Kirjoittaja Aihe: Miten viestimme ymmärretään  (Luettu 13633 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10404
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #30 : 05.01.16 - klo:04:55 »

   "Tässä muutama helppo vinkki siihen, kuinka omaa verkossa tapahtuvaa viestintää voi tehostaa:

    Vältä ironiaa, ”mustaa huumoria” ja kielteistä ”pottuilua”. Se mikä naurattaa kaveri- tai työporukassa, saattaa loukata verkossa, jossa kanssakeskustelijat eivät jaa samoja huumoriin liittyviä normeja kuin tutut. On helpompaa pyrkiä olemaan hauska ja nokkela asioiden kautta, ei ”kuorruttamalla” asioita ylimääräisellä huumorilla.

    Sisällytä yhteen viestiin vain yksi sanoma (”asia”). Esimerkiksi tekstiviestin mittaan ei kannata ympätä kolmea tai neljää asiaa. Jos sanomasi välttämättä vaatii usean asian esittämisen tai on kovin monimutkainen, pohdi voisitko käyttää jotakin toista kanavaa. Voit tehdä esimerkiksi blogipostauksen tai puhua asiasi vaikkapa YouTube-videoksi – näin saat sanomasi varmasti tehokkaammin perille.

    Kun osallistut keskusteluun, esimerkiksi Facebook-seinällä, joka käy mielestäsi ”kuumana”, pohdi aina, onko tulkintasi todellinen vai omaa mielikuvistustasi, ts. oletko se sinä, jonka mielessä voimakkaat tunteet nousevat pintaan vai joku muu? Ennen kuin vastaat viestiin, jonka koet esimerkiksi loukkaavaksi, yritä päästä eroon tunteittesi herättämistä negatiivisista ajatuksista. Pohdi mitä toinen on mahtanut haluta sanoa ja miksi. Miksi minussa herää tällaisia ajatuksia ja tunteita? Ehkäpä kyse olikin kehnosti viestitystä huumorista? Muotoile vastauksesi vasta kun ole rauhoittunut itse.

    Jos kanava ja käytettävissä oleva tila sen mahdollistavat, kerro esimerkkejä – joko elävästä elämästä tai itse keksimiäsi. Esimerkiksi tarinat luovat meissä visuaalisia mielikuvia ja ammentavat yhteisestä kulttuurisesta pääomastamme. Vastaanottaja saa ”ravinteikasta ruokaa” ajatuksilleen oman tulkintansa muotoilemiseksi.

    Tarkkaile saamaasi palautetta. Mitä paremmin ymmärrät toisen vastauksen, sitä todennäköisempää on, että myös hän on ymmärtänyt, mitä olet tarkoittanut. Jos sanomasi on ymmärretty väärin, yritä uudelleen. Yritä toisenlaista tapaa ilmaista asiasi, vaikkapa esimerkin kautta. Siinä, että joku ei ymmärrä sanomaasi, ei ole kenenkään kannalta mitään hävettävää – viestintä on haastavaa!"

http://organisaatioviestinta.com/2013/05/13/ymmarretaanko-sanomasi-vinkkeja-siihen-kuinka-voi-valttaa-vaarinkasitykset-verkossa/

Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #31 : 09.01.16 - klo:03:39 »
Olen lukenut tuon jostakin.

Kuitenkin oletan, että verkkokeskustelun sudenkuoppa on tämä:  Ihmiset muodostavat toisista keskustelijoista hyvin valmiin käsityksen. Tuo ajattelee aina niin. Tuo ei koskaan niin ja näin.

Keskustelua käydään tämän mielikuvitushahmon kanssa vaivautumatta huolellisesti lukemaan viestiä, jos ylipäänsä ollenkaan. Ahaa, tuo nimimerkki ja tämä aihe. Luin yhden kannanoton, tiedänkin hänestä kaiken. Ja vastaus on kirjoitettu ennen kuin tiedetään, mihin lopulta. Hän on eri mieltä? Minua loukataan. Mitä mieltä hän on? En tiedä mutta vastaanhan en tule.

