Kirjoittaja Aihe: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III  (Luettu 36121 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #135 : 09.02.10 - klo:11:30 »

 Olen kaksi kertaa laittanut pikkumuikkuja(neulamuikkuja) uunissa.

 Uuni kuumaksi, n.250 astetta.

n. 600 gr. perkaamattomia muikkuja.
n. 50 gr. sulatettua voita uunipannulle voideltuna.

muikut pellille. Ei päälekkäin.

ripotellaan suolaa sopivasti, ruisjauhoja ja hiukan venhäleseitä.

paistetaan n. 20-25 min. rapeiksi.   Leivinuunissa tulee rapeampia kun pitää pellin aavistiksen rakosella. Kärykin menee harakoille.
Hyviä ne tulivat sähköuunissakin ja liesituuletin surisi koko ajan.(Minulle käy kalankäry henkeen)
Kunnon ruisleipää, etikkapunajuuria ja meillä oli sitruunapippurilla maustettua kermaviiliä kastikkeena. Keitetty peruna lisänä ei ole paha.

Matti syö kalat päineen, suolineen. Basso saa ne minulta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #136 : 09.02.10 - klo:11:58 »
Ostin eilen reilun kilon pikkumuikkuja. Sellaisia etusormen mittaisia. Nykäisin niiltä pään ja sen mukana tulevat sisälmykset. Osan laitoin suolaan. Osaan ripotin vain vähän hienoa suolaa ja jätin odottamaan paistamista. Ruislestyissä meinaan ne pyörittää ja paistaa pannulla. Paistamiseen käytän puolen voita, puolet öljyä. Voista saa makua ja väriä, öljystä terveellisempiä rasvahappoja.
Pyryharakka

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #137 : 17.02.10 - klo:11:36 »
Näitä ohjeita tekee taas mieli lukaista. Kyllä suomalainen ruoka on vaan sitten hyvää!
Mitä ruokaa teillä on tänään, Riitta-mummi?   :icon_biggrin:
Oi rakas Jeesus, suloinen

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #138 : 17.02.10 - klo:13:06 »
Maillä syötiin jämiä. Kun nyt kokkaan urakalla, tulee esim. lihamurekkeesta ja sienikastikkeesta 3-4 ateriaa kahdelle. Lisäksi oli viimeiset murenet Janssonin kiusausta.

Tänään oli leipomapäivä. Täällä leijailee nyt ihanat kardemumman, kanelin ja kaakaojauheen tuoksut. Täytin pullataikinaan tavalliset korvapuusti-aineet ja toiseen osaan laitoin kaakao-sokerijauhotuksen voilevitteen päälle. Onko nämä nyt niitä suklaapuusteja? Hyviä mokomat ovat, ja kaloripommeja.

Oletteko te yhtä tarkkoja emäntiä kun minä pula-ajan konstit taitava? Kerään kaikki valkoisen leivän kannikat suureen lasitölkiin kuivumaan. Tänään oli sitten korppujauhojen tekopäivä.
Suuri leikkuulauta, kunnon puukaulin, iso nokallinen muovikulho, siivilä(ei liian tiukka sihti) ja kaksi tyhjää lasitölkkiä( 1l.)
Kuivia leipiä laudalle, kaulimella painellaan ne rikki ja sitten kaulitaan. Minulla oli 3 l. tölkki leipiä. Kaulin ne kolmessa osassa. Siivilä muovikulhon päälle ja kaulittu muruste siivilään. Ravistellaan. Ne mitkä jää siivilään kaadetaan toiseen tölkkiin. Ne mitkä menee läpi, toiseen. Näin toistaen sain 2 l korppujauhoja. Hienot mihin vain käyttöön, ruovit liotan vedessä tai vichyssä lihapullataikinaan yms.

Ei tällä maailma pelastu, mutta yhtään ylimääräistä muovipussia ei tullut. Ja säästö n. 5 euroa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #139 : 17.02.10 - klo:14:05 »
Maillä syötiin jämiä. Kun nyt kokkaan urakalla, tulee esim. lihamurekkeesta ja sienikastikkeesta 3-4 ateriaa kahdelle. Lisäksi oli viimeiset murenet Janssonin kiusausta.

Tänään oli leipomapäivä. Täällä leijailee nyt ihanat kardemumman, kanelin ja kaakaojauheen tuoksut. Täytin pullataikinaan tavalliset korvapuusti-aineet ja toiseen osaan laitoin kaakao-sokerijauhotuksen voilevitteen päälle. Onko nämä nyt niitä suklaapuusteja? Hyviä mokomat ovat, ja kaloripommeja.

Oletteko te yhtä tarkkoja emäntiä kun minä pula-ajan konstit taitava? Kerään kaikki valkoisen leivän kannikat suureen lasitölkiin kuivumaan. Tänään oli sitten korppujauhojen tekopäivä.
Suuri leikkuulauta, kunnon puukaulin, iso nokallinen muovikulho, siivilä(ei liian tiukka sihti) ja kaksi tyhjää lasitölkkiä( 1l.)
Kuivia leipiä laudalle, kaulimella painellaan ne rikki ja sitten kaulitaan. Minulla oli 3 l. tölkki leipiä. Kaulin ne kolmessa osassa. Siivilä muovikulhon päälle ja kaulittu muruste siivilään. Ravistellaan. Ne mitkä jää siivilään kaadetaan toiseen tölkkiin. Ne mitkä menee läpi, toiseen. Näin toistaen sain 2 l korppujauhoja. Hienot mihin vain käyttöön, ruovit liotan vedessä tai vichyssä lihapullataikinaan yms.

Ei tällä maailma pelastu, mutta yhtään ylimääräistä muovipussia ei tullut. Ja säästö n. 5 euroa.

Kyllä meillä kelpasi kaikki leivän ja pullanpalat korppujauhoon eikä makua haitannut, päinvastoin. Oletteko tehneet kuivia kakkuja ruisjauhoista. Jos vastaus on kielteinen niin kannataa kokeilla. Maku ei ainakaan huonone. Sama koskee sämpylätaikinaa. Kaikkia mahdollisia jauhoja ja leseitä sopivasti ja aina erilaista. Kyllä maistuu.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #140 : 17.02.10 - klo:14:09 »
Kyllä muuten, mutta ainakin ruisleipä menee niin kovaksi ettei minun voimilla eikä keinoilla sitä hienonneta.
Lihamylly vai raastinrautako teillä on käytössä.?
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #141 : 17.02.10 - klo:14:15 »
Kyllä muuten, mutta ainakin ruisleipä menee niin kovaksi ettei minun voimilla eikä keinoilla sitä hienonneta.
Lihamylly vai raastinrautako teillä on käytössä.?

Lihamylly oli oikea vastus tähän kysymykseen.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #142 : 17.02.10 - klo:19:11 »
Koiramäen talon ruotiukolla Hiski Piskisellä oli jonkinlainen leipähöylä kovia känttyjä varten.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Valtakunnan parhaat sapuskat eli Riitan ruokajuttuja osa III
« Vastaus #143 : 17.02.10 - klo:20:55 »


Tämä onkin täynnä, joten lukitsen sen.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi