Kirjoittaja Aihe: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III  (Luettu 36118 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #30 : 03.01.10 - klo:22:44 »
Kiitos Kalistaja reseptistä. Olen saanut saman reseptin kummipoikani venäläiseltä vaimolta ja sitten hukannut sen. Heidän luonaan olen sitä kahdesti syönyt ja hyvää on. Tai siis se oli tehty savulohesta. Muut aineet oli samat. Ja ohjeena oli nimen omaan, että sillistä sitä alkuperäisesti on tehty.
Pienenä erona (jos nyt ymmärsin tuota englantia) oli se, että Ksenia oli tehnyt kerrokset kulhoon. Yksi kerros kutakin ainesosaa ja viimeisenä hienonnettu savulohi. Päälle oli joksikin aikaa laitettu paino. Siis tämän voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja laittaa painon kanssa jääkaappin. Sitten enne tarjoilua, koko komeus keikautetaan vadille "kakuksi". Pinta peitetään majoneesilla, johon on sekoitettu hienonnettua punajuurta. A vot.  :eusa_clap:
Pyryharakka

Poissa Kalistaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2575
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #31 : 04.01.10 - klo:11:01 »
Kiitos Kalistaja reseptistä. Olen saanut saman reseptin kummipoikani venäläiseltä vaimolta ja sitten hukannut sen. Heidän luonaan olen sitä kahdesti syönyt ja hyvää on. Tai siis se oli tehty savulohesta. Muut aineet oli samat. Ja ohjeena oli nimen omaan, että sillistä sitä alkuperäisesti on tehty.
Pienenä erona (jos nyt ymmärsin tuota englantia) oli se, että Ksenia oli tehnyt kerrokset kulhoon. Yksi kerros kutakin ainesosaa ja viimeisenä hienonnettu savulohi. Päälle oli joksikin aikaa laitettu paino. Siis tämän voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja laittaa painon kanssa jääkaappin. Sitten enne tarjoilua, koko komeus keikautetaan vadille "kakuksi". Pinta peitetään majoneesilla, johon on sekoitettu hienonnettua punajuurta. A vot.  :eusa_clap:

   Kerroksittain Turkki sillin päällä tehdään ja, aivan oikein, keikautetaan "kakuksi". :023: Ja paranee vaan koko komistus päivien aikana, kun se saa olla kylmässä jääkaapissa.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #32 : 12.01.10 - klo:10:47 »
Tänään tehdään kaalipataa, sarjastamme kätketyt tähteet.

Hommasin eilen kaalinpään ja kasleria. Kellarista hain kolme isoa porkkanaa (itse kasvatettuja). Jääkaapista löytyi paketinjämä amerikanpekonia, sekä pieni tähde pyhäistä karjalanpaistia. Sekaan vielä sipulia, valkosipulia, pippureita, meiramia, suolaa, vettä ja suurukseksi kourallinen ohrasuurimoita. Lopuksi heitän sekaan vielä eilen tähteeksi jääneet kasvikset.

Kaalipata on siitä mukava, että sinne voi työntää kaikenlaista. Lihana paremmuusjärjestyksessä: lammas, hirvi, nauta ja sika. Liha voi olla jauhettua, säilykepurkista tai sitten vain paloiteltua. Lihan joko ruskistan tai paistan uunissa, jos sattuu olemaan uuni lämpimänä.
Kaaliakin kuullotan öljyssä sipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä.
Muina kasviksina porkkana. Muutakin voi lisätä tilanteen ja maun mukaan.
Perunaa en laita kaalin kanssa, koska kaalia on aina mukava tehdä suuri määrä ja lämmitellä. Peruna ei lämmittelystä tykkää, se kovettuu. Siksi laitan ohrasuurimoita kaalipataan ja kaalikeittoon. Riisikin käy tietenkin. Minä vaan tykkään enemmän ohrasta ja onhan se terveellisempääkin.
Lientä sen verran, että kaalit ja ohrat kypsyy, mutta neste saisi mielellään imeytyä ja haihtua suht vähiin. Jos pata on kypsää ja lientä on liiaksi, sekoitan vielä ruskeaa suurustetta sekaan. Kaalipata on tarkoitus syödä haarukalla matalalta lautaselta.

