomenna grilli kuumaksi .
Oliko se että kahvi kylmänä ja muija kuumana?

Siis alkaa taas se parhaan grillimakkaran jokavuotinen metsästys.

Kauan oon suunnitellut, siis paljoakin esim pontikankeittolaitosta, mutta siis itte tehdä grillimakkara.
Lihamyllyyn vaan lihaa ja mausteita, sellaista maronoitua lihaa ja joku kuori tai suoli mihin sen sotkun tunkisi akkaraksi ja sitten grillaisi.
Tälläiselle kylähullulle elämä on liian lyhyt kaikkeen mitä mielessä keksintöjä liikkuu.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.07.22 - klo:13:50
Vaihtelua perunan tarjoiluun antoi tänään ISssa oleva resepti. Aion kokeilla, ja uskon maistuvan !

Mäiskyt uusista perunoista
Mausteita, kuten sipulia, yrttejä ja juustoa, voi latoa perunoiden päälle oman maun mukaan.

n. 700–800g uusia perunoita

50 g sulatettua voita

sormisuolaa

tuoretta rosmariinia

mozzarellaraastetta

punasipulia nipussa

ruohosipulia

1 prk (n. 200g) ranskankermaa

Pese ja keitä perunat kypsiksi.

Laita perunat uunivuokaan ja litistä ne juomalasin pohjalla tai lusikalla.

Lusikoi perunoiden päälle sulatettua voita, ja ripottele pinnalle sormisuolaa sekä pilkottua rosmariinia.

Lisää juustoraaste päälle.

Paista uunissa 225 asteessa 15 minuuttia.

Lisää perunoiden päälle pilkottua sipulia ja ruohosipulia.

Tarjoile mäiskyt ranskankerman kanssa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 11.07.22 - klo:01:21
Siis alkaa taas se parhaan grillimakkaran jokavuotinen metsästys.

Tsekkaa tuolta: http://www.makkara.info/aks3.php?KRAKOVAT

Mutta jos ei jaksa metsästää, niin Kabanossi Original on hyvä perusvalinta, joka löytyy jokseenkin joka myymälän valikoimasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 11.07.22 - klo:01:31
Kalakeittoa:

Suikaloi pari fenkolia (se vihannesosastolta löytyvä ainakin isommissa kaupoissa), porkkanaa, paprika, maun mukaan jotain mietoa sipulia (kesäsipulin varsia, purjoa, salottisipulia...), ehkä sellerinvarsikin, kuullota oliiviöljyssä jos huvittaa, muttei ole pakko. Lisaa purkillinen säilttyjä tomaatteja ja purkin huuhdinvedet kattilaan, ja lisäksi kalalientä tai ihan vaan vettä. Pari laakerinlehteä, kunnolla timjamia, valkosipulia viipaleina tai murskana, chilijauhetta, ehkä paprikajauhetta, ehkä valko- tai mustapippuria. Neljä perunaa lohkoina jos haluat, tai enemmänkin jos tykkäät. Ja sitten se salainen ainesosa, eli pienen pestyn appelsiinin raastettu kuori eli ne keltaiset osat, ja puristettu mehu. Keittele, ja kun kasvikset ovat kypsiä, lisää puoli kiloa jotain kalaa, tai voi olla enemmänkin jos haluat. Äyriäiset mahtuu mukaan myös. Näitä ei tarvitse enää keittää, kypsyvät liemessä kyllä. Syödään kuivahtaneen vaalean leivän kanssa. Lautaselle voi lisätä (valkosipuli)majoneesia, mut ei ole pakko. Terveysviranomaisetkin tykkää sopasta, jos vähän vaihtelet kalalajeja ja leipä on kokojyvää.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.07.22 - klo:15:21
Tuore kala on nyt kovissa hinnoissa. Niitä kalleimpia kuten kuhaa ja ahvenfileiä en ajattelekaan.

Perattu muikku maksoi n. 12 e/kg, ja otin puolisen kiloa. Ne oli pienikokoisia, mutta sitä parempia syötäviä ruotoineen kun ne oli rapeiksi voissa paistettuina .
Suolaa pitää kalassa olla, silloin se maistuu.

Kyllä tuli herkkua ! Puolet syötiin lounaalla, ja minä ainakin olen käynyt näpistelemässä niitä sen jälkeenkin, mutta  v a i n  yhden kerrallaan. :icon_biggrin:

Kyllä maistuu ihan paljaaltaakin.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.07.22 - klo:10:25
Viileiden säiden ja pehmeiden kaalinkerien aikaan on kiva laittaa kaaliruokia. Ne ovat makunystyröille herkkua, mutta minun mahalleni myrkkyä.

Nyt porisee kaalipata hellalla. Matti sitä toivoi kun kaalinkerän näki jääkaapissa.
Olin ajatellut kaalikääryleitä, mutta vähemmällä nyt pääsin.

Kaali
vähän riisiä
vähän kesäsipulia
voita ja öljyä kasariin
jauhelihaa
suolaa, siirappia ja valkopippuria
tilkka etikkaa lopuksi.

Öljy/voi kuumennetaan kasarissa
jauheliha ja sipuli ensin vähäksi aikaa
sitte kaalisilppu ja puuroriisi

käännellään usein

lisätään vettä tarpeen mukaan
kaalista irtoaa paljon nestettä
lopuksi mausteet.

haudutellaan yht. n 45 min.

syödään ruisleivän, puolukkasurvoksen kanssa.
( ilmavaivat voivat olla kovat )
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: seppos - 30.07.22 - klo:17:53
Makeutta elämään

Mennään marjanmyyntipisteeseen. Ostetaan mustikoita ja vattuja suurin piirtein yhtä paljon. Mennään kotiin ja kaadetaan ne sekaisin mikseriin ja sotketaan ne täysin. Sitten lorautetaan maun tehosteeksi loraus kinuskikastiketta suoraan purkista. Pyöräytetään mikseriä vielä hetki. Sotku nautitaan suuressa makean himossa pelkkänään tai viilin päällä tai lätyn päällä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.08.22 - klo:09:51
Prisman muikkutarjous 6,95 /kg peratut kalat. Ostin 1 kg. Puolet paistan tänään, puolet pakastin.

Koskenlaskijaa ostin kaksi pakettia myös vaikka normaalihintaisia ovat, 3.15/pkt.
Meillä tykätään lämpimistä voileivistä. Ja moniin kasvissosekeittoihin sulatan sitä mauksi palasen. savuporoa ja voimakasmakuista valitsin.

Kahvin hintaankin alkaa tottua, eikä Kulta- Katriina maksa kuuttakaan euroa paketilta. Me käytetään sitä Luomua.

