Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 38411 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #15 : 10.01.09 - klo:21:11 »
Normaali filerointi.Pieniä ruotoja ei tarvitse poistaa,ne jauhautuvat kahteen
kertaan jauhettaessa.Minun myllyssä on vain 1 terä,reiät halkasijaltaan 4 mm.Mylly on merkkiä SWM made in Germany.

 Hei R
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #16 : 12.01.09 - klo:19:22 »
Vähän flunssaisena ei tahdo mikään maistua hyvältä,ei hauki ainakaan kun
sitä on syöty useita kertoja viikossa.Kuhafileet säilyvät pakkasessa parempia
aikoja odotellessa.Kasvissosekeitto taitaa olla huomena minun lempiruokani.
Sitten alan suunnitella lammasmakkaroiden tekoa.Vähän työläitä ne
ovat sen suoleen survomisen takia,mutta kun se vaihe on ohi sitten vaan
ensin keitetään ja sitten paistetaan ne mitä heti syödään ja muut pakastetaan.Ja taas seuraksi hapankaalia,vaikkapa sellaisenaan.

En muuten ole mikään gourmet-kokki.Tavallinen ruoanlaiton harrastaja vain.
Leipomisesta en välitä paljonkaan.Vain leivät,piirakat ja pullat ovat kivoja
tehdä.Joskus täytekakut,mutta pikkuleipiä en tee montakaan kertaa vuodessa.Sama juttu kuivien kakkujen kanssa,ne ostetaan jos on tarvetta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22063
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #17 : 12.01.09 - klo:19:35 »
Lohikin tökkii, jos sitä joutuu aina syömään. Ennen vanhaan lohiseutujen rengit tekivät pestuulleen ehdon, että ainakin yhtenä päivänä viikossa on talossa oltava jotain muuta ruokaa. Silakka (oik. haili) on valmistettavissa niin monella tavalla, ettei siihen kyllästy. Savolaiset taitavat olla muikusta samaa mieltä.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #18 : 12.01.09 - klo:19:47 »
Kyllä Riitta-mummin ruuan valmistukset ovat jo korkeamman luokan gourmetta, sen verran erikoisia ne ovat meidän "kalakukkokansaan" verrattuna. Ahvenista tehtynä se kukko tietenkin on parasta. Kuorta kun en pysty syömään, oikean kukon syömisestä on yli 30 vuotta. Ne makkaroiden teot ovat, kaverit kertoneet, isotöisiä. Talkoilla ovat tehneet. Lampaan lihaa on harvoin pöydässä. Pääsiäisin vain. Makkara on jo erikoinen. Hirvi- ja poromakkaraa teollisesti valmistettuna on saatavana.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #19 : 12.01.09 - klo:19:57 »
Penalle vastaan; muikku on parasta rantakalana. Voi on siinä pääosassa. Itse laitan myös sipulia, joka ei perinteiseen kuulu, ja pippurimaustetta. Varovasti keitän lähes neljä tuntia, niin että ruoto on yhtä pehmeää kuin muukin osa kalaa. Sekoitusta ei saa käyttää, kalojen täytyy säilyä ehjinä. Tämä keittoaika on sellaisen 17 millin verkoilla saaduille muikuille. Kalakukko "pitää" tehdä aina ahvenista.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22063
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #20 : 12.01.09 - klo:21:08 »
Olen saanut rantakalaa Parikkalassa. Nam! Syntyyhän se toki Suomenlahden hailistakin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #21 : 13.01.09 - klo:09:40 »
Äiti teki rantakalaa hailista talvisaikaan valurautapannulla hellalla.Kalaa,vettä,suolaa, maustepippuria ja paljon voita.Hauduteltiin kypsäksi.