Puolukkasurvos on sitten lähes ehdoton lisäke tälle sapuskalle.

Maltan tuskin odottaa, että ruoka kypsyy.  :003:
Pyryharakka

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #33 : 12.01.10 - klo:11:30 »
Intissä on viikkokatsaus-ruoan nimi kuulemma evribadi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #34 : 12.01.10 - klo:13:35 »
Voi "harakka" siu kansais, ko on hyvi tarttunt keravalaistyttöö tää karjalaismuijii meininki. A ei tarvii juur olla ko kaalii ja porkkanaa ja ryynii, nii jo ruuan ko ruuan teet!
Nii, ja oikia leivinuuni tietyst´.
Miuhu on Luumäel´evakos olles jääny vissii ja joku tartunta. Teikäläisii kohtaa se usiast tuntuu iha ko tytär ja lapselaps sielt haastelis!

Meil syötii meijä ikiommaa herkkuu possunmunuaisii kermakstikkees keitetyn puuroriisin keral ja etikkapunajuurii. Tunnin ko hauvutin , jo olliit pehmiät ja hyvät!     :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #35 : 12.01.10 - klo:21:56 »

Meil syötii meijä ikiommaa herkkuu possunmunuaisii kermakstikkees keitetyn puuroriisin keral ja etikkapunajuurii. Tunnin ko hauvutin , jo olliit pehmiät ja hyvät!     :039:

Voi mahoton, nythän mie ihan vihriäks tuun katteuest...possunmunuaisii....mistäh niit sais?
Mie en muista kaupas nähneeni. Suoraan lammasfarmarilta joskus lampaan munuaisia ja hirvijahist hirven. Mut liiaks on kulunu aikaa viimesest munuaissoosist.  :017:

Muistu mieleen, miten yli 30 vuotta taakkepäin emännät ei ollu uskoa korviaan, kun mie ilahuin munuaissoossist. Usiamp höist ei voinu sietää munuaisii ja luuliit, ettei kukaan nuori niistä tykkää.
Pyryharakka

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10399
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #36 : 12.01.10 - klo:22:45 »
Voi ihimeittehi ihime ja kummoittehi kumma! Ehettäs olliitkii. Lapsena sain karjalampaistis sianmunuaisii.
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10399
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #37 : 13.01.10 - klo:05:44 »
Ehkä ne oli naudan.
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #38 : 13.01.10 - klo:07:33 »
Huoment!

Näihä se on, jot ennevanhaa osattii olla tarkkoja ruuan kansa. Kaik syötäväks kelpaava käytettii. Jauhettii makkaroihi, laitettii laatikoihi.
Sie oot satman saant oikiaa vanhanajan karjalapaistii. Tiiän jot siihe laitettii teurastusaikan myös munuaisii. Ei maksaa. Mut miu anopii laitto Tappaisrokkaa(teurastuspäivän lihakeitto) vähä maksaakii. Ja kalakeittoo ain pantii maksa, mäti ja poskilihat.

Käypäs Pyryharakka Lappeerannas käyessäin jonkii ison marketin pakaste-altaal. Meijä K-kaupast ain löytyy pakkasest. Ja muitakii sisäelimii on. Tuoreena ei löyvy ku joskus naudanmaksaa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #39 : 13.01.10 - klo:11:54 »
Äitini opetteli Ambomaalla naudanruhon kaikkien osien käyttöä ruoanvalmistukseen. Siellä ei ollut lihakaupaa, vaan naapurin isäntä Teodor Kankondi tappoi keihäällä naudan portin pieleen. Äiti haki 'Kotiruoan' takaosan liitteistä kaavakuvan ja rupesi pähkäilemään. Saattoi olla haastavaa kaupunkilaisfarmaseutille! Munuaiset ja maksa olivat herkkua.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #40 : 13.01.10 - klo:23:30 »
Kiitos Riitta-mummi neuvoist. Pittääpä kysellä, jos vaik mein oma Ville-kauppias hommais miull munuaisii.