Vitalin mehuista pidän eniten siitä jossa lukee Silmille. Sitä ei ollut, otin Uudistavaa.  :003:

Kuivan ja käheän kurkkuni takia imeskelen lähes jatkuvasti Mynthonin sokerittomia pastilleja. Olen ihastunut  Viileä minttu-lajiin. Maisuu hiukan anikselle ( ouzolle ) :003:

Huomaan että ostan enää harvoin uusia 'tuttavuuksia'. Samat hyväksihavaitut tuotteet helpottavat myös ostamista, kun tietää niiden paikat. Jää etsiminen vähemmälle.

Kerran viikossa menemme Prismaan ja tarvittaessa Ostarin S-markettiin.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: juhani - 06.08.22 - klo:14:00


Kuivan ja käheän kurkkuni takia imeskelen lähes jatkuvasti Mynthonin sokerittomia pastilleja. Olen ihastunut  Viileä minttu-lajiin. Maisuu hiukan anikselle ( ouzolle ) :003:




Sinähän voisit ruveta rokkilaulajaksi. Minä rakastan käheätä ääntä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 06.08.22 - klo:14:06
Niin minäkin. Mutta en itsellä.

Toisaalta klassisella puolella tykkään kontratenori-äänestä.

---
Kotikokki tarjoili tänään ukolle eilistä soppaa. Huominen tuo jotain parempaa pöytään.

Nyt sienet kasvaa . Kumpa saisin kantarellejä tai herkkutatteja, uusia. Tatteja on suppiksia on vielä pakastimessa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.08.22 - klo:08:22
Tänään pääsen torille. En muista koska olen viimeeksi ollukaan. En tänä vuonna kertaakaan.

Kukkia, marjoja ja kantarelleja on tähtäimessä. :109:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.08.22 - klo:11:37
Näinä helteisinä aikoina en halua laittaa uuniruokaa enkä pidempää kypsentämisaikaa vaativaa ruokalajia.

Kaupassakin käyn harvemmin joten on otettava sitä mitä varastoista löytyy.
Parvekkeella minulla on muutama yrttilaatikko, niistä saan maustamiseen.

Tänään tein tomaatti-lihapullakeiton.

1 pss Knorr´n Tomaattikeittoa
1/2 pss HKn lihapyöryköitä
1dl maitoa
9 dl vettä
vihreää sipulinvartta silppuna
balsamia silppuna
mustapippuria
suolaa

smetanaa

 Keitto tehdään pussin ohjeen mukaan. Lisätään mausteet ja maistetaan tarvitaanko suolaa tai pippuria lisätä.

Smetanan lisään vasta lautaselle, enkä sitä sekoita.
Kaveriksi ruisleipää, juustoa ja metukkaa yms.

Kaurajuoma maistuu meillä sen kanssa, tai kivennäisvesi.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 31.08.22 - klo:14:31
Tänään meillä oli ruokana paistettua tofua keitinperunoilla. Ruuan kera raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkaa. Ruokajuomana tietenkin heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 09.09.22 - klo:12:44
Tänään meillä oli ruokana kasvishernekeittoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 09.09.22 - klo:13:20
Niinpä. Hernehän on kasvis.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 10.09.22 - klo:17:24
Tänään meillä oli ruokana kasvislasagnea.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.09.22 - klo:17:42
Meillä oli lohta sekä lounaalla ( medaljongit ) että äsken ( lohikeitto ).
Kun kilohinta oli 12,95 oli ostettava enemmän, mutta laitettava molemmat yhtaikaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 11.09.22 - klo:18:04
Tänään meillä oli ruokana uunisilakoita keitinperunoilla. Ruuan kera ruisleipää, raasteita ja punajuuriviipaleita. Ruokajuomana heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 11.09.22 - klo:19:37
Ruokajuomana heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.

Kotikaljasta pitävät monet maailmalliset ja suruttomat. Tummassa ystäväkansassa on toisaalta niitä, joille kalja ei maistu. Körttiläiset on yhtä kirjava joukko kuin väki yleensä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.22 - klo:14:25
Tänään meillä oli ruokana kasvismakaronilaatikkoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.09.22 - klo:15:06
Meillä oli ohukaiskääryleet, uunissa juustolla kuorutettuna. Ja salaattia jota pitää olla aina kun ei ole keittoa.
Keiton kanssa pitää olla aina leipää, muulloin ei, paitsi aamiaisella ja iltapalana.

Siivoija syö aina kanssamme kun hän on tehnyt työnsä. Iltapäiväkahvilla kävin naapurissa jossa sama siivooja käy aina meidän jälkeemme.
Anneli tarjosi kahvin kera mustikkapiirakkaa ja ( tai ) omenpaistosta ja vaniljakastiketta.

Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 16.09.22 - klo:14:16
Tänään meillä oli ruokana linssikeittoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.09.22 - klo:15:33
Meillä oli katkarapukeittoa BlåBandin pussista+pakaste-katkoja.Ruisleipää ceddarjuustoa päälle. Illalla otamme Helsingin Makkaratehtaan Yönakit ja hapankaalia. Yöpalaksi karjalanpiirakat.

On huonon voinnin takia helpottaa kyökkihommia. Huomena kuitenkin mennään Prismaan. KultaKatriina on tarjouksessa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 17.09.22 - klo:22:01
Tänään meillä oli ruokana soijapataa aasialaisittain.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 17.09.22 - klo:22:55
Mitä tuo ’aasialaisittain’ mahtaa tarkoittaa? Aasia on suurin maanosa, joka ulottuu tropiikista napaseuduille ja Tyyneltämereltä Välimerelle. Kuinka monta toisistaan poikkeavaa ruokakulttuuria sinne mahtuukaan! Pelkästään Kiinassa syödään eri seuduilla hyvin erilaista ruokaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 28.09.22 - klo:15:14
Tänään meillä oli ruokana kaalipataa keitinperunoilla. Ruuan kera ruisleipää päällysteenä kasvismargariinia, raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana Laihian Mallas Oy:n mallasjuomauutteesta valmistamaamme kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: juhani - 30.09.22 - klo:11:24
Huomena kuitenkin mennään Prismaan. KultaKatriina on tarjouksessa.

Minäkin tykkäisin KultaKatriinasta, mutta rakas, seitsemän perillisen äiti ei tykkää ollenkaan. Kituutellen minä juon juhlamokkaa (se on pikkasen kitkerämpää).
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.09.22 - klo:11:34
Tyttärenpoika toi meille kaksi pakettia kahvia, joita en ole täällä huomannutkaan. Ne ovat Arvid Nordquist tia. Otin käytöön Svea lisänimisen. Se jauho on pikimustaa ja hienonhienoa. Maku on valtavan voimakas. Laitan sitä neljän kupillisen satsiin 1 mitallisen ja 3 mitallista Perinteistä KultaKatriinaa.

Pidän eniten KultaKatriina Luomu-kahvista. Ja sen kanssa Salosen ( ei meidän) vaan turkulaisen leipomn hillopitkoa. Nam !

'Meän Martta' tulee koulusta päästyään meille kokkaamaan. Aioin pyrkiä hiukan opettamaan kotitaloutta hänelle. Jospa yksi omena olisi pudonnut 'puuni' alle.

Valmistamme uuni-broileria riisipedillä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 30.09.22 - klo:13:45
Silakan sisältämät tärkeät rasvahapot edistävät sydämen hyvinvointia ja D-vitamiini vahvistaa luustoa. Itämeressä silakkaa riittää, joten se on heränneelle tummalle ystäväkansallekin hyvä ja terveellinen ruokavalinta. Tänään meillä olikin ruokana uunissa haudutettuja silakkafileitä keitinperunoilla. Ruuan kera ruisleipää päällysteenä kasvismargariinia, raasteita, raakakasvissalaattia, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 30.09.22 - klo:20:57
Itämeren silakkakanta ei ole entisensä. Pieniksi ja hennoiksi ovat käyneet. Tutkijat ovat huolissaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 01.10.22 - klo:13:12
Tänään meillä oli ruokana soijapaloista valmistettua vegaanista kanatonta kanakastiketta keitinperunoilla.   :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 01.10.22 - klo:16:20
Tänään meillä oli ruokana soijapaloista valmistettua vegaanista kanatonta kanakastiketta keitinperunoilla.

Osaatko tehdä soijatonta soijakastiketta perunattomilla keitinperunoilla? Minusta on reilua, että ruoka näyttää ja maistuu siltä, mitä se todella on.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 01.10.22 - klo:22:41
Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat silakan terveellisyydestä eri mieltä, uutisoi Yle (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/01/10/silakan-syontia-pitaa-rajoittaa-reippaasti-sanovat-ruotsalaiset-ei-tarvitse) taannoin. Ruotsalaisia pelottaa etenkin silakan dioksiini (joka tietenkään ei luonnostaan silakkaan kuulu, mutta mitäs olemme ihmiset pilanneet vesistöjä). Lopuksi annetaan suositus:

"Siispä: Jos olet lapsi tai hedelmällisessä iässä, syö isoa, yli 17 senttistä silakkaa vain 1–2 kertaa kuussa. Pienempiä silakoita voit syödä useammin, niille ei ole rajoituksia.

Jos olet ylittänyt lapsentekoiän, saat syödä kaiken kokoista silakkaa niin paljon kuin sielu sietää. Se on hyödyllistä sekä itsesi että Itämeren kannalta."

Olen tainnut jäädä uskoon, ettei sitä saisi useammin kuin kerran viikossa. Ja entäs jos sielu sietää, mutta vatsa ei? Haluaisin niin pitää silakasta, mutta jokin siinä usein tökkii.  :-\ Meillä oli samanlainen kissa lapsuudessani. Silakkaa söi, mutta oksensi sen päälle. Muikku pysyi mahassa, ja ahvenetkin. Lienee ollut savolainen. Häneltäkö sain tartunnan?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 02.10.22 - klo:12:46
Tänään meillä oli ruokana paistettua tofua keitinperunoilla. Ruuan kera ruisleipää, raasteita, punajuuriviipaleita, puolukkasurvosta ja karpaloita. Ruokajuomana kotikaljaa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 03.10.22 - klo:15:41
Tänäänkin meillä oli ruokana kaalipataa keitinperunoilla.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.10.22 - klo:16:13
Meillä syödään myöskin maksaa. Tänään tein jauhemaksapihvejä, jonka seuraksi pienen perunamuusin ja beibiporkkanoita. Tuoretta puolukkasurvosta, sokerilla makeutettuna oli myös. Se sopii maksan kanssa mainiosti.

Pihvejä tuli runsaasti, niitä jäi huomiseksikin.

Kaikki ruoka maistuu meille kun se on hyvistä aineista hyvin valmistettu.

Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 11.10.22 - klo:14:53
Tänään meillä oli ruokana kasvismakaronilaatikkoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 11.10.22 - klo:17:27
Tänään meillä oli ruokana kasvismakaronilaatikkoa.

Mitä kasviksia siinä oli? Hernekasvit ja juurekset tulevat vaihtoehtoina ensiksi mieleeni.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.10.22 - klo:17:56
Meilläkin oli tänään kasvisruokaa, päivällä. Oli paistinperunoita joiden lisäkkeeksi panin herkkutatteja ja suppilovahveroita, keltasipulia, vihreää purjoa pannuun. Lopuksi sopiva suola ja kaksi valkosipulinkynttä puristimesta.

Punajuurisalaattia ja juomaksi kraanavettä. Matti kiitti ilman 'lypsämistä'.

Illallisella Matti sai jämät ja minä pistelin kaksi pitkää nakkia leivän ja punajuurisalaatinkera.

Kahvin kanssa on ollut usein karjalanpiirakoita lämpiminä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 12.10.22 - klo:14:27
Tänäänkin meillä oli ruokana paistettua tofua keitinperunoilla.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 14.10.22 - klo:09:58
Kun nyt virkustuin rupesin uteliaisuuttani ketokarpille 2 viikkoa.  Aamiainen tänään: pikku kourallinen corn flakesia, pitäähän ne syödä pois, ja kevytmaitoa ja sokeroimattomia puolukoita pikku maitomäärällä (koska piimä oli lopussa, olisi kyllä parempaa)  eilisiä paistetun kanan palasia ja jämä italiansalaattia, ja olen ihan ähkyssä.

Päiväruoka lienee eilen valmiiksi keitettyä kaalikeittoa vain runsaalla valkokaalilla ja broilerijauhiksiella.

Iltaruoka on kehittelemättä, muikkuja tekisi mieli mutta tyytynen hailiin (silakka).

................

Pudotin hiilarit minimiin tähtäin 2 viikkoa alle 20g/päivä, ihan uteliaisuuttani mitä se tekee bodylle ja soulille. Totesin sen muistuttavan hieman vaellusruokavaliota paitsi että siellä syötiin reilummin kaurapuuroa aamulla ja vielä rusinoilla.

..................

Huomasin aina että eka päivä, usein vajaa, kun vaikka Kiilopäältä lähtö venyi, oli kevyehkö,  toinen ihan kamala (miksi minä hullu tulin ja vielä vapaaehtoisesti)  kolmas virkeä ja siitä loppuun virkeää ja jaksavaa.  Tutkin asiaa ja siinä rupeaa elimistö glykogeenille mutta se vähän viipyy, sen pari päivää ja eka menee vanhoilla sokereilla.

Meinaan katsoa ketoliuskoilla virtsasta  menenkö ketoosiin (siis ei ketoasidoosiin on muuta)  koska iski uteliaisuus ja kun aina vaelluksilla oli niin hyvä oloni. Kyl kyl, liikun myös. 

-.....................

Rukiinen leipä ja kaurapuuro, näkemiin kaks viikkoa! :kahvi: :kahvi: :045:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 14.10.22 - klo:10:08
Eiii,  jääkaapissahan odottaa valmis pinaattikeitto tarjouksesta, siis pinaattikeitto kera kananmunan tai kahden, en etten herää yöllä nälkäisyyteen.  Saas nähdä    :kahvi: :kahvi:  Kahvi sallitaan. 

