Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: malla - 27.12.13 - klo:16:51

Otsikko: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: malla - 27.12.13 - klo:16:51
Niin lipeäkalasta ja muusta juttuja  :eusa_angel:

Itse juon parhaillaan kahvia joulutortun kera. :kahvi:

Ja jouluna söin ihan kohtuudella, en ylen määrin.
Kinkkuakin vain vähän, eilen laatikoita.

Muut saavat jatkaa ruokaisista jutuista, avasin ketjun kun huomasin edellisen menneen jo lukkoon. :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: 1944 - 27.12.13 - klo:19:43
Niinpä, KINKKUA vain vähän. Entäs minä  :003:. Jospa se ensi jouluun sulaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: 1944 - 27.12.13 - klo:19:47
Halusin ehdottomasti vastata M:lle, koska viestissäni ja nimimerkissäni oli sama luku. Ei tule toistumaan. :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: malla - 27.12.13 - klo:19:54
Nyt on jo sinulla viestejä 1945  :icon_cool: :icon_eek:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Pyryharakka - 27.12.13 - klo:21:35
On se vain jännä herkku tuo lipeäkala. Söin tänään töissä eilen tähteeksi jääneen lipeäkalan lopun suurella nautinnolla. Mietin, olisiko se yhtä suuri herkku, jos siitä ei aina syntyisi mielleyhtymää jouluun.  :017:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.12.13 - klo:07:00
Eipä ollut ainakaan syyskuussa vajaa kymmenen vuotta sitten kun Lidingön kaupungintalolla meille tarjottiin sitä työmaaruokalassa.
Lipeäkala on haudutettu uunivuoassa valkokastikkeen alla. Seassa oli porkkanan palasia ja purjosipulia.

Jouluinen lipeäkala perinteisine valkokastikkeineen ja rouhitun maustepippurin kera on eri herkku kuin ruotsalaisten arkiruoka.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: PekkaV - 31.12.13 - klo:09:30

   Huomenna syödään livekalaa.


Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.12.13 - klo:09:40
Tänään syodään kinkun potkasta keitelty hernerokka, huomena riisiä ja kanaa kookosmaidossa. Omatekoinen perunasalaati on suunnitteluasteella.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Pyryharakka - 31.12.13 - klo:23:19
   Huomenna syödään livekalaa.


 :023:  Sama suunitelma meillä.  :023:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.01.14 - klo:13:46
Kotileiden liitteenä tuli pataruoka-reseptivihkonen. Silmäiltyäni niitä päädyin kokeilemaan Vorschmack-vuokaa. Enkä suotta. Vaikka hiukan mukaellen omani valmistin, on tämä jauhelihaperunasoselaatikkojen parhaimmistoa.

Näin kuuluu ohje:
                                                                                       
                                                                                                          1.  Kuori ja keitä perunat. Kaada keitinvesi pois. Survo perunat
                                                                                                               muusiksi. Lisää joukkoon juustokerma. Silppua kevätsipulit ja
                                                                                                                kuullota ne vähässä rasvassa. Lisää sipulit, munat ja
                                                                                                                parmesaani.

                                                                                                       2.      Viipaloi paisti monitoimikoneessa. Silppua sipuli ja valkosipuli
                                                                                                                ja kuullota ne rasvassa. Mittaa kaikki ainekset lihan sekaan
                                                                                                                 ja pyöräytä tahnaksi.


                                                                                                       3.      Levitä lihaseos voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle
                                                                                                                perunasose ja kypsennä 150 aseessa 1 tunti.
 




1 kg perunoita                                                                       Minä tein: Perunamuusiin lisäsin kerman+juustoraaste+parmesaani+munat
2 dl juustokermaa                                                                                jotka oli vatkannut keskenään .                               
nippu kevätsipulia
rasvaa                                                                                               lihan, naudan jauhelihan paistoin pannulla, lisäsin sipulit ja
2 munaa                                                                                             tomaattimurskan ja anjovista. Pestoa ei ollut.
ripaus suolaa                                                                                       Mustaapippuria ja ripaus suolaa.
rouhittua mustaapippuria
                                                                                                         Uuniin, kuten ohjeessa.
                                                                                                         

400 gr kypsää karitsaa
1-2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
n 250 gr tomaattimurskaa
2 rkl punaista pestoa
100 gr anjovista
rouhittua mustaapippuria
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: malla - 07.01.14 - klo:15:33
Söin juuri lihakeittoa ja leipää & maitoa.
Kylläinen olo.
Pian kahviakin. :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: malla - 08.01.14 - klo:16:52
Maksalaatikkoa tänään.
Löytyi pakastimesta rasia.
Ja puolukkahilloa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: 1944 - 10.01.14 - klo:19:13
Ei ohjetta riistaruoalle, mutta jutun juurta...