Tilannetta hankaloittaa tietysti se, että verkossa itsestään saa halutessaan antaa kuvan, joka vastaa sitä millainen asianomainen kenties mielellään olisi muttei lähellekään ole. Tällaisen kuvan ylläpitäminen on jo itsessään aika rasittavaa.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #32 : 09.01.16 - klo:08:43 »
^
Noinhan se näyttäisi olevan. Sitten pitää vielä tekstiinsäkin kiinnittää erityinen huomio, ettei relatiivipronominini ole ihan pielessä tai asiani muuten korpifilosoofinen. Näistäkin näytetään ratkaistavan kirjoittajan olemus. Tällä iällä oikeinkirjoitus ei niin suuresti merkiktse, eikä tällä foorumilla pitäisi merkitä myöskään. Olen herkkänahkainen sellaiseen "korkeudesta" tulevaan älytysviestiin.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22094
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #33 : 09.01.16 - klo:11:49 »
Näistäkin näytetään ratkaistavan kirjoittajan olemus.

Kirjoituksen olemus ehkä riippuu kieliopillisista seikoista. Kielen täsmällisyys nimittäin auttaa sisällön täsmälliseen ymmärtämiseenkin. Kirjoittajan olemuksella ei ole oikeakielisyyden kanssa mitään tekemistä. Korpifilosofiassakaan ei ole mitään vikaan, filosofin itsensä on vain yritettävä sietää asfalttiviidakosta kaikuvia kommentteja.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33830
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #34 : 06.03.16 - klo:07:34 »
Kielen muuttuminen on asia jota seuraan. Uudissanoja ilmaantuu, ja elettyään aikansa ne kuolevat. Uusia ilmaisuja syntyy paljon. Ehkä 'sometus' niitä synnyttää ja levittää. Televisio oli aikanaan vastaava vaikuttaja. Monet sloganit jäivät elämäänkin: " Oks Viljoo näkyny ? ". Montako söit ? Yheksän !

Nyt löysin  kirjoitelman  ' paituli-kielestä ' ;


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001132674.html
 
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #35 : 06.03.16 - klo:08:01 »
Kyllä minä vihjeet ymmärrän! En vain voi itseäni klikata ulos, näyttäisi olevan Sepposin peukalon alla. Ei tämä kirjoittelu ole enää kivaa ollut.

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #36 : 06.03.16 - klo:12:42 »
Kyllä minä vihjeet ymmärrän! En vain voi itseäni klikata ulos, näyttäisi olevan Sepposin peukalon alla. Ei tämä kirjoittelu ole enää kivaa ollut.

Toivon ettet klikkaa!  Jostain syystä minullakin on ollut viime aikoina sama tunne. Siis, ettei tämä niin kivaa ole ollut. Tämä ei ole ohje eikä vihje, ihan totta, vain oma ratkaisuni. Tämä on ollut kerran tosi arvokas. En päässyt oikein minnekään kotoa oireilun takia ja körttifoorumi oli sitten sekä seurakunta että paljon muuta. Myöhemmin tapasin ja tutustuin väkeen täällä.


Nyt saattaa tilapäisesti olla vähän puuduttavaa, mutta itse en vihjaile eikä minusta ole luomaan ns profiilia eli feikkihahmoa, koska unohtaisin kuitenkin millainen sen pitikään olla. Lueskelen viestejä ja pidän muuten taukoa.

Kaikessa nettikirjoittelussa saattaa suuttua ja tuskastua luodulle profiilille, eli jollekin mitä ei ole olemassakaan, ja siinä haaskaa voimiaan.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #37 : 06.03.16 - klo:12:50 »
Joskus voi tauko olla ihan hyvä.
Itsekin olen pitänyt välillä lyhyempää tai vähän pidempää paussia.

Tuli mieleen, että sanoilla ja lauseilla, ilmaisuillamme voi
olla toiselle ihmiselle erilainen "tunnesisältö" kuin ehkä tarkoitimme ja
taas joku muu voi ymmärtää ihan eri tavalla, joku ehkä liki samoin kuin itse kirjoitti,
tai edes yritti kirjoittaa ja ilmaista asiaa.

Ja muistijälki jostain...voi ehkä  aktivoitua spontaanisti...vaikkei toinen olisi siihen asiaan suoranaisesti viitannut.
Joskus ajattelen, että ihminen on toisaalta "monikerroksinen" tuntemuksineen ja aistimuksineen...
ja taas toiselta kantilta ajatellen, ihan "yksiselitteinenkin, tai ainakin melkein"

Muisti on aika ihmeellinen asia, sinne on kaikki elämän kokemukset, ilot, kivut, tuskat ja menetykset
taltioituna ja joskus jokin arpi repeää (ainakin minulla) ja se saattaa saada ns defenssit, puolustusmekanismit jne
aktivoitumaan ja joskus reaktiot voivat olla jopa itsellekin ihan ennenkokemattomat.
Ja laukaisevana tekijänä voi olla joskus ihan "mitättömän pienikin asia"
-------

Sainkohan nyt sanottua ja kirjoitettua mahdollisimman monimutkaisesti sen, mitä aloin pohtimaan.