Lammasmakkaraan ei onneksi nykyisin tarvitse itse siansuolia putsata.Hallista saa lihakauppiaalta valmiin muovipussiin pakatun kuoritarvikkeen ( n. 4 m ) ja siihen on kiinnitetty suppilokin josta täyte
truutataan.
Täyte on suht normaali lihapullataikina lammaslihasta,lisään vain paljon
puristettua valkosipulia,rosmariinia ja basilikaaa normaalien pippureiden
lisäksi.En ole laittanut ryynejä,mutta sitäkin voisi koettaa.
Neljää metriä ei kilon taikinasta tule.Ostin muistaakseni 1,5 kg.Keitetyt
makkarat voi pakastaa myöhempää paistelemista varten.

Vaikeinta on suolen irtoaminen suppilosta.Mutta välillä se täytyykin katkaista
ei 4 m makkaraa saa kukaan yhtä kyytiä tehtyä  Täytän n. 10 cm ja pyöräytän taas täytän,pyöräytän ja teen niin pitkälle kun onnistun.Sitten
panen ketjutetun makkarasatsin suolaveteen kiehumaan n. 15 20 min.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #22 : 18.01.09 - klo:12:08 »
Viruksen ollessa yhä voimissaan on halut kokkaamiseen vähäiset.Eilen
jaksoin jauhelihapitsan paistaa ja vihreän salaatin pyöräyttää.
Koiralle on pakko keittää allergiaruokaa pari kertaa viikossa.Se on laihaan
lihaliemeen keitetty riisi-kalkkunapuuro.Kalkkunaa saa Kennel_expertin autosta jauhettuna-pakastettuna 5 kg laatikoissa edullisesti,samoin tummaa riisiä 10 kg säkeissä.Mitään kotimaista viljaa tai kotieläinten (paitsi hevonen)
lihaa ei saa antaa.Lienevätkö niin tehokasvatettuja nykyään että eläin ei
niitä siedä.Lohi käy sillointällöin,mutta haukea en enää anna,sillä kaasut olivat ihan kamalan hajuisia.Että tällaisia ruokareseptejä nyt.

Kirkkokahvit menen nyt keittämään ja sitruunakakku on ostettua.

                   heikkona vaivaisena   Riitta
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Mauno

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 759
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #23 : 18.01.09 - klo:13:11 »
Kiitos Riitan ruokakunnalle Vesijärven Kilpiäistenlahdesta pyydystetyistä hauesta ja suuresta ahvenesta, jotka toimitettiin meille kotiin asti! Joukkoon laitoin sipulia, kermaa ja tilliä. Herkkua oli ja lapsetkin söivät suurella innolla!

Kiitos vielä kerran!

naapuri

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #24 : 18.01.09 - klo:21:31 »
Meillä tehtiin lettuja, puolet taikinasta aamulla tähteeksi jäänyttä tattaripuuroa. Syötiin kaupan lettuhillon kanssa. Hyvvee oli. Paistettiin puuhellalla. Se tuoksu tuntui myös, levisi mukavasti pirttiin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #25 : 19.01.09 - klo:08:25 »
Hei taas Antti-Juhani !

Blinit tehdään tattarijauhoista,joten oliko teillä jauhoista vai ryyneistä tehty puuro.Isäni piti kovasti tattar-puurosta,hers-puurosta (hirssi ) ja kaurakiisselistä joka taisi olla niitä karjalaisia paikallisherkkuja.Akanaisista
kaurajauhoista hapatettiin liemi jota sitten hellannurkalla keiteltiin tunti-
kaupalla kunnes se irtosi kattilanreunoista ja oli kiiltävää.Syötiin voisilmän ja
maidon kera.Tämä on toinen ruokalaji joka ei minulle kelpaa.Joten 1-1 ovat
isän ja äidin kotiseutuherkut.

Viime yön sain oikein hyvin nukutuksi ja lähden tästä koiraa ulkoiluttamaan.
Puoliso lähtee taas verkkoja katsastamaan.Hauista ei ole väliä,tulisipa mätimade,ahvenia ja kuhia.Siikaa ei taida Vesijärvestä nousta eikä muikkua mikä on minun herkkukalaa.Ahvenkukko on hyvää,mutta olipa kallista Kuopion torilla kun toissasyksynä Aholansaareen mennessä siinä pyörittiin.

Vanhan kansan viisaus on ruisleivät ja härkäviikot(ei tarkoittanut härän sisäfileetä
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #26 : 19.01.09 - klo:20:36 »
Tattaripuuro ja hirssipuuro ovat tosi hyviä
ja olleet poikieni pieninä ollessa heidän herkkupuurojaan.
Ilmankos kasvoivat niin isoiksi.

Nykyään harvoin tulee tehdyksi.
Hyvä kun muistutitte Riitta-mummi ja AnttiJuhani!
Herra armahda.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #27 : 19.01.09 - klo:21:41 »
Lainaus käyttäjältä: "Atanasia"
Tattaripuuro ja hirssipuuro ovat tosi hyviä
ja olleet poikieni pieninä ollessa heidän herkkupuurojaan.
Ilmankos kasvoivat niin isoiksi.

Nykyään harvoin tulee tehdyksi.
Hyvä kun muistutitte Riitta-mummi ja AnttiJuhani!


Isäni oli oppinut niihin kotonaan ja äiti joskus niitä laittoi, mutta minä en saanut ikinä makua niihin.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Tiitiäinen

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 564
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #28 : 20.01.09 - klo:17:25 »
Itse olen hyvinkin kaikkiruokainen(helpotti Malawiinkin menoa, kun ei tarvinnut syömistä jännittää) eli kaali-, veri- ja maksaruoatkin tekevät hyvin kauppansa..ovat oikeastaan herkkuja, kun niitä harvoin saa...esim. kaalikääryleet ovat ihania, mutta sen verta työläitä, että ei tule itte tehtyä...olen laiskimus, joka keksii, että ruokaakin vois tehdä vasta siinä vaiheessa,kun on jo nälkä... Himangalla jouluna ollessani sain taas paalikkapaistia, käsittääkseni hyvinkin sama asia kuin veripalttu, ja hyvvää oli. Ja hapankaalikin maistuu...itse en ole laatikko muodossa sitä saanut, mutta sellaista keittoa olen syönyt, jonka perusaineena on hapankaali. Ja kovasti tykkäsin myös siitä.

Varmaan ainoita perinneruokia, joita on oikiasti helppo kokemattomankin lähestyä on etelä-karjalainen perinneruoka mustikkakukko. Ite hurmasin 2007 luokkakaverini mustikkakukolla. Lyhyesti kukko on litra mustikoita makeaan ruiskuoreen leivottuna...tarjotaan vaniliakastikkeen tai jäätelön kera...jos ette ole ikänä saanu maistaa, niin voinette kuvitella, että herkkua on.   :) Ja karjalaisistahan on sanottu, että karjalaiset tekee kaik ruoat piirakoiks!

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33765
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #29 : 20.01.09 - klo:19:43 »
Juu kyllä tehhää, paitsi karjalanpaisti. Makuasia, mutta kaalikeitto pittää aina tehä lampaasta, eikä perunoita saa laittaa sekkaan. Äiti tahto laittaa
mut mie en tykkää.

En ole enää nähnyt kaupoissa tuoretta verta, mutta veriohukaisia syödään joskus. Ostetaan valmiina ja nautitaan makean puolukkahillon kera.

Syksyllä aina teen kaalikääryleitä, silloin uusi kaali kypsyy nopeasti ja on muutenkin taipuisaa ja makoisampaa kuin tämä talvella saatava. Taitaa olla
vielä jostain Puolasta tuotua.Kannatetaan kotimaista.


Satmanille:vanha ei muistanut enää pilkkusääntöjä, koulusta pääsin 1960.Kiitos editoinnista, onko nyt parempi jälki ?
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)