.......................

Muuten.  Olen joskus ostanu suklaalla maustettua tai vaniljalla tai pähkinällä maustettua kahvia, kallista se on mutta kun sitä voi lisätä pikkuisen suodatinkahvijauhoon, niin hinta tasaantuu siitä ja se pehmentää kitkerää makya joka toisinaan on jossain edullisessa kahvijauhossa.  On hyvää.  :kahvi: :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.10.22 - klo:10:41
Kanarisotto Blå Bandin pussita, boilerisuikaleista. Lisään hiukan pitkäriisiä, purjoa ja tuoretta paprikaa. Ananassäilykettä lisuna ja salaattia.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 15.10.22 - klo:18:35
Tänään meillä oli ruokana chili sin carne keitinperunoilla.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 15.10.22 - klo:19:09
Tänään meillä oli ruokana chili sin carne keitinperunoilla.

Nyhtökauraa vai härkistä?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 15.10.22 - klo:21:49
Hyppään epäkohteliaasti Luterilaiselta varrotun tarkennuksen ylitse.  Pistelin kaalipataa koska se on n iin, niin herkulista.

Aamulla kananmuna ja puolukoita ja kappale juustoa ja kaksi hapankorppua voilla, ne tosin ovat viljaa mutta niin klykäösiä että hiilaria tuli pienesti. Ruokakaapin sisältö on käymässä vähiim elio olipakko  tinkiä, puolukoista en tiedä.jauhettuna Tarlastan thl n sivulta kun jaksan.

Yritän jos saisin oltua mielenkiintoisempi,


Riitta-mummi ja muut maksanstöjät, saako sitä  jauhettuna? 
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.10.22 - klo:19:47
Jos maksasta kysyit, niin kyllä ainakin Prismoista saa. Varsinkin joulun alla koktikokit sitä ostavat.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 19.10.22 - klo:19:50
Mitä kasviksia siinä oli? Hernekasvit ja juurekset tulevat vaihtoehtoina ensiksi mieleeni.
Porkkanaraastetta. :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 19.10.22 - klo:19:50
Nyhtökauraa vai härkistä?
Soijarouhetta.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 19.10.22 - klo:20:06
Tykätään laittaa kumppanin kanssa tex-mex-ruokaa
Ja thaimaalaista wokkia.
Sen ohjeen voin laittaa teille.
1 purkki red curry-tahnaa. Puolet riittää 2 annokseen
Chili
Valkosipulia 3 kynttä
Inkiväärin palanen kuoritaan ja rakastetaan
Kookosmaitoa 1 tölkki
Nuudeleita tai riisiä keitetään erikseen maustetaan suolalla ja öljy tilkalla
Kanaa suikaleita 400g tai tofua pilkottuna
Kasviksia esim.
Paprika suikaloi
Herneen palkoja
Herkkusieniä pilko
Porkkanaa ja kaalta siivuina
Sitruunamehua
Soijasauce
Tai valmiit wokkivihannekset tai tuorekset

Ensin paistetaan kanasuikaleet ja joukkoon lisätään mausteet
Lisätään wokkipannuun sienet ja vihannekset
Nuudelit tai riisi keitetään.
Juomaksi sopii maustettu kivennäisvesi
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.10.22 - klo:20:18
Tuo vaatii jo paljon viitsimistä ja näpertämistä. Minulla ei enää ole siihen tarmoa.
Onko sinulla joku helppo valmistusohje katrarapu-ruokaan johon tulee reilusti valkosipulia ?

 :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 19.10.22 - klo:20:47
Tähän tulee joko uuniperunoita tai uunibataatteja
Ja lisukkeeksi 1 kermaviili ja 1 creme fraice sekoitetaan
joukkoon laitetaan 1 pussi pakaste-katkarapuja ja tuoretta tilliä, sitruunamehua ja mustapippurirouhetta
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 19.10.22 - klo:20:58
Kehtuuttaa koko kokkaaminen. Vielä tänään saisi K-supermarketista kirjolohta halvalla, mutta en taida viitsiä enää lähteä kakemaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 23.10.22 - klo:20:15
Tänään meillä oli ruokana kasviskaalikeittoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.10.22 - klo:20:35
Meillä lohikeittoa. Sitä jäi huomiseksikin. Norjan lohi maksoi Prismassa eilen 7,95 / kg.

Ostin myös perattuja muikkuja 500 gr. Panin ne pakastimeen, olen kokeillut ja se onnistuu. Yhtä hyviä tulee kun antaa sulaa jääkaapissa hitaasti.

Lisäksi minä olen varannut säilykekalaa montaa sorttia, myös papuja ja tomaattipyrettä on varastossa. Samoin lanttu-ja porkkanalaatikoita, pakkasessa.

Toimin näin kotivaraksi, en vielä jouluksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 24.10.22 - klo:16:31
Tänäänkin meillä oli ruokana tofua ja muussia.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.10.22 - klo:19:48
Meilläkin on muussia ( ja paistettuja muikkuja ) keskviikkona, siivouspäivänä. Koetan vaihdella ettei siivoojan tarvitse aina syödä soppaa. Sitä nimittäin on alkanut tietystä syystä meillä olla usein.

MInun hampaani ovat kuin vanhalla tammalla joka on purrut kauan kauraa ja joskus puutakin. En voi enää mitään kovempaa purra. Silta saattaa sortua ja se on kallis silta.

Viimepäivinä on ollut mm. hernekeittoa, lihakeittoa, kasvisosekeittoa ja lohikeittoa.
Huomena syödään valmiita lihapyöryköitä ja keitän myös taas ison määrän kasvissosekeittoa, josta osa pakastetaan.

Näin duunaten ei kokkaaminen ole enää taidetta, eikä kivaa, vaan järkevää.

Hedelmiä syömme paljon, ja aina kun on muuta kuin soppaa on kasviksia eri muodossa, enimmäkseen salaattia.

Tiedän diabeetikon lautasmallin ja tuntui tylsiltä erään hoitajan ohjeet kerman käytöstä tässä taannoin. Olen tiennyt yli 40 vuotta voin, kerman ja sokerin vaikutukset . ( Eiväthän ne aina tiedän millaisen mummon kanssa puhuvat )

Minä en myöskään tykkää lepertelystä. Vauvoille kyllä, mutta ei mummoille. :018:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 28.10.22 - klo:17:13
Tänään meillä kokattiin kasvishernekeittoa.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: sadetta - 28.10.22 - klo:19:41
Paistoin naudan jauhelihaa, jonka lisäsin luomuhernekeittoon. Tosi namia.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Kalistaja - 28.10.22 - klo:22:11
Paistoin naudan jauhelihaa, jonka lisäsin luomuhernekeittoon. Tosi namia.

  Hernekeitto on wanha kunnon perusruoka. Syön sitä mielelläni. Aina olen syönyt. :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 29.10.22 - klo:19:04
Tänään meillä oli ruokana lohkoperunoita ja soijapataa aasialaisittain.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.10.22 - klo:19:24
Päivällä oli lounaaksi kasvissosekeitto ja lämmin ruisleipä cheddar-juustolla.

Päivälliseksi keitin hyviä perunoita, otin itse kraavaatun lohen pakastimesta muutama tunti ennen syöntiä ja viipaloin sen lasi-astiaan. Lisäsin mustapippusia, tilliä ja muutaman pisaran sitruunamehua.

Etikkapunajuuria raastoin ja lisäsin ne kermavaahto-smetanakastikkeeseen.
Ruisleipää ja kaurajuomaa avec.

Peruna ja kala lisäkkeineen on herkkua !
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 30.10.22 - klo:18:51
Tänään lämmitimme perjantaista kasvishernekeittoa. Hernekeittohan vain paranee lämmitettäessä.  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 04.11.22 - klo:16:18
“Syökää silakkaa” oli pääministeri Harri Holkerin lama-ajan hyvä ruokavinkki köyhille. Tänään meillä olikin ruokana uunissa haudutettuja silakkafileitä ja muussia. :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 09.11.22 - klo:14:41
Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat silakan terveellisyydestä eri mieltä, uutisoi Yle (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/01/10/silakan-syontia-pitaa-rajoittaa-reippaasti-sanovat-ruotsalaiset-ei-tarvitse) taannoin. Ruotsalaisia pelottaa etenkin silakan dioksiini (joka tietenkään ei luonnostaan silakkaan kuulu, mutta mitäs olemme ihmiset pilanneet vesistöjä). Lopuksi annetaan suositus:

"Siispä: Jos olet lapsi tai hedelmällisessä iässä, syö isoa, yli 17 senttistä silakkaa vain 1–2 kertaa kuussa. Pienempiä silakoita voit syödä useammin, niille ei ole rajoituksia.

Jos olet ylittänyt lapsentekoiän, saat syödä kaiken kokoista silakkaa niin paljon kuin sielu sietää. Se on hyödyllistä sekä itsesi että Itämeren kannalta."
"Ja mitä vielä!" tokaisi pääministeri Harri Holkerikin toimittajan kysymykseen silakan elohopeapitoisuudesta. Pääministeri Holkerihan suositteli köyhiä syömään enemmän silakkaa kuin sisäfilettä.

Silakka ei kelpaa nykyään juuri kenellekään. Siitä tehdään pääasiassa rehua ketuille ja viljelykalalle, kuten kirjolohelle. Siksi silakka köyhien ruokana sopii paremmin körttiläiseen vaatimattomuuteen kuin sisäfileet ja Suomen myydyin kala sairaaksi kasvatettu lohi. :eusa_pray:

Lähteet

Pääministeri Holkeri kehotti suomalaisia syömään silakkaa
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/04/paaministeri-holkeri-kehotti-suomalaisia-syomaan-silakkaa

Sairaaksi kasvatettu lohi
https://areena.yle.fi/1-50979212
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 10.11.22 - klo:17:56
^ Köyhät kuolkoot elohopeamyrkytykseen! Parempi että kuolevat vähän nuorempana pois, niin ei tarvitse eläkettäkään niin kauan maksaa.

Isälläni oli nuorena paperiduunarina kai jonkinasteinen elohopeamyrkytys aikoinaan. No, paperiduunarit eivät olleet köyhiä, eikä tauti tullut silakasta vaan jotenkin liittyi siihen työhön.

Mutta mistä Holkeri tuon oli keksinyt, että sisäfilettä syötäisiin erityisen paljon?

Silakka ja silli ovat biologian kannalta sama kala. Silliä opin syömään kaverilla, kun pöydässä oli Vesta-merkkistä siliä. Se ei ole ihan niin makeaa kuin sillisäilykkeet yleensä. On kyllä kalliimpaakin, sisäfileen hinnoissa. Tietäisinpä reseptin, niin kokeilisin sitä silakoihin.

Sitä odotellessani syön sairaaksi kasvatettua lohta. Muutama päivä sitten löysin halvalla ja graavasin; tänään on mennyt ruisleivän päällä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 11.11.22 - klo:14:27
Mutta mistä Holkeri tuon oli keksinyt, että sisäfilettä syötäisiin erityisen paljon?

Silakka ja silli ovat biologian kannalta sama kala. Silliä opin syömään kaverilla, kun pöydässä oli Vesta-merkkistä siliä. Se ei ole ihan niin makeaa kuin sillisäilykkeet yleensä. On kyllä kalliimpaakin, sisäfileen hinnoissa. Tietäisinpä reseptin, niin kokeilisin sitä silakoihin.
Pääministeri Harri Holkerin aikana Suomen talous vajosi maamme historian pahempaan taloluskriisiin kuin 1930-luvun lamassa.

Tänään elämme maailman parhaimman ja kauneimman pääministerin Sanna Marinin sotatalouden poikkeusolojen niukkuudessa, jossa rikkaat tilaavat ravintolasta mieliruokaansa kotiovelleen köyhien kotikokkien kokatessa, mitä leipäjonosta saavat silakan köyhien ruokana sopiessa hyvin körttiläiseen vaatimattomuuteen.   :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: 007 - 11.11.22 - klo:15:19
Pääministeri Harri Holkerin aikana Suomen talous vajosi maamme historian pahempaan taloluskriisiin kuin 1930-luvun lamassa.

Tänään elämme maailman parhaimman ja kauneimman pääministerin Sanna Marinin sotatalouden poikkeusolojen niukkuudessa, jossa rikkaat tilaavat ravintolasta mieliruokaansa kotiovelleen köyhien kotikokkien kokatessa, mitä leipäjonosta saavat silakan köyhien ruokana sopiessa hyvin körttiläiseen vaatimattomuuteen.   :eusa_pray:

Olen minäkin tilannut kotiovelle pari kertaa "mieliruokaa", vaikka köyhä olenkin. En ole tilannut kylläkään ravintolasta vaan grilliltä tuplaporilaisen  :) Tuoja on ollut ulkonäöltään Intiasta tai Pakistanista tai jostain sieltä päin ja on ihme tyyppi kun soittaa pikaisesti ulkoven summeria ja sitten menee autoon istumaan? Tulisi sisään, ettei tarvitsisi mennä vastaan.

Tuplaporilainen on hyvä iltapala ja Ramin grilliltä saa parhaimmat.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.11.22 - klo:15:43
Näissä kivuissa en ole innostunut ruoanalaitosta. Olen ottanut pakastimesta valmista.
Matti tyytyy kohtaloonsa.

Huomena jos olisi vähän helpompaa laittaisin lipeäkalaa uuninn, perunoita kiehumaan, vaölkokastikkeen tulemaan ja tekisin etikkapunajuurista , smetanan kanssa salaatin. Ruisleipää tykö, niin siinäpä Matille 81-vuotispäivän ruoka.

