Tänään tehdään kaalipataa, sarjastamme kätketyt tähteet.
Hommasin eilen kaalinpään ja kasleria. Kellarista hain kolme isoa porkkanaa (itse kasvatettuja). Jääkaapista löytyi paketinjämä amerikanpekonia, sekä pieni tähde pyhäistä karjalanpaistia. Sekaan vielä sipulia, valkosipulia, pippureita, meiramia, suolaa, vettä ja suurukseksi kourallinen ohrasuurimoita. Lopuksi heitän sekaan vielä eilen tähteeksi jääneet kasvikset.
Kaalipata on siitä mukava, että sinne voi työntää kaikenlaista. Lihana paremmuusjärjestyksessä: lammas, hirvi, nauta ja sika. Liha voi olla jauhettua, säilykepurkista tai sitten vain paloiteltua. Lihan joko ruskistan tai paistan uunissa, jos sattuu olemaan uuni lämpimänä.
Kaaliakin kuullotan öljyssä sipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä.
Muina kasviksina porkkana. Muutakin voi lisätä tilanteen ja maun mukaan.
Perunaa en laita kaalin kanssa, koska kaalia on aina mukava tehdä suuri määrä ja lämmitellä. Peruna ei lämmittelystä tykkää, se kovettuu. Siksi laitan ohrasuurimoita kaalipataan ja kaalikeittoon. Riisikin käy tietenkin. Minä vaan tykkään enemmän ohrasta ja onhan se terveellisempääkin.
Lientä sen verran, että kaalit ja ohrat kypsyy, mutta neste saisi mielellään imeytyä ja haihtua suht vähiin. Jos pata on kypsää ja lientä on liiaksi, sekoitan vielä ruskeaa suurustetta sekaan. Kaalipata on tarkoitus syödä haarukalla matalalta lautaselta.
Puolukkasurvos on sitten lähes ehdoton lisäke tälle sapuskalle.
Maltan tuskin odottaa, että ruoka kypsyy.