Tapahtui sinä syksynä, kun Suomessa kesällä oli siirrytty viisipäiväiseen työviikkoon. Kaksi kaveria ajeli illan hämärissä firman mökille tarkoituksena edessä olevan viikonlopun aikana metsästää kanalintuja. Juuri ennen mökille tuloa tien varresta pölähti lintu lentoon. Edellä ajava huikkasi olkansa yli taakseen: "Oli muuten mettoo". Tulivat mökille, vähän söivät ja köllähtivät kumpikin pritsilleen. Silloin tämä toinen vastasi kaverilleen: "Ei ollu metso, se oli teeri". Ja kun hän aamusella heräsi, hän löysi pöydältä pahville kolikynällä kirjoitetun viestin: LÄHRIN KOTIA KERTA MENI RIIROOKSI.
Mitähän heimoa nämä stereotyyppiset kaverit edustivat?
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Saukkis - 12.01.14 - klo:15:37
Riitta-mummille kiitos vinkistä Kotilieden pataruokaohjevihkosen suhteen. Olen tehnyt appelsiinibroileria ja halloumi-juuresvuokaa. Jälkimmäinen ei kyllä kypsy ohjeen mukaisessa puolessa tunnissa, ja pidemmässä ajassa juustot kuivuvat ja palavat. Joten kasvikset ainakin tunti uunissa ja juustokuutiot päälle viimeisen vartin ajaksi, tai kannen alle koko ajan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.01.14 - klo:16:19
Kiva jos sait vinkin Saukkis !  Minä tein eilen toiseen kertaan sen Vorschmak-padan. Nyt laitoin hiukan liian vähän kermaa perunasoseeseen ja siitä tuli hiukan kuiva. Vastaavasti hoksasin ajella lihat bamixilla ja siitä tuli voschmackinomaista.

 Hallista saa kuulema aina lampaanlihaa ja edullisemmin kuin Prismasta jossa sitä on vain muutama rasia, kertoi työkaveri jolle tunnustin että olen nuukailija.  Ostin toisaalta 1, 5 kg naudanpaistia kun tuli
nuo saunojat syömään.

Itselleni maistui parhaiten keitetyn perunan kanssa kirjolohen mäti sekoitettuna smetana-sipulikastikkeeseen.
Monet ikä-ihmiset kertovat ettei liha-ruoka maistu kuten ennen. Näin meilläkin, joten ei haittaa vaikka riista on jo harvinainen vieras pöydässämme.
Minulle nämä halloumit ja tofut ovat vielä aika vieraita. Jonkun kerran olen tofua paistanut kasvissyöjillemme. Vuohenjuustoon olen jo tottunut ja pidän siitä kovasti.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: seppos - 12.01.14 - klo:19:01
Riitta-mummille kiitos vinkistä Kotilieden pataruokaohjevihkosen suhteen. Olen tehnyt appelsiinibroileria ja halloumi-juuresvuokaa. Jälkimmäinen ei kyllä kypsy ohjeen mukaisessa puolessa tunnissa, ja pidemmässä ajassa juustot kuivuvat ja palavat. Joten kasvikset ainakin tunti uunissa ja juustokuutiot päälle viimeisen vartin ajaksi, tai kannen alle koko ajan.