Se olkii aika hauska homma ensimmäist kertaa pilkkoa ja käyttää puolikas sika. Ois siin voint joku lihamestar olla ens neuvomas, mutt saatiinhan myö se pakkaseen.
Miull on se etulyöntiasema, jott miun isäin oll Sortavalast ja äit Pattijoelt. Meill oll koton rikas ruokaperinne, parraat palat kummastakkii. Vaa murteet oll yhtä sekamelskaa. Siks miuhunkii tarttuu nii herkäst kaikk minkä mie kuulen. Mie alan haastaa sill viistii ku mie kuulen muihenkii haastavan, enkä ite huomaa mittää. Enkä mie ossaa mittää murretta oikein enkä puhtaas haastella, vaan sehän ei miuta haittaa. Mie haastan mitä sattuu ja niin paljon kun vain suitan haastaa.

Mut kalasta kaik paraat paikat on: pää, maksa, lihat ja moukku. Ja jos jouku ei tiiä, mikä on moukku, niin se on mätimoukku, elikä mäti siinä omassa kalvopussissaan. Mäti suolataan ja laitetaan hakattua sipulia sekaan, mutt voip sen keittää tai paistaa. Hyvää se joka viistiin.

Ja jos siast puhutaan niin keitetyt sorkat on sellasta herkkua, jott voi pojat. Koton äit tekk alatoopin (jota täällä punsaks nimitettään tai tytinäks) sian ja naudan luista. Hyydykkeeks keitettiin sorkkia. Mittään liivatteit ei oikiaan alatoopiin laitettu. Vaan tääl meil ku oll puolikas sika, niin sian pään puolikkaasta ja parista sorkasta tull ihan tarpeeks hyydykettä. Sienne sekkaan saattaa laittaa munuaisia ja kieltäkin, jos raaskii laittaa sekaan. Keili on kaikk parasta keitettynä leikkeleenä.

Ei piä kovin paljon tämmösiä illalla aatella, alkaa tehä miel jottain suolastusta.  :023:

Pyryharakka

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #41 : 14.01.10 - klo:12:54 »
Täällä on kyllä houkuttelevia ruokavinkkejä! Olen ollut aika laiska kokkaamaan viime aikoina
syystä ja toisesta, mutta nyt taitaa tuuli kääntyä.
Tuota kaalipataa taidankin tehdä, kun Pyryharakka sai minut innostumaan. Kiitos vaan!
Ohraa minäkin laitan kaalipataan, mutta kuten sanottu, riisikin käy. 

Mutta sellaista vinkkiä nyt kysyn, että jos pakastatte satsin esim. jauhelijapihvejä,
laitatteko jotain pihvien väliin (ja jos niin mitä) niin että niistä voi helpommin ottaa osan
käyttöön?
Louhin tuossa juuri kaksi jauhelihapihviä irti suunnilleen taltalla ja moukarilla. Vähän
tuntuu epänaiselliselta.
 
Oi rakas Jeesus, suloinen

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #42 : 14.01.10 - klo:13:04 »
Varmaan leivinpaperi toimisi pihvien välissä, kun se toimii omenapiirakan palojen erottajana.
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #43 : 14.01.10 - klo:13:06 »
Hei amanda!  Pakastatko jauhelihapihvit raakoina vai kypsinä. Siinä on vissi ero.
Jos raakana, pane paperinpalaset väliin. Kypsinä kun jäähdyttää talouspaperin päällä ensin ja sitten rasiaan tai pussiin kyllä meillä on irronnut. En leivitä jauhelihapihvejä kun panen ne paistumaan. Pihvi vaan kuumahkoon paistinpannuun.
...

Kahvileipä oli tyystin loppunut, ja muukin kahvileiväksi kelpaava. Tekaisin nopeasti murotaikinan, painelin 12 kuppiin(muffinsipelti) ja ison pakastemansikan tökkärin keskelle. Otin juur uunista ja sirottelin vähän tomusokeria pintaan. Saa nähdä miten ne irtoaa siitä pellistä, huonoja kokemuksia on. Täytyy sitten kaivaa lusikalla jos muu ei auta.

Harakka kertoi lapsuudenmuistojaan. Miulla on samat siantappo-kokemukset veren vispaamisineen, verilettuineen ja tytinöineen.

Hei keili-nero emäntä (rakastan näitä siun kilu-häiriöitä) :icon_biggrin: :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #44 : 14.01.10 - klo:13:15 »
Se on ku meikäläinen kirjottaa, niin vastuu siirtyy lukijalle.  :icon_lol:
Pyryharakka