Jaksan kyllä seisoa, ja maatakin kun asennon löydän, mutta istuminen ja kokkaamisesta innostuminen on vaikeaa.

Isänpäivän+syntymäpäivän kahvit juodaan myös huomena iltapäivällä. Niihin ostin kaiken tarjottavan valmiina.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 12.11.22 - klo:16:19
Tuplaporilainen on hyvä iltapala ja Ramin grilliltä saa parhaimmat.
Epäterveellisen tuplaporilaisen hinnalla köyhä lapsiperhe valmistaa lounaan.  :eusa_pray:

Halpaa ruokaa - reseptejä jopa alle 1 €/annos
https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/arki/halpaa-ruokaa---resepteja-alle-2-annos
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.11.22 - klo:17:33
Lounas oli lipeäkalaa valkokastikkeessa, kuorineen keitetyt perunat ja porkkanat, smetana-punajuurisiivut ja kaurajuoma.

Kahvilla oli jos mitä, kun olin itse varannut pullaa, hedelmäkakkua ja voileipäkakun.

Tytär toi lihapasteijoita, wienerpitkon, pikkudonitseja ja jotakin muutakin suolaista.
Ei niitä olisi tarvittu, mutta hän ajatteli näitä selkäkipujani. Turhaa, ostoherkut ne oli. Saivat viedä takaisin koteihin.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 19.11.22 - klo:15:15
Tänään meillä oli ruokana kasvissosekeittoa, jossa proteiinin lähteenä oli härkäpapurouhe. :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.11.22 - klo:11:53
Kuoriperunat, kuoritut porkkanat, neulamuikut uunissa voin, suolan ja ruisjauhojen kera.
Smetanaa ja kurkkupikkelsiä.

Punajuuret on kaikki. Tein eilen borssin, siihen ne hupenivat.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 20.11.22 - klo:16:06
Tänään meillä oli köyhien ruokaa silakkaa ja perunoita.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 20.11.22 - klo:16:47
Tänään meillä oli köyhien ruokaa silakkaa ja perunoita.

Miten valmistit silakat? Teitkö pihvejä?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 20.11.22 - klo:18:12
Miten valmistit silakat?
Puolisoni valmisti silakkafileitä.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 20.11.22 - klo:18:18
Puolisoni valmisti silakkafileitä.

Tarkoitin niiden kypsentämistä. Perattu silakka on raaka-aine, josta voi tehdä sata eri ruokalajia.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 20.11.22 - klo:18:20
Tarkoitin niiden kypsentämistä. Perattu silakka on raaka-aine, josta voi tehdä sata eri ruokalajia.
Uunissa.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 20.11.22 - klo:18:25
Uunissa.

Eipä tuokaan paljon kerro. Uuni on kypsentämiseen tarvittu laite. Seuraavaksi voit kertoa kypsennysastian: pelti, vuoka vai pata?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 21.11.22 - klo:10:41
Punajuuret on kaikki. Tein eilen borssin, siihen ne hupenivat.

Tein tänään. Hyvää on! Borssiin on kätevä upottaa tähteitä. Tähän päätyivät silppuna keräkaalin kuivemmat ulkolehdet, ja jonkin eineksen myötä huusholliini rantautunut pussillinen chilikastiketta.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.11.22 - klo:11:21
Just lopeteltiin borssin syönti, tällä erää. Pakastimeen panin kolme purkillista.

Totesin, että hyvistä nakeista, reilusti savunmakuisista, tulee makoisampi höystö kuin
rasvattomasta savukinkusta. Nyt ei ollut nakkeja. Laitako sinä lihaa ?

Kyllä mua harmittaa kun hävitin ne äidin vanhat Moulinex-myllyt. Ne oli jotain metallia ja jauhoivat hyvin kaalit ja perunat.

Muovinen sosemylly tekee vaan keitetyt perunat, muuta se ei kestä. Ja pieni moottoroitu raastinmylly ei riitä. On niin pienikokoinen, että jauhan sillä vaan sipulia tms.

On noita sähkövempaimia muitakin, mutta pikkuruisella kahvimyllyllä ei ole ollut aikoihin töitä, kun en ole enää käyttänyt pellavansiemeniä. :003: Arvaat ehkä miksi en.

Nyt mietin mitä jaksan laittaa keskiviikoksi. Syötän aina siivoojamme. Ehkä pottumuusi ja silakkapihvit. :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 21.11.22 - klo:15:05
^ Tajusin, että borssistani puuttuu jokin tuttu maku. Sienet! Ja minulla on niitä pakastin pullollaan. Onneksi on niin iso kattilallinen etten kaikkea kerralla ahmaissut, vaan juuri sopivasti, niin että mahtui ne sienet lisäämään.

Tässä oli lihapuolta kyllä: Naudan keittolihaa ja tietenkin keittoliemi, ja sitten sianihrassa haudutin punajuuret.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 21.11.22 - klo:18:14
Tänään meillä oli ruokana tofua ja perunoita.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 21.11.22 - klo:20:25
Peruna on raaka-aine, josta saa aikaiseksi sitä sun tätä. Ravintoloissakin on usein vaihtoehtoja. Tofu on myös samanlainen tuote. Kotikokkikin saisi perunasta ja tofusta monenmoista. Miten ne teillä tällä kertaa valmistettiin, luterilainen? Maistuiko?
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 22.11.22 - klo:14:44
Tänään meillä oli ruokana puolisoni valmistamaa pinaattikeittoa.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 23.11.22 - klo:15:53
Tänäänkin meillä oli köyhien ruokaa kalaa ja perunoita.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 23.11.22 - klo:16:04
Tänäänkin meillä oli köyhien ruokaa kalaa ja perunoita.

Minä söin perunat kuorineen keitettyinä ja kala oli paneroituina kalapuikkoina. Lisänä oli herneitä. Salaatin seassa oli kurkkua ja tomaattia, kastikkeena tilkka öljyä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.22 - klo:16:12
Meilläkin oli kalaa, leipää ja perunaa.

Pöydässämme söivät myös siivooja ja naapurin leskirouva.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 23.11.22 - klo:21:02
Salaatin seassa oli kurkkua ja tomaattia, kastikkeena tilkka öljyä.

Popsin salaatinloput iltapalaksi. Lisään listaan siitä unohtuneet punasipulin, paprikan ja oliivit. Kurkkua oli sekä tuoreena että säilöttynä. Nam.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 24.11.22 - klo:14:41
kala oli paneroituina kalapuikkoina.
Paneroidut kalapuikot sisältävät vain vähän jämäkalaa. Ne on myös paistettu rasvassa, jolloin energiapitoisuus ja suolan määrä nousevat.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 24.11.22 - klo:14:50
Ne on myös  paistettu rasvassa, jolloin energiapitoisuus ja suolan määrä nousevat.

Mitä vikaa energiapitoisuudessa on? Sitähän me syömällä hankimme. Paistorasvan ja suolan välinen yhteys jää hämäräksi. ovatpa jotkin kalapuikot saaneet terveellisyytensä takia sydänmerkinkin. Se on vain hyvä, että kalasta käytetään myös jämät. Haitallisin piirre kalapuikoissa lienee se, että ne on kuljetettu kylmäkuljetuksena matkojen takaa. Niin on tosin moni muukin ruoka-aineemme.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 25.11.22 - klo:15:11
Mitä vikaa energiapitoisuudessa on? Sitähän me syömällä hankimme. Paistorasvan ja suolan välinen yhteys jää hämäräksi. ovatpa jotkin kalapuikot saaneet terveellisyytensä takia sydänmerkinkin. Se on vain hyvä, että kalasta käytetään myös jämät. Haitallisin piirre kalapuikoissa lienee se, että ne on kuljetettu kylmäkuljetuksena matkojen takaa. Niin on tosin moni muukin ruoka-aineemme.
Toki jämäkala ja dioksiiniä ja elohopeaa sisältävä silakka köyhien ruokana sopivat hyvin körttiläiseen vaatimattomuuteen. Kalapuikkoihin laitetaan kaikki perkuujäte, veri ja loiset, jotka jauhetaan ja paneroidaan epäterveellisesti jauhoissa. Itämeressähän silakkaa riittää rehuksi ketuille ja viljelykalalle sekä ruuaksi köyhille.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.11.22 - klo:15:20
Tuo rehu tai jämä joiksi sinä monien ruokaa kutsut kelpaa myös meillä. Silakkapihvit saivat keskiviikkona kiitosta. Naapurin leskirouva on entinen ravintolapäälikkö, ja siivooja-ysväni on melkoinen yrittäjä.

Ja jos ajatellaan nälkäisiä suita köyhissä maissa, olisivat kalapukot monen lapsen herkku !

Kauhistuttaa tuo ehdottomuutesi, muissakin kuin kasvisruoka-fanaattisuudessasi. :'(
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 25.11.22 - klo:16:21
Kalapuikkoihin laitetaan kaikki perkuujäte, veri ja loiset, jotka jauhetaan ja paneroidaan epäterveellisesti jauhoissa.

Sinulla on usein tapana laittaa tietolähteesi näkyviin, luterilainen. Nyt et niin tehnyt. Siitä voin päätellä, että suolsit vain pahansuopia ennakkoluulojasi.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: öppiäinen - 25.11.22 - klo:18:42
Toki jämäkala ja dioksiiniä ja elohopeaa sisältävä silakka köyhien ruokana sopivat hyvin körttiläiseen vaatimattomuuteen. Kalapuikkoihin laitetaan kaikki perkuujäte, veri ja loiset, jotka jauhetaan ja paneroidaan epäterveellisesti jauhoissa. Itämeressähän silakkaa riittää rehuksi ketuille ja viljelykalalle sekä ruuaksi köyhille.  :icon_xmaslol:

Ei kai ne jauhot kalapuikoissa ole sen epäterveellisempiä kuin leivässäkään? Ja perkuujäte - mitäs jätettä kalassa onkaan? Ei loisistakaan ole haittaa, jos ne on paistettu hengettömiksi. Nehän tuovat annokseen vain lisää proteiinia.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 25.11.22 - klo:18:51
Sinulla on usein tapana laittaa tietolähteesi näkyviin, luterilainen. Nyt et niin tehnyt. Siitä voin päätellä, että suolsit vain pahansuopia ennakkoluulojasi.
Kaikki paneroitu, kuten kalapuikot, ovat ns. roskaruokaa, niin kuin myös hampurilaisset, makkara, valmisruoka, pizza, kebab, murot jne... :icon_xmaslol:

Lähteet

Kuluttaja-lehti: Kalapuikoista lähes puolet voi olla höttöä – osassa ”punaisen merkin” kalaa
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005422092.html

Lääkäri oli kuukauden roskaruokakuurilla – veret seisauttava lopputulos: "Ikäännyin kymmenisen vuotta"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laakari-oli-kuukauden-roskaruokakuurilla-veret-seisauttava-lopputulos-ikaannyin-kymmenisen-vuotta/8145926
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 25.11.22 - klo:19:26
Ei kai ne jauhot kalapuikoissa ole sen epäterveellisempiä kuin leivässäkään? Ja perkuujäte - mitäs jätettä kalassa onkaan? Ei loisistakaan ole haittaa, jos ne on paistettu hengettömiksi. Nehän tuovat annokseen vain lisää proteiinia.
Paneroiduissa kalapuikoissa on enemmän rasvaista taikinahöttöä kuin jämäkalaa.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 25.11.22 - klo:20:57
Paneroiduissa kalapuikoissa on enemmän rasvaista taikinahöttöä kuin jämäkalaa.  :icon_xmaslol:

Olet tainnut itse paneroida perkuujätteitäsi, luterilainen! Tuo ei pidä paikkaansa kaupan kalapuikkojen suhteen. 'Taikinahöttö' tulee tietysti rasvaiseksi, jos puikot kypsentää rasvassa. Se ei todellakaan ole pakollista.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 25.11.22 - klo:23:19
'Taikinahöttö' tulee tietysti rasvaiseksi, jos puikot kypsentää rasvassa. Se ei todellakaan ole pakollista.
Kalapuikot panerataan jo tehtaalla ja kaikki paneroitu on roskaruokaa.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 26.11.22 - klo:07:11
Kalapuikot panerataan jo tehtaalla ja kaikki paneroitu on roskaruokaa.

Kaikkein paneroiduin kalaruoka on tietysti ahven- tai muikkukukko. Sanopa sitä Kuopion torilla roskaruoaksi ja katso, miten käy!
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 26.11.22 - klo:10:10
Kaikkein paneroiduin kalaruoka on tietysti ahven- tai muikkukukko. Sanopa sitä Kuopion torilla roskaruoaksi ja katso, miten käy!
Ahven- ja muikkukukot sisältävät runsaasti rasvaa ja suolaa. Suomessa myydään enää harvoja tuotteita kalakukon nimellä, koska EU:n nimisuoja kieltää kalakukon myymisen ilman asianmukaisia tunnuksia. Yrittäjät kiersivät tätä säädäntöä myymällä ahven- ja muikkukukkoja. Mutta nyt kukko-sanan säädös alkaa koskea heitäkin.  :icon_xmaslol:

– Käsityksemme mukaan tuote ei sisällä lainkaan uroskanalintua. Leipomuksen nimi on niin harhaanjohtava, että sitä ei voi enää käyttää, tiivistää Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) nimisäädöksistä vastaava Vendace Parker.

Lähde

EU kieltää kalakukko-nimen käytön – Suora käännös fishcock on päättäjien mielestä liian harhaanjohtava
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/2831323
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 26.11.22 - klo:10:17
Unohdit mainita tuon Savon Sanomien jutun julkaisupäivämäärän. Se oli 1. huhtikuuta.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 26.11.22 - klo:10:44
Unohdit mainita tuon Savon Sanomien jutun julkaisupäivämäärän. Se oli 1. huhtikuuta.
Oho, se olikin aprillia. Anteeksi.  :icon_xmaseek: :icon_xmasredface:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 26.11.22 - klo:12:31
Kitehytyi  mielen päälle ohi kiitäessäni Riitta-mummin smeetana-punajuuriherkku, oliko niin että se oli laitettu etikkasäilykepunajuurista, jotka muhennoitiin tai silputtiin sekaan? 

Kun tykkäisin kaikista punajuurirresepteistä,  näistä kyselisin enemmän.  Mielenkiintoisinta on kaikin tavoin lukea täältä, miten valmistatte mitäkin raaka-aineita ja mitä niistä saatte-.  Siinä taisi olla myös kermaa, vispikermaa oliko, pehmentämässä smetanaa? 

Suunnittelen erikoisherkkusillisalaattia jonka ainekset kiteytyivät puolestaan korvaani kun muuan kaveri, ja tästä on aikaa joten muistankoha, selitti valmistavansa jouluksi. 

Tapaninpäivänä kun mennään oopperaan katsomaan sita uutta,  tarjonnen ihmisille täällä syömiset ennen tai jälkeen. 

Siihen silputaan kaikki mitä yleensä, mutta pienemmiksi ja kananmunaa, keitettyä.  Tuo smetanakermajuttu sopisi varmasti.  Jos  kuka tietää puuttuvaa ainesta kertokoon.

Vesta-sillit ovat ihan ihania, mutta hintaa niille kyllä kertyy, juhlaruokaa. 

Laatikot, lanttu porkkana, on ostettu kaupasta siitä kun hoksattiin, että ne on parempia kuin  me osataan tehdä.  Perunan kanssa valkokastike, vaikka livekala skipataankin.  Graavattua lohta. 


Voi kun olis päästy sienimetsään, meni sitä interstitiellia neftiittia potiessa (munuaissotku)  sieniaika.  Ei parempaa kuin sienet, keittoon salaattiin jauhinlihaan, kaikkeen.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 26.11.22 - klo:12:39
Olet tainnut itse paneroida perkuujätteitäsi, luterilainen!
Ennen vanhaan perkuujätteet syötettiin lokeille, nykyisin sekin on kait kiellettyä.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.11.22 - klo:13:26
Hei Leena !

Minnäi olen punajuuren ystävä, vaikka en ihan suurkuluttaja. Siitä on moneksi.

 Etikkapunajuuresta teen sormituntumalla salatin näin:

     3-4 normaalikokoista etikkapunajuurta.
       1/2 tlk smetanaa, jos purkki on iso, kokonainen pieni purkki
        1 dl kermaa vatkattuna.

Punajuuret raastetaan ja sekoitetaan kerma-smetanaan. En ole lisännyt muuta kuin vähän persiljaa koristeeksi.

Tuoreista punajuurista olen tehnyt keittoa ja laatikkoa. Laatikkoon tulee homejuustoa ja kermaa, suolaa ja vähän makeuttakin, esim. fariinisokeria.Jotkut laittavat joukkoon keitettyä ohraa. Sekoitetaan kaikki ja paistetaan n. 200 astessa liki tunti.

Valion Punajuuri-aurajuustokeitto:

https://www.valio.fi/reseptit/samettinen-aura-punajuurikeitto---resepti/




 
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: luterilainen - 26.11.22 - klo:14:08
Ja jos ajatellaan nälkäisiä suita köyhissä maissa, olisivat kalapukot monen lapsen herkku !
Aamen! Lähetetään kaikille maailman nälkäisille lapsille ja Romanian naisille kalapuikkoja.  :icon_xmaslol:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.11.22 - klo:14:28
Laita sinäkin avustus KUAn tilille, se hoitaa evästä lapsille. Romanian mummot tienaavat itse leipänsä.
Oma jälkeläiseni lauloi eilen Vain elämää  Pelastakaa lapset ohjelmassa
lasten asian hyväksi. On omppu pudonnut saman puun alle, kuten isänsäkin. :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Pena - 26.11.22 - klo:18:17
Roskaruoka ei ymmärtääkseni tarkoita niinkään sitä tai tätä ruokalajia, vaan ruokaa, joka tarjoillaan niin kätevästi ja nopeasti, että se koukuttaa. Lisänä on toki onnistunut markkinointi. Big Double Special kuulostaa hienommalta kuin makkaravoileipä.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 27.11.22 - klo:05:12
Riitta-mummi kiitos!  Olin tuon punajuurilaatikon reseptin juuri hukannut  sekin tuli sopivasti!    :109: :kahvi: :kahvi: :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Leena - 27.11.22 - klo:05:22
Etkö Riitta-mummi tekis resepteistäsi keittokirjaa?  Olen monesti huudellut täältä paniikkiapua kahvilampaaseen tai homperskoihin mutta kynät ovat nykyään aina hukassa ja paperia pitäis, että saisi täydennettyä koulun kotitaloustunneilla koottua kansiota.

Niitä vaan ei ikinä muista, ja kuitenkin tykkäisin kaikesta mikä lukee paperilla, eikä keittokirjoja ole liikaa minulla...  Karpin ABC  joka sekin täältä eli Sadettalta joskus, ja opiskeluaikainen Vaihtelua salaatteihin. 

Sinul on hyviä monipuolisia  arki-  ja juhlaruokia, olisi hyvä pohja kaikelle mitä muuta on. 
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: Thomas McElwain - 27.11.22 - klo:05:26
Ahven- ja muikkukukot sisältävät runsaasti rasvaa ja suolaa. Suomessa myydään enää harvoja tuotteita kalakukon nimellä, koska EU:n nimisuoja kieltää kalakukon myymisen ilman asianmukaisia tunnuksia. Yrittäjät kiersivät tätä säädäntöä myymällä ahven- ja muikkukukkoja. Mutta nyt kukko-sanan säädös alkaa koskea heitäkin.  :icon_xmaslol:

– Käsityksemme mukaan tuote ei sisällä lainkaan uroskanalintua. Leipomuksen nimi on niin harhaanjohtava, että sitä ei voi enää käyttää, tiivistää Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) nimisäädöksistä vastaava Vendace Parker.

Lähde

EU kieltää kalakukko-nimen käytön – Suora käännös fishcock on päättäjien mielestä liian harhaanjohtava
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/2831323

Aamen! kalakukkoa ja pelkästään suomenkieliset Siionin virret koko maailmalle Riitalta ja viisveisaajalta, jota puolustetaan valehtelemallakin, että hän saisi julkisesti haukkua Siionin virsien kääntäjää rauhassa.
Otsikko: Vs: Kotikokki IX
Kirjoitti: seppos - 27.11.22 - klo:14:02
jatkuu osassa X