Voi. Halloumi on parasta grillissä muiden grilliherkkujen kanssa järven rannalla Suomen suloisessa suvessa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.01.14 - klo:20:38
Nyt täytyy kokeilla. Juustot ovat todella monipuolisia ruuanlaitossa. Käyvät keittoihin, pastoihin, lihakääryleisiin, lämpöisiin voileipiin, kakkuihin ym.ym.
Ainoastaan se rasvan määrä   :017:. Laitatko seppos vielä Voin halloumin päälle ? ( Vitsiksi tämä. Tuo ihastunut huudahdus on sinulta harvinaisuus. )
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: seppos - 12.01.14 - klo:22:56
Nyt täytyy kokeilla. Juustot ovat todella monipuolisia ruuanlaitossa. Käyvät keittoihin, pastoihin, lihakääryleisiin, lämpöisiin voileipiin, kakkuihin ym.ym.
Ainoastaan se rasvan määrä   :017:. Laitatko seppos vielä Voin halloumin päälle ? ( Vitsiksi tämä. Tuo ihastunut huudahdus on sinulta harvinaisuus. )

Ei laita voita päälle, mutta alle laittaa sellaisen paistoverkon, kun grillin ritilä on aika harva. Voi voisi tehdä siitä vielä maukkaamman, mutta rasvalla on rajansa minullakin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Liina - 12.01.14 - klo:23:28
Minusta halloumi on ihan kauheaa kumia. Juustoista pidän, mutta en siitä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.02.14 - klo:10:51
Paistoin pitkästä aikaa korvapuusteja. Ihana tuoksu leijailee koko talossa. Haluaisin kahvit heti, mutta ensin syödään eiliset tähteet. Broileria soijamaidossa ja wokkikasviksia lämmitetään mikrossa. Iltapäivällä laitan lohimedaljongit uuniin saunavieraille. Pottumuusia ja vihreitä herneitä ja etikkapunajuuria. Siinähän sitä onkin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: malla - 22.02.14 - klo:10:53
Kohta teen paistinperunoita, mukaan kananmunaa ja makkaraa sekä sipulia.
Sitten suolakurkun, ketsupin ja sinapin kanssa syön.
Kunhan nousen koneelta.

Kiitos jokapäiväisestä leivästä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: sadetta - 22.02.14 - klo:10:55
Paistoin eilen viikonlopun alkajaisiksi halloumia pannulla. Basilika-sellaista. Tosi hyvää salaatin kanssa, nam.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: seppos - 22.02.14 - klo:11:50
Paistoin eilen viikonlopun alkajaisiksi halloumia pannulla. Basilika-sellaista. Tosi hyvää salaatin kanssa, nam.

Meillä halloumia grillataan kesällä mökin suuressa grillissä lihojen kera. Halloumi on erinomaista. Yleensä jos tyttäreni tulee mökille niin hän käy hallista hakemassa herkkulihat. Muute hevosen filee on erinomaista. Se on karkeampisyistä, mutta yhtä pehmeää kuin häränfilee.

Muuten kerran viime kesänä kävimme syömässä paikallisessa S-ketjuun kuuluvassa ravintolassa. Saamani pihvi oli selkeää hevosta. Siis hyvää, mutta ei härkää, vaikka aterian nimi oli härkää ja huomautin siitä tarjoilijalle. Hän intti, että heillä ei hevosta käytetä. Sanoin että tämä parempi kuin härkänne, mutta siitä huolimatta tämä oli hevosta. Sanoin, että en valita laadusta, vaan väärästä nimestä, olisin ostanut tämän hevosenakin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: Saukkis - 22.02.14 - klo:13:23
Hevosen file on meillä juhlaruokaa, maku ja mureus voittaa naudanfileen kevyesti. Paikallisesta lihakaupasta saa joskus hevosen jauhelihaakin, sitä on nyt pakastimessa odottamassa lihapullantekoa.

Tänään teimme pinaatti-ricota-canelloneja, salaattia ja broilerin paistipihvejä appelsiinikastikkeessa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: öppiäinen - 22.02.14 - klo:22:00
Harkitsen sellaista radikaalia tempausta, että eläisin seuraavan kuukauden niillä elintarvikkeilla, mitä kotoani nyt löytyy  :107:. Paitsi jos vieraita sattuisi tulemaan, mutta ehkä heillekin onnistuisin nyt olemassaolevista tarpeista jotain kehittämään.

Eniten epäilyttää se, että siirappia, hunajaa ja erilaisia sokereita on yhteensä melkein kaksi kiloa, joten niitä tulisi melkoinen päiväannos, enemmän kuin mihin olen tottunut (ja enemmän kuin uskon olevan terveellistä). 60 g päivässä olisi 240 kilokaloria, eli menisi vähän päälle sen kymmenen energiaprosentin, joka virallisten terveyssuositusten mukaan vielä olisi hyväksyttävää.

Lasken, että leipoisin piimäkakun, johon upotan huonoksi menemässä olevan jogurtinjämän, sitä siirappia, ja jotain vanhoja luumuja ja rusinoita. Sitten paistaisin lopusta maidosta lettuja (munia on), sivelisin väliin lopun herukkahyytelön, ja pakastaisin. Punaisista linsseista osa menisi keittoon, johon uppoaisivat kätevästi sipulin, purjon ja varsisellerin jämät sekä tomaattisose.

Ruokalistalla olisi sitten aamulla pieni annos kaurapuuroa voisilmän ja marjakiisselin kera sekä hapankorppu, jolla juustosiivu ja alkuun tuoretta kurkkua, sitten suolakurkkua. Lounaaksi olisi pakastimessa viikon keitot, sitten voisin jakaa kerta-annoksiksi ne lihat, kalat ja makkarat, mitä on. Muutaman satsin höysteeksi syntyisi sienikastike tai linssidal, ja riisit ja pastat keittelisin myös lounaaksi myös, ja pakastimen vihannekset. (Lipeäkala olisi varmaan paras jättää viikonlopuksi jottei töissä häiriinnytä hajusta.) Illalla sitten imelää: lettuja, kakkua jonka voitelisin marmeladilla, ja omena-juuresraastetta (siihen voin upottaa hunajan ja pähkinät, ja öljykastike siihen kuuluu kanssa).

Yleensä en harrasta napostelua, mutta jos sellainen tarve tulisi, niin sitten olisi kyllä kuivattuja sieniä paljon mitä hävittää  :003:. Voisikohan niitä dipata vaikka soijakastikkeeseen?

Otsikko: Vs: Ruokajuttuja osa 2.
Kirjoitti: seppos - 22.02.14 - klo:22:22
Harkitsen sellaista radikaalia tempausta, että eläisin seuraavan kuukauden niillä elintarvikkeilla, mitä kotoani nyt löytyy  :107:. Paitsi jos vieraita sattuisi tulemaan, mutta ehkä heillekin onnistuisin nyt olemassaolevista tarpeista jotain kehittämään.

Eniten epäilyttää se, että siirappia, hunajaa ja erilaisia sokereita on yhteensä melkein kaksi kiloa, joten niitä tulisi melkoinen päiväannos, enemmän kuin mihin olen tottunut (ja enemmän kuin uskon olevan terveellistä). 60 g päivässä olisi 240 kilokaloria, eli menisi vähän päälle sen kymmenen energiaprosentin, joka virallisten terveyssuositusten mukaan vielä olisi hyväksyttävää.

Lasken, että leipoisin piimäkakun, johon upotan huonoksi menemässä olevan jogurtinjämän, sitä siirappia, ja jotain vanhoja luumuja ja rusinoita. Sitten paistaisin lopusta maidosta lettuja (munia on), sivelisin väliin lopun herukkahyytelön, ja pakastaisin. Punaisista linsseista osa menisi keittoon, johon uppoaisivat kätevästi sipulin, purjon ja varsisellerin jämät sekä tomaattisose.

Ruokalistalla olisi sitten aamulla pieni annos kaurapuuroa voisilmän ja marjakiisselin kera sekä hapankorppu, jolla juustosiivu ja alkuun tuoretta kurkkua, sitten suolakurkkua. Lounaaksi olisi pakastimessa viikon keitot, sitten voisin jakaa kerta-annoksiksi ne lihat, kalat ja makkarat, mitä on. Muutaman satsin höysteeksi syntyisi sienikastike tai linssidal, ja riisit ja pastat keittelisin myös lounaaksi myös, ja pakastimen vihannekset. (Lipeäkala olisi varmaan paras jättää viikonlopuksi jottei töissä häiriinnytä hajusta.) Illalla sitten imelää: lettuja, kakkua jonka voitelisin marmeladilla, ja omena-juuresraastetta (siihen voin upottaa hunajan ja pähkinät, ja öljykastike siihen kuuluu kanssa).

Yleensä en harrasta napostelua, mutta jos sellainen tarve tulisi, niin sitten olisi kyllä kuivattuja sieniä paljon mitä hävittää  :003:. Voisikohan niitä dipata vaikka soijakastikkeeseen?

Erinomainen idea joka suhteessa. Kaappi on hyvä putsata vanhoista aina välillä ja lisäksi on tämä taloudellisesti erittäin edullista.