Mutta, ainakin omaan elämääni mahtuu niin mahdottoman monenlaisia periodeja ja intervalleja tässä elämän juoksuhyrrässä.
Paljon iloista, mutta paljon kai myös harmaan eri sävyjä, jopa mustaa raitaa elämäni matossa, kudelmassa myöskin löytyy.
Ja joskus tekee kipeää ne surut ja menetykset, jne.

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #38 : 06.03.16 - klo:13:11 »
Tuli vielä tässä kahvia juodessani mieleen sellainenkin seikka, että nykyään uskallan kiukustua.
Nuorempana mielestäni aina yritin ymmärtää, sovitella ja olla "ukkosenjohdattimena" (olikohan oikea sana)
Pelkäsin ihan vähäpätöisiäkin erimielisyyyksiä.
Nyt ajattelen, että jos koen jonkin asian epäoikeudenmukaiseksi, minulla on lupa kokea edes hetkittäinen kiukustuminen.
Ennen aina yritin "saada oman paikkani" sellaisella "kaikille mieliksi olemisella" ja silloinhan ei koskaan uskalla sanoa
niitä kaikkein omimpia mielipiteitäänkään ja kun niitä aikansa ja vuosia kerää sisimpäänsä, voi tulla ykskaks yllättäin
isompi räjähtäminen.
Olisi hyvä (minun) oppia olemaan rohkeammin oma itseni, joku voi tykätä siitä sitten kyttyrää, joku toinen ei.
Ja jos vielä oppisi näkemään omilta "sokeilta pisteiltään" suhteellisen oikein asioita ja tilanteita.
Ja jospa vielä rohkaistuisi sanomaankin joskus jotain jopa "radikaalia", sellaista, miten on jonkin asian kokenut,
eikä ainakaan "mieleistelemällä" ansaita omaa paikkaansa ihmisyhteisöissä.
Oppia ikä kaikki.
Kai minut jo lapsesta saakka kasvatettiin laillaan "ymmärtäjäksi", kun veljeni, ainoa sisarukseni on lievästi kehitysvammainen ja minua nuorempi.
Sitten aikanaan hakeuduin opiskelemaan sitä, että ymmärtäisin ja olisin ihmisten ymmärtäjä.
Mielenterveyshoitajaksi.
Sitten vielä joskus "muuksi kuuntelijaksi, ns sielunhoitajaksi ja saattohoitajaksi.
Ja omaishoitajaksi.

Mutta kuka jaksaa sitten enää kuunnella ja ymmärtää "mukla kaiken ymmärtäjää, joka ei kuitenkaan kovin paljoa ymmärrä"

Elämä on joskus paradoksaalistakin.
Jas jopa tilannekoomista, siis ainakin minun oma elämäni.

Yritän ymmärtää vaan ymmärränkö todella.
Yritän kuunnella vaan jaksanko todella kuulla mitä toinen ihminen sanoo...
Sisimmässään voi (voin) kantaa paljon ja monia asioita.
Miettiä tätä elämää ja sen kummallisia kommervenkkejä.

Mutta toiveissa:
"Kerran perillä Isän luona, Pojan ansiosta"

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #39 : 06.03.16 - klo:13:14 »
Noh, tulipa taas pähkäiltyä.
Pähkäiltyä ainakin.
Vaan ei ihmisen (minun) ole kovin helppoa muuttua, kasvaa, kypsyäkään.
Vaatinee koko elämän mittaisen harjoituksen ja siltikin -niin-vasta perillä
ehkä jotain elämästä ymmärrän, jos se enää siellä mitään merkkaa, siis että tarviikohan sitä edes
perillä Taivaan Kodissa koskaan miettiäkään niitä murheita ja muita, kun on vissiin siellä'
täydellisen onnellinen ja autuas.

Mutta nyt, hyvää tätä päivää, toivon mä.

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21732
Vs: Miten viestimme ymmärretään
« Vastaus #40 : 06.03.16 - klo:13:56 »
Kiitos näistä koskettavista pohdinnoistasi!